TMMOB Odalar 02 Temmuz 2024, Salı

DTCF öğrencileri Soma‘da yaşanan faciası ile ilgili bir panel düzeledi. Panele Odamız adına, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Murat Ateşoğulları ve Ümit Uzunhasanoğlu katıldı.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 24.05.2014
Güncellenme Zamanı: 24.05.2014 16:26:29

DTCF öğrencileri Soma‘da yaşanan faciası ile ilgili bir panel düzeledi. Panele Odamız adına, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Murat Ateşoğulları ve Ümit Uzunhasanoğlu, Maden-İş‘ten Salih Çoban, Maden-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Ceyhan, ÇHD‘den Evin Konuk ve Tes-İş Yatağan Şubesi‘nden Kemal Özcan katıldı.
Panelde Jeoloji Mühendisleri Odası olarak; öğrencilere jeolojik açıdan kömürün oluşum süreçleri, kömürleşme aşamaları, fiziksel ve kimyasal özellikleri, kömürleşme sırasında veya sonrasında oluşan gazlar ve bu gazların olumsuz etkilerine karşı alınabilecek önlemler anlatıldı.
Ayrıca bölgenin jeolojik özeliklerinden bir işletmenin nasıl etkilenebileceği hakkında bilgiler verildi.

Asıl sebep özelleştirme
Soma‘daki kaza sebebinin, kaza başlangıç yerinde eski imalat alanlarının birinde kömür kızışmasına bağlı  olabileceği düşünülmekle birlikte,  tahmini sebep bu gibi görünmesine rağmen bu faciaya neden olan asıl sebebin  özelleştirme, taşeronlaştırma, düşük maliyet-çok kâr hırsı olduğu belirtildi.

Teknolojik atyapı geliştirilmeksizin insangücüne dayalı üretim zorlamasının işçi sağlığı güvenliğinde zaafiyetler yarartığı, ocakların özellikle özel sektöre devredilmesinden bu yana ölümlü iş kazaları oranın 10 kattan fazla arttığına dikkat çekildi. 
Tüm bunlara ilaveten, bugün bir çok Avrupa ve gelişmiş dünya ülkesinde gerek ilk yatırım planlarının hazırlanması süreçlerinde, gerekse de  işletme süreçlerinde,  ocak içinde meydana gelebilecek "kaya düşmesi, göçme, çökme, heyalan vb." jeolojik unsurlardan kaynaklanabilecek risklerin önlenmesi amacıyla, ocak içerisinde ki üretim bölgelerinde, günlük olarak jeolojik-jeoteknik verilerin toplanarak değerlendirilmesinden sonra  üretime geçildiği ifade edilmiştir.Ayrıca özellikle kapalı ocak kömür işletmelerinde; kömür  bantları içinde yer alma olasılığı yüksek olan uçucu ve parlayıcı gaz ve tozların, ocak içinde neden olabilecekleri risklerinin azaltılması amacıyla gerek üretim ayak veya arınlarında ön sondajlar açılmak suretiyle, gereksede yüzeyden sondaj yapılmak suretiyle boşaltıldıktan sonra üretime geçildiği belirtilmiştir.

KESK Madensen-ESM eski yöneticilerinden Hulusi Ceyhan ise, Soma`nın dünü ve bugünü ,  madenin devletten özele nasıl geçirildiği, maden işçilerinin zorlu ve güvenliksiz çalışma koşullarını  vurgu yaptı.
Diğer panelistlerden Av. Evin Konuk ise  faciada ölenlerin yakınları açısından yapılması gereken hukuki çalışmalar, halkın özelleştirmeye karşı kullanabileceği demokratik yollar konusunda bilgi verdi.

Özelleştirmeye karşı mücadeleye devam
Muğla Yatağan işçileri ise özelleştirmeye karşı mücadelelerine devam edeceklerini, bundan vazgeçmeleri halinde Soma`daki ölümlerin Yatağan`da da  tekrarlanacağını kaydettileri. Yatağan işçileri, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, madende kalma sürelerinin azaltılması ve özelleştirmeye karşı direnişlerine destek olunmasını talep ettiler.
Panel öğrenciler tarafından panelistlere yöneltilen sorularla sona erdi.


Okunma Sayısı: 3097