TMMOB Odalar 03 Temmuz 2024, Çarşamba
Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 12.05.2017
Güncellenme Zamanı: 31.05.2017 11:35:45

 Güneydoğum Derneği, Adıyaman Valiliği ve Türkiye Petrolleri tarafından T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adıyaman Üniversitesi ve AFAD desteği ile düzenlenen "Adıyaman Deprem Konferansı" 11 Mayıs 2017 Perşembe günü gerçekleştirildi. 

Konferans açılışında bir konuşma yapan Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Türkiye`de deprem bilincinin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Yaşadığımız toprakların yüzde 50`ye yakınının birinci derece deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken Erin, "Çok tehlikeli, çok riskli ve yıkıcı sonuçları olabilecek, her an olabilecek büyük afetler ve tehlikelerle karşı karşıyayız. Çok daha büyük depremlerle hemen hemen her gün karşı karşıya kalan ülkelerin insan ve maddi kaybının neredeyse hiç olmadığını görüyoruz. Bunun nedeni tehlikenin farkında olmaları ve afetler öncesinde gereken tedbirleri almaları, halkının deprem bilincinde olmalarıdır" dedi. Erin, yasaları kağıt üzerinde kaldıklarını, uygulanmadığını anlatan Erin, "Maalesef 1999 depremine kadar yaptığımız yapılar, şehirlerin yerleşimi, yerleşim alanlarının seçimi, zeminin sağlam olup olmadığı konusu, sağlam olan zeminlerin üzerinde yapılan yapıların bilime ve fenne uygun olması konusunda önceliğimizin olmadığını ifade edebilirim. 1999 depremiyle beraber mevzuatımızda değişiklikler gerçekleştirildi. Yapıların biraz daha bilimsel olarak yapılması için yasalar çıkartıldı. Yasaların kağıt üzerinde kalmaması gerekiyor. Böyle olursa sorunun çözülmeyeceğini biliyoruz. Zemin etüdü zorunluluğu şu an bütün yapılarda var. Zemin etütlerinin özel sektörde faaliyet gösteren firmalar tarafından çoğu zaman binanın yapılacağı yerin görülmeden, kağıt üzerinde rapor düzenlendiğini ve en ufak sarsıntıda o yapının yerle bir olduğunu görebiliriz. Yani işi ciddiye almıyoruz, önemsemiyoruz" dedi. 

Konferansın teknik oturumunda Odamız Bilimsel Teknik Komite Üyesi İsmail Bahtiyar, "Adıyaman İli ve Çevresi Jeolojisi, Aktif Fayları" konulu bir sunum yaparak jeoloji haritası üzerinde aktif fay sistemleri hakkında bilgi verdi.

Toplantı sonrasında İsmail Bahtiyar liderliğindeki heyet Adıyaman fayı ve Samsat ilçe merkezinde gözlemlerde bulundular. 

 


Okunma Sayısı: 3096