TMMOB Odalar 03 Temmuz 2024, Çarşamba
Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 18.04.2016
Güncellenme Zamanı: 26.04.2016 10:45:12

1947 yılından bu yana kesintisiz devam eden Türkiye Jeoloji Kurultaylarının 69.`su Ankara`da MTA Kültür Sitesi`nde "Doğal Kaynakların Jeopolitiği" teması ile yoğun bir katılım ile yapıldı. Enerji politikalarının ağırlıklı olarak tartışıldığı 69. Türkiye Jeoloji Kurultay, Kurultay Başkanı Prof. Dr. Volkan Ediger`in açılış konuşması ile başladı. Konuşmasında dünya enerji politikalarını özetleyen Ediger, yakın coğrafyamızda yaşanan savaşın da enerji politikaları ile ilgisine dikkat çekti. "Büyük Ortadoğu" projesinin ve Tunus`ta başlayan "Arap Baharı"nın da enerji politikaları ile ilgili olduğuna dikkat çeken Ediger, Kurultayın ilk günü  Prof. Dr. Mustafa Aydın  tarafından yapılacak "Uluslararası İlişkiler Bakış Açısıyla Enerji Kaynaklarının Jeopolitikası" başlıklı çağrılı konuşma ve hemen ardından yapılacak "Doğal Kaynakların Jeopolitiği" başlıklı panel ile enerji sorununun ele alınacağını söyledi.

Volkan Ediger`in ardından Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs eksenli yaşanan gelişmelere dikkat çekerek Türkiye‘de petrol ve doğalgaz gibi stratejik hammaddelerin devlet eliyle aranmasının önemli olduğunu belirtti. Alan, ‘‘Özellikle Doğu Akdeniz ve Kıbrıs eksenli yaşanan gelişmeler, ülkemizin milli bir petrol şirketine sahip olmasının gerekliliğini göstermiştir. Ülkemizin petrol ve doğalgazda dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak amacıyla, başta Karadeniz ve Akdeniz olmak üzere doğal kaynakların milli menfaatlere uygun olarak aranması ve geliştirilebilmesi, ancak ve ancak devlet adına görev yapan milli bir şirketin varlığı  ile gerçekleştirilebilir. TPAO‘nun bu işlevinin ortadan kaldırılması ya da "özerkleştirme" söylemleri öne çıkarılarak özelleştirilmesi ciddi sakıncalar doğuracaktır" dedi.

Dünya nüfusunun yüzde 20`sinin toplam enerjinin yüzde 60`ını kullandığını kaydeden Alan, bunun uygulanan enerji politikalarından kaynaklandığını ifade etti. Jeoloji mühendislerinin sorunlarına ilişkin yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Alan, jeoloji mühendisi istihdamının artırılması, kamuda çalışan ve emekli jeoloji mühendislerinin ekonomik haklarının iyileştirilmesi konularında çalışmalar yaptıklarını anlattı. Alan`ın ardından MTA Genel Müdür Vekili Bülent Kali ve Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından "Altın Çekiç Jeoloji Araştırma/Makale Ödülleri" ve "Staj Yarışması" ödül törenleri gerçekleştirildi.

Kurultayın öğleden sonraki bölümünde ise Prof. Dr. Volkan Ediger`in moderatörlüğünde CHP Antalya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, HDP Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün, MHP Denizli Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan ve Jeoloji Mühendisleri Odası adına Dr. Tufan Erdoğan`ın katılımıyla "Doğal Kaynakların Jeopolitikası" başlıklı panel gerçekleştirildi.

Kurultayın diğer günlerinde ise 39 farklı oturumda 186 sözlü sunum ile 89 poster sunumu gerçekleştirilirken, oturumlarda kendi konularında 8 çağrılı konuşmacı da yer aldı.
Odamız "Geleneksel Jeoloji Gecesi Yemeği", JMO Türk halk Müziği Korosu konseri ile renklenen ve beş gün süren kurultayımızda resim sergisi de yapıldı.

Ayrıca her yıl gerek örgütsel, gerekse toplumsal ve sosyal alanda faaliyet  gösteren kişilere verilen hizmet ödülleri ise; Yavuz Tanrısever, Deniz Işık, Emine Kirtiş ile toplumsal alanda sürdürdüğü çalışmalar nedeniyle Yeşil Artvin Derneğini ise Geleneksel  Jeoloji Gecesi yemeğinde  takdim edildi.

ALTIN ÇEKİÇ JEOLOJİ BİLİM ÖDÜLÜ VE JEOLOJİ ARAŞTIRMA/MAKALE ÖDÜLLERİ

Jeoloji biliminin gelişmesine, mesleğin bilimsel ve pratik etkinliğine katkı veren ‘Jeoloji Bilim, Araştırma ve Makale` sahiplerine ödülleri 69. Türkiye Jeoloji Kurultayı`nda yapılan törenle verildi.

  1. Genel Jeoloji Anabilim Dalı`nda Yazarlar Murat Gül, Kemal Gürbüz, Bryan T. Cronin (2015) tarafından Journal of Asian Earth Sicences dergisinde yayınlanan "Irregular plate boundary controls on Foreland Basin sedimentation (Miocene, Kahramanmaraş Foreland Basin, SE Turkey)" başlıklı makale ile yazar Ökmen Sümer (2015) tarafından Geodinamica Acta dergisinde yayınlanan  "Evidence for the reactivation of a pre-existing zone of weakness and its contributions to the evolution of the Küçük Menderes Graben: a study on the Ephesus Fault, Western Anatolia, Turkey" başlıklı makalesi ile genel jeoloji anabilim dalında iki aday,
  2. Mineraloji – Petrografi Anabilim Dalı`nda Yazar O. Ersin Koralay (2015) tarafından Geodinamica Acta 2015 dergisinde yayınlanan "Late Neoproterozoic granulite facies metamorphism in the Menderes Massif, Western Anatolia/Turkey: implication for the assembly of Gondwana" başlıklı makale ile,
  3. 3. Maden Yatakları-Jeokimya Anabilim Dalı`nda  Yazarlar Selahattin Kadir, M. Selman Aydoğan, Ömer Elitok,  Cahit Helvacı (2015) tarafından Clays and Clay Minerals dergisinde yayınlanan "Composition and genesis of the Nickel-Chrome-bearing nontronite and montmorillonite in lateritized ultramafic rocks in the Muratdağı Region (Uşak, Western Anatolia), Turkey" başlıklı makale ile yazarlar Selami Toprak, Emine Cicioğlu Sütçü, İlker Şengüler (2015) tarafından International Journal of Coal Geology dergisinde yayınlanan "A fault controlled, newly discovered Eskişehir Alpu coal basin in Turkey, its petrographical properties and depositional environment" başlıklı makale ile maden yatakları- jeokimya anabilim dalında iki aday,
  4. 4. Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı`nda Yazarlar Levent Selçuk ve Kamil Kayabalı (2015) tarafından Engineering Geology dergisinde yayınlanmış olan "Evaluation of the unconfined compressive strength of rocks using nail guns" başlıklı makale ve yazarlar Ömer Ündül, Florian Amann, Namık Aysal, Micheal L. Plötze (2015) tarafından Engineering Geology dergisinde yayınlanan "Micro-textural effects on crack initiation and crack propagation of andesitic rocks" başlıklı makaleleri ile uygulama jeoloji anabilim dalında iki aday,

TMMOB-Jeoloji Mühendisleri Odası Jeoloji Araştırma/Makale Ödüllerini aldılar.  

STAJ RAPORU ÖDÜLLERİ
Odamız tarafından her yıl düzenli olarak yapılan Staj Raporu Yarışması, "Staj Raporu Yarışması Seçici Kurulu" tarafından yapılan değerlendirme sonucu sahiplerini buldu.
Odamıza iletilen 10 Üniversiteden başvuran toplam 28 aday arasından yapılan değerlendirmeler sonucunda:
1. Seçilen staj raporu: Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü‘nden Onur Ulaş Zihni‘nin "Jeoteknik Saha İncelenmesi ve Arazi Deneylerinin Yorumlanması"
2. Seçilen staj raporu: Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü‘nden Hanım Feray Bulak‘ın "Urla İçmeler Çevresi Mesozoyik Karbonatlarının (İzmir) Fosil İçeriği ve Petrografik Özellikleri"
3. Seçilen staj raporu: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü‘nden Deniz Yağmur Kayhan‘ın "TPAO Staj Raporu"
ödüle layık görülmüştür.
Ödül alan ilk üç öğrencimizin ödülleri 11 Nisan 2016 Pazartesi günü saat 11:00‘de MTA Genel Müdürlüğü Kültür Sitesi Sadrettin Alpan salonunda düzenlenen 69. Türkiye Jeoloji Kurultayı açılış töreninde verildi.

POSTER ÖDÜLLERİ
39 oturumda toplam 275 bilimsel çalışmanın sunulduğu 69. Türkiye Jeoloji Kurultayı`nda  poster sunumları arasında  ‘Poster Jürisi` tarafından yapılan değerlendirmeye göre ilk üç dereceye giren poster sahiplerine Odamız tarafından ödülleri verildi.
Poster sunumları arasında  Poster Jürisi tarafından yapılan değerlendirmeye göre:
Yazarlar Erman Özsayın, Kadir Dirik, Faruk Ocakoğlu, Sanem Açıkalın, Azad Sağlam Selçuk; "Karacasu Grabeni (BATI Anadolu) Kenar Faylarının Göreceli Tektonik Etkinliğinin Jeomorfik İndisler Yardımıyla Belirlenmesi / Determination of Relative Tectonic Activity of Karacasu Graben`s Boundary Fault Segments Using Geomorphic Indices" başlıklı poster sunumları ile birincilik ödülüne,
Yazarlar Tanyel Baykut, Hayrettin Koral, İzver Özkar Öngen; "Dedeler (BOLU)-BEYDİLİ (ANKARA) Arasının Kretase-Paleosen Yaşlı Birimleri ve Jeolojik Evrimi / Cretaceous-Paleocene Units of the Dedeler (BOLU)-BEYDİLİ (ANKARA) Area and Their Geological Evolution" başlıklı  poster sunumları ile ikincilik ödülüne,
Yazarlar, Fuat Erkül, Hatice Seval Manap, Sibel Tatar Erkül, Cihan Çolak; "Heterojen Genişleme Altında Gelişen Sığ Yerleşimli Granitoyidlerin Yapısal Analizi: Eğrigöz Ve Koyunoba Granitleri, Batı Anadolu / Structural Analysis Of Shallow-Seated Granitoids Emplaced Under Heterogeneous Extension: Eğrigöz And Koyunoba Granites, Western Turkey" başlıklı  poster sunumları ile üçüncülük ödülüne layık görüldüler. Derece alan sunumlar kurultayın son günü yapılan törenle ödüllerini aldılar.

 

Dosyalar

(63 KB) (18.04.2016 18:32:01)

(35 KB) (18.04.2016 18:33:16)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Okunma Sayısı: 3113