TMMOB Odalar 03 Temmuz 2024, Çarşamba

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından “Türkiye Sismik Tehlike Haritası ve Bina Deprem Yönetmeliği Çalıştayı” düzenlendi.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 09.06.2016
Güncellenme Zamanı: 16.06.2016 17:03:47

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) tarafından "Türkiye Sismik Tehlike Haritası ve Bina Deprem Yönetmeliği Çalıştayı" 01-03/06/2016 tarihleri arasında Ankara`da düzenlendi.

Türkiye Deprem Bölgesi Haritası ile Afet Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmeliğinde köklü değişiklikler öngören "Türkiye Sismik Tehlike Haritası ve Bina Deprem Yönetmeliği Çalıştayı"na Odamız da katıldı. Farklı kurumlar adına yoğun katılımın olduğu çalıştaya;  Odamız adına Oda Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Can Ayday, İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Can Akın, Dr. Bülent Özmen ile Bahattin Murat Demir katıldı.

Yoğun eleştire neden olan yönetmelik ve harita çalışmasına ilişkin olarak, odamız adına katılım gösteren üyeler söz alarak; taslak yönetmelik çalışmasının katılımcılıktan uzak, kapalı kapılar ardında tek meslek disiplinin katkıları ve bakış açısıyla düzenlendiğini ifade ederek, "depremler gibi muti-disipliner bir çalışma alanına ilişkin çalışmaların" bu şekilde yürütülmesinin yanlış olduğu vurgulandı.

Bina Deprem Yönetmeliğinin özellikle meslek alanımızı ilgilendiren bölümlerinin bir başka meslek disiplini tarafından hazırlanmasının etik olmadığı, tek bir jeoloji mühendisinin bu çalışma gurubuna dahil edilmediği, hazırlanan bu bölümün AB ile uyum çalışmaları kapsamında TSE tarafından çevirileri yapılarak Türkçeye çevrilen ve kabul edilen Avrupa Yapı Standartları ile Uluslararası standartlarla(ISO) uyumsuz olduğu belirtilerek, "Zemin ve Temel Etütleri Alt Çalışma Gurubu" tarafından hazırlanan 16. Bölümün, çalışma gurubunun da başkanlığını yapan Prof. Dr. Kutay Özaydın`ın ders notları şeklinde düzenlendiği belirtilerek, bu bölümün Deprem Şura Kararları, Avrupa Birliği Yapı Standartları( EUOROCODE-1997 ve  EUOROCODE-1998), Uluslararası Standartlar(ISO) baz alınarak, sadece inşaat mühendisi kökenli akademisyenlerin değil bu alanda faaliyet gösteren jeoloji ve jeofizik mühendisi akademisyenlerinin de katılım gösterdiği yeni bir çalışma gurubu tarafından ele alınarak hazırlanması gerektiği belirtildi.

Ayrıca Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası ile Afet Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmeliğinde köklü değişiklik öngören bir düzenlemenin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığınca "Deprem Danışma Kurulunun"  görüş ve onayına sunulmadan, hatta onlardan kaçırır şekilde gündeme taşınmasının da yanlış olduğuna vurgu yapıldı.

Ülkemiz ve mesleğimiz için son derece önemli olan bu düzenleme kurum ve kişilerin görülerine açılmış olup, tüm üyelerimizin ekte linkleri verilen düzenlemeleri inceleyerek görüşlerini 01.07.2016 tarihine kadar ilgili kuruma bildirmeleri gerekmektedir. 

1-Türkiye Sismik Tehlike Haritası ile ilgili dokümanlar için lütfen tıklayınız. 

2-Bina Deprem Yönetmeliği ile ilgi dokümanlar için lütfen tıklayınız.


Okunma Sayısı: 3095