TMMOB Odalar 03 Temmuz 2024, Çarşamba

Odamız, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, MTA ve Türkiye Petrol Jeologları Derneği`nin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası katılımlı Doğu Anadolu Jeoloji Sempozyumu (DAJEO2015), 07-11 Eylül 2015 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi`nde yapıldı.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 12.09.2015
Güncellenme Zamanı: 13.09.2015 02:37:37

Odamız, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, MTA ve Türkiye Petrol Jeologları Derneği‘nin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası katılımlı Doğu Anadolu Jeoloji Sempozyumu (DAJEO2015), 07-11 Eylül 2015 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi‘nde yapıldı.

Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi`nde yapılan Sempozyum YYÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefer Örçen‘in açılış konuşması ile başladı. 15`inci yılın dolduran Jeoloji Mühendisliği bölümünün şimdiye kadar 12`den fazla bilimsel toplantı organize ettiğini ifade eden Örçen, sempozyumun yapılmasında emeği geçenleri kutladı.

Örçen‘in ardından bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan ise, 19 bin aktif üye, 12 şube ve 68 il temsilciliği ile TMMO JMO`nun 41 yıllık tarihi birikimiyle Türkiye`ye, topluma, mesleğe ve meslektaşlarına dair çalışmaları bütünlüklü olarak hayata geçirmeye çalıştıklarını belirtti. Alan konuşmasında ülkemizde kentlerin hemen hepsinin kuruldukları bölgenin jeolojik ve jeoteknik özellikleri dikkate alınmaksızın planlandığına dikkat çekti.  Alan "Dün Marmara ve Van depremleri, Afşin Elbistan ve Ermenek maden kazaları, bugün Zonguldak-Devrek heyelanı, Doğu Karadeniz`de Artvin ve Hopa`da ki sel ve heyelanlar nedeniyle yaşanan felaketler ne yazık ki jeoloji araştırma ve uygulamalara gerekli önemin verilmemesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmışlardır." dedi.

Konuşmasının devamında yaşanan çatışma ortamına da değinen Alan,  "Son 40 yıldır  yaşanan çatışmalı süreç, Doğu Anadolu bölgemizde yeteri kadar jeoloji inceleme ve araştırma yapılmasını engellemekte, bölgede yer alan zengin yeraltı kaynakları , geç volkanizması nedeniyle sahip olduğu  jeotermal potansiyeli ile Ağrı, Süphan, Tendürek ve Nemrut gibi çok sayıda doğal güzelliği içinde barındıran jeolojik miras  ögelerinin araştırılarak ortaya konulmasını ve  jeoturizim açısından kullanılmasını engellemektedir. Buda  ülke ve bölge ekonomisinin gelişmesi  önlemekte, bölgede yaşayan insanımıza iş ve istihdam  olanaklarını da sınırlamaktadır." dedi. Alan konuşmasını bölgede yaşan kan, gözyaşı ve ölümlerin son bulması, sorunların barış, kardeşlik, eşitlik ve özgürlük çerçevesinde bir an önce çözüme kavuşturulması dilekleri ile sonlandırdı. 

Alan‘ın ardından YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal bir konuşma yaptı. Sempozyum konuşmaların ardından sunumlarla devam etti.


Okunma Sayısı: 3121