TMMOB Odalar 24 Kasım 2024, Pazar

"Malatya ve Çevre İllerinin Maden Sempozyumu", İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi`nde 27-29 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 13.05.2013
Güncellenme Zamanı: 13.05.2013 11:56:19

"Malatya ve Çevre İllerinin Maden Sempozyumu", İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi‘nde 27-29 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Malatya Valiliği, MTA Genel Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi, Malatya Belediyesi, Malatya İl Temsilciliğimizin ortaklaşa düzenlediği  Malatya ve Çevre İllerinin Maden Sempozyumu 27-29 Nisan 2013 tarihlerinde  Malatya‘da yapıldı. Sempozyuma  Malatya Valisi Vasip Şahin, TBMM Bilim Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı ile çok sayıda akademisyen, meslektaşımız ve ilgililer katıldı.

Programın açılış konuşmaları,  Sempozyum Yürütme Kurulu İkinci Başkanı ve Maden Tetkik Arama Orta Anadolu 4. Bölge Müdürü Yunus Ay,  TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Hüseyin Alan, Maden Tetkik Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nevzat Kavaklı ve Malatya Valisi Vasip Şahin tarafından yapılmış, Prof. Dr. Taner Ünlü tarafından "Magma`dan Cevhere Türkiye`den Bir Örnek: Hasançelebi Demir Yatağı" konulu açılış konferansı gerçekleştirilmiştir.

Malatya, Adıyaman, Elazığ ve Kahramanmaraş illerinin maden potansiyelleri, stratejik madenler, endüstriyel ham maddeler, cevher zenginleştirme, yeni maden kanunu, ÇED uygulamaları, madencilik sektöründeki teşvikler, depremsellik, kent planlaması gibi konuların ele alındığı sempozyumda, Türkiye madenciliğinin ekonomik önemi ve gelişimi üzerinde değerlendirme ve tespitlerde bulunulmuş; 27 sunum ve 2 panelin yapıldığı ve 3 gün süren sempozyum sonunda bir de sonuç bildirgesi yayımlanmıştır.

Sonuç bildirgesinde, Malatya ve çevresinin, jeolojik yapısının özelliği nedeniyle metalik madenler, endüstriyel ham madde ve enerji ham maddeleri bakımından Türkiye‘nin en önemli bölgelerinden biri olduğu kaydedildi. Bildirgede, başta Hekimhan‘da Hasançelebi - Deveci - Karakuz demir yatakları olmak üzere, Malatya Cafana - çinko, Doğanşehir - seramik ham maddeleri, Akçadağ mermerleri, Elazığ Keban - kurşun - çinko, Maden - bakır yatağı, Guleman - krom yatağı ve Alacakaya - vişne mermeri, Adıyaman Bulam - apatitli demir yatağı ve Emprador mermerleri, Maraş Höyük - kurşun - çinko yatakları gibi geçmiş dönemlerden beri işletilen büyük ve orta ölçekli rezetvleriyle bölgede önemli yer altı servetlerinin bulunduğu belirtildi. Ayrıca son yıllarda MTA tarafından keşfedilen Malatya Kuluncak Sofular demir cevherleşmesi ve Adıyaman bakır yataklarının da büyük önem arz ettiği vurgulanan bildirgede, Malatya - Hekimhan - Hasançelebi demir yatağının ülke sanayisini besleyen bir ham madde kaynağı haline gelmesinin, bu yatağın önemini bir kat daha artırdığı kaydedildi. Bildirgede, periyodik olarak düzenlenecek sempozyumlarla konunun gündemde kalmasının gerekliliği vurgulandı.

Oda II. Başkanımız Hüseyin ALAN‘ın sempozyum açılış konuşması için tıklayınız.


Okunma Sayısı: 3150