Hatay Güzelburç mahalelesinde yer alan bazı yapılarda meydana gelen hasarların aşırı yeraltısuyu çakimi nedeniyle "boşluk suyu basıncının azalmasından" kaynakladığı tespit edildi. Aşırı yeraltısuyu kullanımı başta Gediz havzasında yer alan yerleşim birimleri olmak üzere bir çok yerleşim alanını tehdit ediyor.
Son günlerde basına ve kamuoyuna da yansıyan haberlerde "Hatay İli, Merkez İlçe, Güzelburç Mahallesinde yeralan binalarda değişik yapısal hasarların geliştiği, uzun yıllardır devam eden bu olay ve meydana gelen zararlar karşısında başta Valilik olmak üzere ilgili kurumların duyarsız kaldığı ve hiçbir koruyucu tedbir alınmaması nedeniyle yurttaşların önemli risklerle karşı karşıya olduğu" ifade edilmektedir.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği tarafından, Güzelburç Mahallesinde meydana gelen olaylar yerinde incelenmiştir.
Odamızca gerçekleştirilen incelemelerde elde edilen verilerin gerek ilgili kurumların biran önce harekete geçebilmesini sağlamak gerekse önemli deprem riski taşıyan bir coğrafyada yaşayanların bilgilendirilmesi amacıyla basınla paylaşılması gerekli görülmüştür.
Hatay İli, Merkez İlçe, Güzelburç Mahallesinde yeralan binalarda gelişen değişik yapısal hasarların tarihçesi 2000‘li yılların başına kadar ulaşmaktadır. Belirtilen tarihlerde konunun kamuoyuna yansıması üzerine 2005 yılında TMMOB ye bağlı Odaların bir araya gelerek oluşturdukları İl Kordinasyon Kurulunca (İKK) incelenerek rapor düzenlenmiştir. Düzenelenen bu raporda; "inceleme sahasında çok sayıda açılmış olan sondaj kuyularından fazla miktarda su çekilmesi sonucu, aşırı miktarda oturmalara bağlı olarak binalarda hasarların meydana geldiği, en kısa sürede aşırı su çekiminin durdurulması gerektiği" belirtilmiştir.
Yine bu yıllarda mahallede yaşayan yurttaşların şikayet başvuruları mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (Afet İşleri Genel Müdürlüğü) teknik ekiplerince incelenmiştir. Adı geçen kurumca yapılan incelemeler sonucunda 2006 yılında düzenlenen raporda; "deformasyon uğrayan alanın gevşek alüviyal birimler üzerine oturduğu, yeraltısuyu çekimi sonucu "boşluk suyu basıncının düşmesine" bağlı olarak binalarda aşırı oturmadan kaynaklı deformasyonların meydana geldiği" bilirtilmiştir.
Son olarak; 11.07.2014 tarihinde Odamız Hatay İl Temsilciliği tarafından oluşturulan teknik heyetin mahalinde yaptığı incelemelerde,
tespitleri yapılmıştır.
Sonuç olarak, sadece Hatay- Güzelburç mahallesi özelinde değil ülke genelinde yaşanan kuraklık ve yeraltı su seviyelerinde meydana gelen düşmelere bağlı olarak, başta Gediz Havzasında yer alan bazı yerleşim birimleri olmak üzere ülkenin farklı bölgelerinde gevşek alüviyal zeminler üzerine oturan ve aşırı yeraltısuyu çekiminin olduğu bölgelerde "boşluk suyu basıncının azalmasına" bağlı olarak yapılarda aşırı oturmalara neden olabilecektir.
Ülkemizin yerleşim birimlerin % 70‘nin I. ve II. derece deprem bölgesi içerinde yeraldığı da düşünüldüğünde orta büyüklükteki depremlerde bile bu alanlarda büyük can kayıplarının yaşanmasına neden olabilecektir.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Olarak uyarıyoruz!!!!!
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, dün olduğu gibi bugünde ülke insanın sorunları çözmek ile görevli kurumları asli görevleri yapmaya davet ediyoruz.
Saygılarımızla
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
Okunma Sayısı: 3142