TMMOB Odalar 21 Mayıs 2024, Salı

29-30 Haziran 2006 tarihlerinde Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde düzenlenen “Radyasyon ve Çevre Sempozyumu”nda Kestanbol Graniti’nden kaynaklanan radyasyon sorunları ele alındı.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 03.07.2006
Güncellenme Zamanı: 03.07.2006 11:48:00

Sahil kumlarında limitin üzerinde 10 mSv/yıl  olduğu gerekçesiyle Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (T.A.E.K) tarafından emniyet şeridine alınan ve kullanıma kapatılan ÇANAKKALE ilinde Hantepe Sahiline ilişkin radyasyon 29-30 Haziran 2006 tarihlerinde Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde düzenlenen “Radyasyon ve Çevre Sempozyumu”nda tartışıldı. Yapılan jeolojik araştırmalar sonucunda bölgedeki radyasyonun Kestanbol Granitik (Kuvars Monzonit) Masifi'nden kaynaklandığı ve kayaçlardaki Uranyum, Toryum ve Potasyum gibi radyoaktif element içeriğine sahip olduğu belirlendi. Kestanbol plütonu üzerinde ortalama 40 µR/h, Kestanbol kaplıcası etrafında ise 80 µR/h değeri ölçülmüştür. Yöredeki Kestanbol Kaplıca suyunun ülkemizin en yüksek radyoaktif içeriği olan suyu olduğu bilinmektedir.

ÇANAKALE’de yaşanan bu gelişmeler, yaşam çevremizin önemli bir bileşini olan jeolojik ortamın tüm özelliklerinin bilinmesinin gerekliliğini ve yaşamsal önemini bir kez daha göstermiştir. TIBBİ JEOLOJİK araştırmalar ve bu araştırma sonuçlarının arazi kullanım kararlarına yansıtılması, toplumun sağlığı ve güvenliği açısından yaşamsal bir önemdedir…

 


Okunma Sayısı: 3086