Odamız tarafından düzenlenen Zemin Laboratuvarlarının Sorunları Çalıştayı 23-24 Kasım tarihlerinde Ankara`da gerçekleştirildi.
4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkındaki Kanuna göre kurulmuş zemin laboratuvarlarının; mevcut mevzuatın yanı sıra uygulamada karşılaştıkları sorunların tespiti ile bu sorunlara ilişkin ortak çözüm önerilerinin tartışıldığı Çalıştay‘a Odamız, Türkiye‘de faaliyet gösteren zemim laboratuvarlarının temsilcileri ile üniversiteler, DSİ, Karayolları, TSE, TÜRKAK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi ilgili kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.
Alanında ilk olan Çalıştay‘ın açılış konuşmasını Oda Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan yaptı. Odamızın görevleri arasında mesleki uzmanlık konularında bilimsel etkinlikler düzenlemek, mesleki uygulama alanlarındaki sorunları ortaya koyarak çözüm önerileri üretmek ve bu kapsamda ilgili kamu kurumları ile görüş alışverişinde bulunarak sorunları giderici işbirliğini geliştirmenin yer aldığını bu amaçla da "Zemin Laboratuvarlarının Sorunları Çalıştayı"nın düzenlendiğini belirten Çağlan, çalıştay‘ın amacını "Zemin laboratuvarlarımızın ekipman ve mühendislik hizmeti açısından uluslararası ve ulusal standartlara ulaşmasına, sorunlarının giderilerek ülkemiz yapı üretim sürecinin etkin bir bileşeni olmasına yönelik atılan adımlara katkı koyulması" olarak tanımladı.
Konuşmasında Çalıştay‘a katkı ve katılım sağlayanlara teşekkür ederek devam eden Çağlan, yapı denetimi ve zemin laboratuvarlarının sorunları konusuna da değinen Çağlan, çalıştaydan çıkan sonuçların hayat bulması için girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. Çağlan "Konusunda bir ilk olan çalıştayımızın sizlerin katkıları ile başarıya ulaşacağı inancıyla, katılımlarınız için sizlere ve çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum" sözleri ile konuşmasını tamamladı.
Çağlan‘ın ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kasım Kayıhan bir konuşma yaptı. Bakanlık olarak yapı denetimi konusunda yürüttükleri çalışmaları anlatarak sözlerine başlayan Kayıhan, zemin laboratuvarlarının yapı denetimi sistemin bir parçası olduğunu vurgulayarak, mevzuattan ve uygulamadan doğan sorunların Çalıştay‘da tarışılacağına dikkat çekti. Çalıştayda ortaya çıkan sonuçların kendilerine iletilmesi gerektiğine vurgu yapan Kayıhan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizler de gerek ilimizde gerekse de diğer illerde arkadaşlarımızı görevlendirerek çalıştaya katkı vermeye çalıştık. İnanıyorum ki, bu ilk çalıştay önemli konuların konuşulduğu bir alan olacaktır."
Kayıhan‘ın konuşmasının ardından Oda Yönetim Kurulu II. Başkanı Hüseyin Alan kürsüye gelerek Odamızın adına Zemin Laboratuvarlarının sorunlarına ilişkin sunumunu gerçekleştirdi. Söz konusu sunumda; ülkemizde süreç içerisinde gelişen yapı denetim sistemi ile bu sisteme ilişkin eleştiri ve tartışmaları aktaran Alan, yapı denetim sistemi içinde zemin laboratuarların yeri ve önemine işaret ederek,söz konusu zemin laboratuarlarının gerek yasal mevzuattan gerekse de uygulamadan kaynaklı bir çok sorunun olduğu ve bu Çalıştay‘ın sorunların çözümüne yönelik görüş ve düşüncelerin ortaya konulmasını amaçladığını belirtti.Çalıştay`ın temel olarak 4 ana başlık üzerinden gerçekleştirileceğini belirten Alan, bu başlıkları şöyle sıraladı: "Zemin Laboratuvarların Yasal Mevzuattan Kaynaklanan Sorunları, Uygulamada Karşılaştıkları Sorunlar, Zemin Laboratuvarlarında Kalite, Denetim, Akreditasyon, Standardizasyon ve Eğitim Sorunları ve Zemin Laboratuvarlarının Denetçi ve Çalışanların Sorunları.
Alan‘ın konuşmasının ardından oluşturulan dört çalışma grubu ile Çalıştay‘a devam edildi.
Çalıştay‘ın ikinci gününde ise çalışma grupları tarafından hazırlanan raporlar çalıştay üyeleri ile paylaşılarak üyelerinin görüş ve önerileri alındıktan sonra Oda Başkanı Dündar Çağlan`ın kapanış konuşması ile Çalıştay son buldu.
Okunma Sayısı: 3130