TMMOB Odalar 29 Nisan 2024, Pazartesi
Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 23.12.2009
Güncellenme Zamanı: 23.12.2009 18:45:57

Sekreteryası TMMOB adına Elektirik Mühendisleri Odası tarafından yürütülen ve "Enerjide "Serbest Piyasa‘nın Bedeli ve Alternatif Enerji Politikaları" Ana temasıyla gerçekleştirilen sempozyum süresinde 8 oturum kapsamında 32 bildiri sunumunun yanında bir de panel gerçekleştirildi.

Odamız adına yönetim Kurulu üyemiz Adem ULUŞAHİN‘in yürütme kurulu üyesi olduğu sempozyumda oda başkanımız Dündar ÇAĞLAN, Enerji Kaynaklarının Kullanımı , Maliyeti ve Alternatif Enerji Yönetim Modelleri başlıklı oturumunun başkanlığını yapmıştır. BTK sekreterimiz Prof.Dr. Mehmet ŞENER ve yine BTK üyemiz Ayhan KÖSEBALAN birer bildiri ile sempozyuma katılmışlardır.

Sempozyum Başkanı Olgun SAKARYA, açış konuşmasında, sempozyumun amacını; "Küreselleşme adı altında uluslar arası sermayenin ve emperyalist güçlerin bize önerdiği genetiği bozulmuş enerji politikaları yerine, ulusal çıkarlarımıza uygun enerji politikalarına yön verecek görüşlerin kamuoyuna duyurulmasını hedeflemek" olarak ifade etmiştir.


TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da, TMMOB‘nin bu güne kadar gerçekleştirdiği Enerji sempozyumlarının sonuç bildirilerinin TMMOB‘nin enerji alanındaki manifestoları
olduğunu ifade eden açılış konuşmasında aşağıdaki konulara vurgu yapmıştır.

"Enerji kaynaklarına yönelik potansiyelimiz gerçekçi bir yaklaşımla ortaya konulmalıdır.

Kömür ve petrol aramalarına önem verilmeli, kaynak ayrılmalıdır.

Jeotermal potansiyelimiz özellikle sanayi, konut, tarım ve turizmde ivedilikle değerlendirilmelidir.

Talep tahminleri gelişmiş ülkelerin modellerine göre değil ülkemiz özgün koşullarına göre geliştirilecek modellere göre yapılmalıdır.

Rüzgâr, biomas-biokütle ve güneşe yönelik gelecek kurgusu mutlaka yapılmalı, toplam elektrik enerjisi içindeki payları süreç içerisinde arttırılmalıdır. Özellikle güneş enerjisine yönelik
şimdiden bütçeden AR-GE çalışmaları için pay ayrılmalıdır.

Yıllar itibariyle ithal enerji kaynaklarına bağımlılık aşağı çekilmeli, yeni doğalgaz kontratları yapılmamalıdır.

Verimlilik, etkin kullanım ve tasarruf enerji projeksiyonları içerisinde yer almalıdır.

Kayıp-kaçaklar OECD ortalamalarına çekilmelidir.

Öz kaynakların (finansman kaynaklarının ve rezervlerin) en iyi şekilde değerlendirilmesi temel ölçüt alınarak, ülke düzeyinde enerjinin öncelik ve gereksinimlerinin tartışılıp, üzerinde tüm kesimlerce uzlaşılan enerji plan ve politikaları belirlenmelidir.

Enerji üretiminde ulusal kaynaklara ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmelidir. Ülkemizde güneş, rüzgâr, jeotermal, biyogaz, biokütle, hidrojen vb. enerji kaynaklarının,
şu an yeterince değerlendirilmeyen mevcut potansiyelleri, verimli bir şekilde değerlendirilmeli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi için düzenlemeler bir an önce yaşama
geçirilmelidir.

Tüketim ve üretim projeksiyonları sağlıklı saptanmalı ve nesnel ölçütlerle modeller geliştirilmelidir.

Enerji güvenliğini sağlayacak politikaların geliştirilerek uygulanması, denetlenmesi ve çevrenin korunması katılımcılığı teşvik eden şeffaf yönetimler eliyle yapılmalıdır.

Teknik ve ekonomik fizibilite, çevre etki değerlendirme, teknoloji seçimi, yatırım, işletme aşamaları ve tüketici bilincinin yükseltilmesi için her seviyede kadroların yetiştirilmesi ve sürekli eğitimi şarttır. Çevre koruma ve enerji tasarrufu bilinci geliştirmeye ilköğretimden başlanmalıdır. Üniversitelerde, kamuda ve özel sektörde teknoloji geliştirme amaçlı araştırma- geliştirme çalışmalarına ağırlık verilmelidir."


TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere, katkı koyanlara teşekkür ederiz


Okunma Sayısı: 2981