Odamız "Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Çalıştayı", Denizli Şubemizin düzenleyiciliğinde 28-29 Haziran tarihlerinde Denizli/Karahayıt‘ta gerçekleştirildi.
Düzenleme Kurulu Başkanlığını İbrahim AKKUŞ, II. Başkanlığını Özer TUNÇTÜRK‘ün yürüttüğü, sekretaryasını Mukaddes BOLAT, Düzenleme Kurulu Üyeliklerini Ali KOÇAK, Nizamettin ŞENTÜRK, Toros ÖZBEK, Hüseyin ALAN, Arzu ÇAĞLAYAN, İsmail Edip YILMAZLI, Hafize AKILLI ve Önder AYDOĞDU‘nun yaptığı Çalıştayın açılışına Denizli Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, Denizli Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci ile üniversitelerimizden, kamu kurum ve kuruluşlarımızdan, yerel yönetimlerden, oda birimlerimizden ve özel sektörden davetli kişiler katıldılar.
Çalıştay açılışında konuşan Erıerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, Türkiye‘de jeotermal kaynakların aranmasının 1962 yılında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü‘nce (MTA) tarafından başlatıldığını, 287,5 dereceye kadar ulaşan yüksek sıcaklıkta jeotermal kaynakların keşfedildiğini belirtti.
Türkiye‘nin aktif bir tektonik kuşak üzerinde ve jeotermal açıdan dünya ülkeleri arasında zengin bir konumda olduğunu ifade eden Kavaklı, "Türkiye‘nin, jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa‘da birinci, dünyada yedinci sırada" olduğunu ifade etti.. Türkiye‘nin zengin kaynak potansiyeli dikkate alındığında, bu zengin kaynaklardan daha fazla yararlanması gerektiğini vurgulayan Kavaklı, bunun için bütün paydaşlarla çalışmaya hazır olduklarını söyledi.
Çalıştay Başkanı İbrahim Akkuş ise, "Ülkemizin artan enerji ihtiyacı kendi kaynaklarımızdan karşılanamadığı için tüketilen enerjinin yüzde 72`si dış kaynaklardan sağlanmaktadır. Enerjide dışa bağımlı olan ülkemizin petrol ve doğalgaz aramalarında sonuç elde edilememiştir. Yerli ve yenilebilir enerji kaynakları konusunda ulusal bir enerji politikası oluşturulması gereğini açık olarak ortaya koymaktadır. Bunun için yenilebilir enerji kaynaklarının toplam enerji tüketiminde oranın arttırılması öncelikle hedef haline getirilmiştir" diye konuştu.
Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Özer Tunçtürk ise, "İlimizde jeotermal enerji kaynaklarının kullanımı bakımından her türlüsüne rastlamak mümkün. Elektrik üretiminden ısıtmaya, termal turizminden, seracılığa, doğal mineralli sulara ve en önemlisi dünyanın göz bebeği Pamukkale`ye sadece ilimizde rastlayabiliriz" diye konuştu.
Açılıştan sonra;
"Jeotermal Mevzuattan Kaynaklanan Sorunlar Ve Çözüm Önerileri, Jeotermal Kaynak Arama, İşletme Ve Geliştirme Süreçlerinde Uygulamada Karşılaşılan Sorunlar, Yeni Eğilimler Ve Teknolojik Gelişmeler, Jeotermal Kaynak Kulanımının Özendirilmesi Ve Geliştirilmesinde Eğitimin Rolü, Kaynak Yönetiminde İdari Yapılanma, Yaşanan Sorunlar Ve Öneriler" ana başlıkları altında 4 ayrı masada toplam 38 farklı konu üzerinde tartışmaların yürütüldüğü çalıştayda, sorunlar tespit edilirken çözüm önerileri de geliştirildi.
Önemli sonuçların üretilip başarılı bir şekilde tamamlandığını düşündüğümüz çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Dündar Çağlan‘ın konuşmasını okumak için lütfen tıklayınız.
Okunma Sayısı: 3171