TMMOB Odalar 24 Kasım 2024, Pazar

“Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”’nın TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda süren görüşmeleri tamamlandı.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 23.01.2015
Güncellenme Zamanı: 23.01.2015 16:12:16

"Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"`nın TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu`nda süren görüşmeleri tamamlandı.

TBMM`ye gelen tasarı ilk şekliyle genel olarak;

  •  I(b) grubu madenler, bu gurup içinden alınarak II(c) grubu olarak yeniden tanımlandı,
  • Kanunun tanımlar maddesinde yer alan bazı tanımlar kaldırıldı, bazı tanımlamalar ise yeniden yapıldı,   
  • Faaliyet raporu, proje ve belgelerin, ayrıntısı yönetmelikle belirlenecek yetkilendirilmiş tüzel kişilerce hazırlanmasını ve faaliyetlerin bu kuruluşlarca izlenmesini,
  • Teminatlar ve ruhsat harcının kaldırılarak maden gurubu ve alan büyüklüğüne göre belirlenen bir ruhsat bedelinin getirilmesini,
  • II(b) ve IV. gurup madenler haricindeki maden guruplarına ilk ruhsat müracaatlarında, başvuruda öncelik hakkı yerine ihale yönteminin uygulanmasını,
  • Teminatların irad kaydedilerek ruhsat iptali getiren yaptırımların idari para cezasına dönüştürülmesini,
  • İşletme ruhsat sürelerinin maden guruplarına göre yeniden belirlenmesi
  • Devlet hakkının maden guruplarına göre arttırılmasını, 
  • Teknik nezaretçiliğin kaldırılarak, işletmelerde çalışacak daimi nezaretçi ve diğer  mühendislerin yönetmelikle belirlenmesini,
  • Kamunun ruhsatları hariç, yeraltı kömür işletmelerinde rödövansın kaldırılmasını,

öngören tasarı maddeleri, verilen önergelerle bazı değişiklikler yapılarak komisyonda kabul edilmiştir. 

Yenilenemez doğal kaynağımız olan madenlerimizin etkin biçimde aranması, işçi sağlığı ve güvenliği sağlanarak en verimli biçimde, çevresel değerleri de gözeterek işletilmesi; yurt içinde yüksek katma değer yaratacak şekilde uç ürünlere dönüştürülerek ülkenin gelişmesinde, toplumsal refahın yükseltilmesinde madenciliğin katkılarının arttırılması perspektifi, Odamızın madenciliğe ilişkin temel yaklaşımı olmuştur.

Odamız bu ilke temelinde, madencilik sektöründe jeoloji mühendisliği hizmetlerinin madenin bulunmasından önce başlayarak, arama, işletme ve terk süreçlerinde devam eden; son olarak maden sahasının çevre ile uyumlu hale getirilmesinde de sürdürülen hizmetler olduğunu esas alarak, tasarıya ilişkin madencilik komisyonumuz ve madencilik ve madencilik sektöründe yaşanan sorunlar çalıştayımızda üretilen sonuçlar üzerinden görüş ve önerilerini oluşturulmuştur.Odamızın maddeler bazında ürettiği görüşler önerge haline dönüştürülerek  komisyon üyesi milletvekilleri tarafından komisyonun gündemine getirilerek tartışılmasını sağlanmış, hazırladığımız önergelere ilişkin düşüncelerimiz komisyonda dile getirilerek kabul görmesi için iktidar ve muhalefet milletvekilleri, Bakanlık yetkilileri ile yoğun ilişki ve çaba sürdürülmüştür. Arzu edilen olmasa da bazı önerilerimiz kabul görmüştür.  

Bu kapsamda; Kanunun tanımlar bölümünün uluslararası norm ve standartlar ile bilimsel kritere uygun olarak düzenlenmesi, arama proje ve arama dönemleri raporlarının jeoloji mühendisi tarafından hazırlanacağının belirtilmesi, maden işletmelerinde jeoloji mühendisi istihdamının yasada tanımlanması, yetkilendirilmiş tüzel kişi uygulamasının kaldırılması, arama ruhsat alımlarında ihale yönteminden vazgeçilmesi üzerinde çabalarımız yoğunlaştırılmış; muhalafet milletvekilleri tarafından bu kapsamda değişiklik önergelerimiz verilmiştir. 

Her türlü proje, rapor ve belge hazırlamaya ve madencilik faaliyetlerini izlemeyle görevlendirilen yetkilendirilmiş tüzel kişiler tanımından izleme faaliyeti çıkartılmış, yarıdan fazla hissesinin mühendislere ait olması kabul edilmiş, arama ruhsatlarının ihale ile verilmesinde II (b) ve IV grup madenler kapsam dışında tutulmuş ve IV gurup madenler için arama döneminden sonra fizibilite dönemi getirilmiştir. 

TBMM İhtisas komisyonunda görüşmeleri tamamlansa da Oda olarak TBMM Genel Kurul süreçleri de dikkate alınarak tüm meslektaşlarımızın odamız görüşleri etrafında birleşerek bilgi ve ilişki birikimleri ile önerilerimizi desteklemeleri, yaşam bulmaları için çaba sarf etmelerinin anlamlı olacağı değerlendirilmektedir.

Mesleki alanımıza ve meslektaşlarımıza yönelik mevzuat detaylarının, çıkarılacak olan yönetmeliklerle düzenleneceğinden, bu çalışmalar süresinde tüm üyelerimizin katkı ve desteği taleplerimizin gerçekleşmesinde önemli bir etken olacaktır.   

Odamızın görüş ve önerilerine destek veren komisyon üyesi milletvekillerinden MehmetAli SUSAM, Kemal DEĞİRMENDERELİ, Osman AYDIN, Erdal AKSÜNGER, Özgür ÖZEL ve Alim IŞIK`a teşekkür ediyoruz.

Saygılarımızla.

Odamızın Maden Kanun Tasırısına ilişkin görüşünü (karşılaştırma cetveli) okumak için lütfen tıklayınız.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

Dosyalar

(1026 KB) (23.01.2015 15:59:43)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Okunma Sayısı: 3127