TMMOB Odalar 03 Temmuz 2024, Çarşamba

Uluslararası Katılımlı "II.Tıbbi Jeoloji Sempozyumu" 12-15 Kasım 2015 tarihlerinde Konya`da düzenlendi.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 17.11.2015
Güncellenme Zamanı: 17.12.2015 15:16:09

Konya Şubemiz yürütücülüğünde Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Selçuklu Belediye Başkanlığı, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, TÜBİTAK, KOP Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi, Konya Ticaret Odası, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü, Konya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Konya AFAD İl Müdürlüğü`nün destekleriyle Uluslararası Katılımlı "II.Tıbbi Jeoloji Sempozyumu" 12-15 Kasım 2015 tarihlerinde düzenlendi.

Sempozyum açılışına; Konya Valisi Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, KOP Başkanı İhsan Bostancı, DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yrd. Hülya Şevik, AFAD İl Müdürü Sn. Tosun, MTA Orta Anadolu İkinci Bölge Müdür Yrd. Şeref Uslu, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan ve II. Başkanı Faruk İlgün, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına İmar Daire Başkanı Nurullah Osmanlı, Hacettepe Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Hasan Bayhan, Konya Ticaret Odası ve Karatay Üniversitesini temsilen, KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neyhan Ergene, Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Jeoloji Mühendisleri Odası Tıbbi Jeoloji Komisyonu üyeleri, öğretim görevlileri, meslek odaları temsilcileri, öğrenciler ve davetliler olmak üzere yoğun bir katılım sağlandı. Dört gün süren sempozyumun ilk üç gününde bilimsel sunum ve tartışmalar gerçekleştirildi. Sempozyumun birinci ve üçüncü gün tüm paydaşların katılımıyla iki panel gerçekleştirildi. Sempozyumun dördüncü gününde ise Konya çevresindeki jeolojik miras alanları, Çatalhöyük ve Hotamış depolamasını içeren teknik gezi gerçekleştirildi.

Açılış töreninde Sempozyum Düzenleme Kurulu ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık ile sempozyumun diğer Başkanı Prof. Dr. Alper Baba`nın açılış konuşmalarının ardından TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan "Tıbbi Jeoloji ve Türkiye`nin Tıbbi jeolojik sorunlarına çözüm önerileri"ni aktardığı konuşmasını gerçekleştirdi. Alan‘ın ardından Karatay Üniversitesi adına Prof. Dr. Neyhan Ergene, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay birer konuşma yapmışlardır.

Sempozyum kapsamında iki adet çağrılı konuşma oturumu gerçekleştirildi. Çağrılı konuşmaların ilki açılışın ardından Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya ve Prof. Dr. Yüksel Örgün‘ün moderatörlüklerinde gerçekleştirildi. Bu oturumda; Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden Prof. Dr. Muzaffer Metintaş "Jeolojik Faktörlerin Çevre ve Halk Sağlığı Üzerinde Etkileri" ve sempozyuma Rusya`dan katılan IMGA (International Medical Geology Association) temsilcisi Prof. Dr. Iosif Volfson "Karar Vericiler İçin Tıbbi Jeolojik İlkeler" başlıklı konferanslarını verdiler.

Sempozyumun ikinci gününde gerçekleştirilen çağrılı konuşma oturumu ise Prof. Dr. M. Gürhan Yalçın ve Doç. Dr. Nurdane İlbeyli`nin moderatörlüklerinde gerçekleştirildi. Bu oturumda Uzman Dr. Sezer Vatansever, "Radyasyon ve Radyasyona Maruz Kalma ile Oluşabilecek Riskler", konuşmaya uzaktan erişim ile Skype üzerinden bağlanan Prof. Dr. Prosun Bhattarchya "Sularda Arsenik ve Sürdürülebilir Azaltımı" konulu konferanslarını verdiler.

Sempozyum kapsamında iki adet de panel gerçekleştirildi. Sempozyumun birinci günü Prof. Dr. Galip Yüce ve Doç. Dr. Necati Karakaya`nın moderatörlüklerinde gerçekleştirilen; "Jeojenik Risk Faktörleri ve Sağlık Üzerine Etkileri" başlıklı birinci panelde programa Hollanda`dan katılan Ahmad Arslan, Prof. Dr. Yüksel Örgün, Prof. Dr. Alper Baba, Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya ve Prof. Dr. Nazmi Oruç jeojenik risklerler ilgili olarak arsenik, radon, florosiz, silikozis, sularda kirlilik ve peloidoterapi konularında oldukça etkili bir oturum gerçekleştirilmiştir.

Sempozyumun 3. Günü gerçekleştirilen "Tıbbi Jeoloji eğitimi, Ulusal Tıbbi Jeoloji Stratejisi, İmar ve Her Tür Planlamada Tıbbi Jeolojik Çalışmaların Esasları" konulu ikinci panelin moderatörlüğünü ise TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan ve Konya AFAD İl Müdürlüğü Şube Müdürü Fethi Çoruk yapmışlardır. Panelde konuşan İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Hatice Gürdal, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sultan Pınar Çetintepe, Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun ve TMMOB JMO Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi Sami Ercan konuyu ele alarak değerlendirdiler.

Sempozyum boyunca gerçekleştirilen 8 ayrı bilimsel oturumda uzman akademisyen ve araştırmacıların hazırladığı 36 sözlü ve 15 poster sunum gerçekleştirildi. Sempozyumun birinci günü akşam TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Tıbbi Jeoloji Komisyonu toplanarak tıbbi jeoloji çalışmalarında bundan sonraki yol haritası ve tıbbi jeoloji stratejisi üzerine görüşmeler yaptılar.

Dört gün süren sempozyumun ulusal ve yerel basında ilgi görmesi ve tıbbi jeolojinin insan sağlığı açısından öneminin geniş kitlelere duyurulması, yapılan bilimsel çalışmaların doğrudan muhataplarına ulaşması bakımından umut verici gelişmeler olmuştur.


Okunma Sayısı: 3112