TMMOB Odalar 03 Temmuz 2024, Çarşamba

TMMOB 1. Bilirkişilik Çalıştayı, 19 Aralık 2015 Cumartesi günü İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu`nda düzenlendi.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 26.12.2015
Güncellenme Zamanı: 26.12.2015 12:32:30

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada; Bilirkişiliğin adaletin sağlanmasında her zaman büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Hukuk kuralları ne kadar doğru uygulanırsa uygulansın, hâkime bilimsel ve teknik bilgiyi veren bilirkişi o konuda uzman ve tarafsız değilse gerçek adaletin sağlanamayacağı açıktır. Ne yazık ki; bugün ülkemizde bilirkişilik görevi yürüten kişilerin çoğu; özel ve teknik bilgi, birikim ya da donanımdan yoksundur. Bilirkişi inceleme ve raporlandırmalarının aylar alabildiği, farklı bilirkişi görüşleri nedeniyle, aynı konuda görülen davalarda çelişkili kararlar verilebildiği görülmektedir. Bilirkişi seçimlerine ilişkin yasal düzenleme eksiklikleri, meslek mensuplarının uzmanlık alanlarına dikkat edilmemesi, çalışma ilke ve sorumluluklarının ortaya konulmaması, bilirkişi ücretlendirmelerinde ölçütlerin bulunmaması, bilirkişiliğin kişiler için bir yan gelir aracı olarak görülüyor olması; hukuksal ve bilimsel amacının dışında kullanılması sonucunu yaratmaktadır" dedi.
Çalıştay, TMMOB Bilirkişilik Çalışma Grubu adına Leman Ardoğan  (Mimarlar Odası), Mustafa Özdemir (EMO) ve Şenay Güneş (JFMO) tarafından yapılan "TMMOB`de Bilirkişilik" başlıklı sunumla devam etti.
Daha sonra, birinci oturumda Bilirkişilik Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalışma Atölye Grupları oluşturularak, atölyelerde tartışmaya açılacak konular belirlendi. Bu çerçevede; Atölye -1 Mimarlar Odası`ndan Huriye Nacar Savat`ın başkanlığında "Hukuk ve ceza bilirkişilerinin sorunları ve çözüm önerileri" konusunda; Atölye -2 Elektrik Mühendisleri Odası`ndan S. Sırdaş Karaboğa`nın başkanlığında "Kamulaştırma ve mülk bilirkişilerinin sorunları ve çözüm önerileri" konusunda; Atölye -3 İnşaat Mühendisleri Odası`ndan Erdoğan Balcıoğlu`nun başkanlığında "Kentsel dönüşüm alanında bilirkişilerin sorunları ve çözüm" konusunda gerçekleştirildi.
İkinci oturumda Elektrik Mühendisleri Odası‘ndan Haşim Aydıncak‘ın kolaylaştırıcılığında Gazeteci Gülşah Karadağ "Basın Gözüyle Bilirkişilik"; TMMOB Avukatı Nurten Çağlar Yakış "TMMOB ve Bilirkişilik Uygulamaları" başlıklarında sunum yaptılar.
Çalıştay öğlen verilen aranın ardından, Mustafa Özdemir`in kolaylaştırıcılığında "Hukuk ve Ceza Alanında Bilirkişilik" oturumuyla devam etti. Bu oturumda; Yargıtay 12. Ceza Dairesi`nden Ayhan Altun "Yargı Gözüyle Hukuk ve Ceza Alanında Bilirkişilik" konusunda bir sunum yaptı. Daha sonra Hukuk ve Ceza Bilirkişileri Çalışma Atölyesi sunumunu gerçekleştirdi.
Dördüncü Oturum TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Fahri Özten`in yürütücülüğünde "Kamulaştırma ve  Kentsel Dönüşüm Alanında Bilirkişilik" başlığında gerçekleşti. Yargıtay 5. Hukuk Dairesi`nden Emel Karabağ "Yargı Gözüyle Kamulaştırma / Hukuki Dava / Kentsel Dönüşüm Alanında Bilirkişilik" başlıklı bir sunum yaparken, Kentsel Dönüşümde Bilirkişiler Çalışma Atölyesi ile Kamulaştırma ve Mülk Bilirkişileri Çalışma Atölyesi de sunumunu yaptı.
Çalıştay, Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ekinci`nin kolaylaştırıcılığında düzenlenen Forum ve Çalıştay Sonuç Bildirisinin sunumuyla sona erdi.
TMMOB I. BİLİRKİŞİLİK ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİNİ OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ


Okunma Sayısı: 3117