TMMOB Odalar 25 Kasım 2024, Pazartesi

TMMOB ile bütünleşen Teoman Öztürk 11 Temmuz 2016 Pazartesi günü ölümünün 22. yıldönümünde anıldı.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 12.07.2016
Güncellenme Zamanı: 12.07.2016 12:44:15

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘nin 1973-1980 yılları arasında başkanlığını yapan, mühendis-mimar hareketinin toplumcu bir çizgiye sahip olmasında ön saflarda yer alan, TMMOB ile bütünleşen Teoman Öztürk 11 Temmuz 2016 Pazartesi günü ölümünün 22. yıldönümünde anıldı.
Teoman Öztürk için anma töreni Karşıyaka`daki Anıt Mezar başında gerçekleştirildi. Teoman Öztürk`ün ailesi, arkadaşları, TMMOB ve Oda yöneticilerin katıldığı anmada, açılış konuşmasını TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz yaptı. Koramaz, Teoman Öztürk`e sahip çıkmak demek, eşitlikten, özgürlükten ödün vermemek demek diyerek Teoman Öztürk`ün çizdiği yolda bugün de mücadelenin devam ettiğini belirtti.

Arkasından Teoman Öztürk`ün kızı Elif Öztürk, "Hepimizin sevdikleri çok önemli ve hep yaşatmaya çalışırız. Zaman zaman yoğun baskı dönemleri, sürekli değişen gündem tüm bunları ikinci plana atabilir. Tüm bunlarla beraber bugün hepberaber olduğumuz için teşekkür ederim. Babamın fiziksel yokluğu her ne kadar tamir edilemez bir yara açsa da bende, babam beni hiç bırakmadı. Çünkü O‘nun adıyla bütünleşen ve miras bıraktığı kelimeler "Mücadele, Sevgi, Dostluk..." vardı." diyerek sözü Teoman Öztürk ile aynı dönemde mücadele etmiş arkadaşlarına bıraktı.

İsmet Çebi, "Teoman‘la beraber çalışmanın gururunu çok yaşadım. TMMOB bir yere geldiyse, Teoman‘ın büyük katkıları ve idealleri sayedindedir. Siyasi iktidara karşı tüm itirazları bilimin raporlarıyla sunduk." dedi.

Sonrasında söz alan Murat Gümrükçü de anılarını paylaştı. Yine aynı dönem mücadele arkadaşı Ali Açan, "Teoman, sapına kadar devrimci ve kucaklayıcıydı. Gün gericilere karşı acilen demokraside birleşme günüdür." diye konuştu.

Haydar İlker de söz alarak, "O dönemi yaşayan bilir; TMMOB dediğin, küçük oda, yırtık koltuk, bir daktilo... "Teoman" denince, cesaret, devrimcilik, yiğitlik, paylaşımcılık gelir akla. Böylelikle, mühendis ve mimarların emeğini sömürgenler, emperyaller için değil halkın yararına kullandırma mücadelesi verildi. Devam eden bu inanç katlanarak devam edecek. " dedi.

Mehmet Soğancı, konuşması öncesi her yıl anmalara fiili olarak katılan Oğuz Türkyılmaz`ın mesajını okudu ve " İyi ki o dönem bir meslek örgütünde nasıl siyaset yapılabileceğini bilen biri vardı ." diyerek anılarını paylaştı.

Konuşmaların ardından karanfiller Anıt Mezara bırakıldı.


Okunma Sayısı: 3149