Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu`nun konuşması ile başlayan toplantıda; jeokimya sempozyumlarının öncülüğü yapan ve başlatan Prof. Dr. Yılmaz Savaşçın ile Prof. Dr. Şeref Güçer`e teşekkür ederek başlayan Kadıoğlu, bu sempozyumun sürekliliğinin önemine vurgu yaparak bundan sonra gelişerek devam edeceğini olan inancını belirtti.
Odamız adına Sempozyuma Oda Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan ile Antalya Şube Başkanı Ali Keleş katıldı. Oda Başkanı Alan açılış konuşmasında günümüz dünyasında çevre ve insan sağlığı açısından risk faktörlerinde meydana gelen artışın, "jeokimyasal çevre" olgusunu ön plana çıkardığını, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de başta metropol kentler olmak üzere kentsel ve kırsal tüm yerleşim alanlarının geleceği açısından çevre jeokimyası çalışmalarının yaşamsal bir öneme sahip hale geldiğini belirterek, Dünyada toprak ve suda bulunan ağır metallerin konsantrasyon dağılım bilgileri hem çevre ve halk sağlığı açısından önlem stratejilerini, hem de üretilen yerel veya bölgesel ölçekteki CBS tabanlı jeokimya haritaları yoluyla arazi kullanım ve kentsel planlama süreçlerini yönlendirirken, ülkemizde yerleşim alanlarının seçimine veri oluşturacak, güvenilir Jeokimya verilerinin henüz üretilmediğini veya üretilen sınırlı bilgi ve verilerin ise bu amaçla kullanılmadığını söyledi. Alan "Ülkemizde yerleşim alanları, sanayi bölgeleri ve yakın çevresindeki alanlar başta olmak üzere; canlı yaşamına zararlı elementlerin suda ve toprakta (bazılarının havada) hangi limitlerde bulunduğu mutlaka saptanmalı, çoklu parametre analizine dayalı genel jeokimya ve çevre jeokimyası çalışmalarının en kısa süre içerisinde tamamlanarak "Jeokimya Haritaları" nın hazırlanmalıdır" dedi.
Açılış konuşmalarının ardında Prof. Dr. Yücel Yılmaz tarafından "Evolution of the Ophiolite Concept and the SE Anatolian Ophiolites" konferansı verildi.
Yaklaşık 250`ye yakın katılımcının yer aldığı sempozyum 19.05.2016 tarihinde tamamlandı.
Okunma Sayısı: 3203