TMMOB Odalar 23 Kasım 2024, Cumartesi

Kütahya Gümüşköy‘de yaşanan siyanür havuzunun taşmasıyla birlikte Ankara‘da DİSK, KESK, TTB ve TMMOB üyesi bir kısım örgütün yan yana geldiği ve konuya ilişkin toplantılar yaptığı bilinmekteydi.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 23.05.2011
Güncellenme Zamanı: 19.07.2011 14:49:04

Ankara‘da Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu oluşturuldu


Kütahya Gümüşköy‘de yaşanan siyanür havuzunun taşmasıyla birlikte Ankara‘da DİSK, KESK, TTB ve TMMOB üyesi bir kısım örgütün yan yana geldiği ve konuya ilişkin toplantılar yaptığı bilinmekteydi. Bu durum ve olası felakete karşı daha güçlü bir mücadele yürütmek amacıyla DİSK/Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV. MADEN - SEN), KESK/Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), KESK/ Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), KESK/Tarım, Orman, Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (TARIM ORKAM SEN), TMMOB/Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), TMMOB/Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), TMMOB/Kimya Mühendisleri Odası (KMO), TMMOB/Metalurji Mühendisleri Odası (METALURJİ M.O, TMMOB/Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Ekoloji Kolektifi tarafından Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu‘nu kuruldu.

Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu, ilk eylemini Çevre Bakanlığı önünde gerçekleştirdi
Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu, kuruluşunu bugün Çevre Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasıyla kamuoyuna deklare etti. Beştepe‘de bulunan Çevre Bakanlığı önünde saat: 12:30‘da yapılan basın açıklamasına anılan kurumlardan temsilciler katıldı. Platform temsilcileri ile devletin silahlı güçleri arasında yer sorunu nedeniyle bakanlık önünde kısa bir gerginlik yaşansa da, sonuçta basın açıklaması yarım kalmadı ve başarıyla sona erdi.

Gümüşköy‘de faaliyet yürüten Eti Gümüş A.Ş maden işletmesi kapatılmalıdır 

Platform adına açıklamayı yapan TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Arzu ERBİLİCİ, Kütahya Gümüşköy‘de bulunan Eti Gümüş‘e ait maden işletmesinin biran önce kapatılması gerektiğini söyleyerek konuşmasına başladı.

 

Aktif durumdaki ağır metaller yer altı sularına ve besin zincirine karıştı
Kütahya Gümüşköy‘de Eti Gümüş A.Ş.‘ne ait gümüş madeni işletmesinde atık depolama barajında taşma meydana geldiğini ve bunun sonucu barajın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyleyerek konuşmasına devam eden ERBİLİCİ; Atık depolama barajındaki sızmalar ve taşmalar neticesinde atık depolama havuzundan aktif durumda bulunan ağır metallerin (arsenik, kurşun, bakır, çinko vs.) yeraltı sularına ve besin zincirine karıştığını söyledi.

İçme sularındaki siyanür oranı limit değerden yüzde 40 daha fazla
Bölgedeki içme suyundan alınan numunenin Çevre Mühendisleri Odasınca yaptırılan laboratuar analizi sonucunda, sudaki siyanür miktarının limit değerden % 40 daha fazla olduğunun tespit edildiğini belirten ERBİLİCİ; İlerleyen günlerde sızmalarla birlikte bu miktarın daha da artacağını kaydetti.

Gümüşköy‘de insanlar yıllardır buharlaşan hidrojen siyanür gazı soluyor
Ortaya çıkan tehlikenin atık havuzundaki taşmayla gündeme geldiğini ifade eden ERBİLİCİ konuşmasını bir başka tehlikeyi hatırlatarak sürdürdü. Platformun görüşüne göre; yıllardır sürekli olarak buharlaşan hidrojen siyanür gazını soluyan insanlar ve işletmenin bulunduğu çevre, bu zehirli gazdan ciddi anlamda zarar görmüş ve bu güne dek işin can alıcı yanı hiç tartışılmamıştır.

Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının korunabilmesi için, Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu‘nun öneri ve talepleri şöyle sıralanıyor;

· Kütahya Gümüşköy‘de bulunan Eti Gümüş‘e ait gümüş madeni işletmesi DERHAL KAPATILMALIDIR.

· Atık havuzları ile ilgili olarak devlet tarafından ıslah çalışmalarına başlanmalı ve tüm ıslah çalışması maliyetleri firma tarafından karşılanmalıdır.

· Tesiste çalışanların tüm yasal hakları firma tarafından ödenmeli ve çalışanlar devlet tarafından başka bir işe yerleştirilmelidirler.

· Suları, toprakları ve hayvanları zehirlenen yöre halkının tüm mağduriyetleri devlet tarafından karşılanmalıdır.

· Yöredeki köylerde yaşayanların sağlık durumları acilen değerlendirilmeli, bölge halkı siyanür ve ağır metallerin sağlık etkileri yönünden aydınlatılmalı, sağlık durumları ileriye dönük olarak izlenmelidir.

· Gümüşköy‘de yaşananlar, yıllardan bu yana sendikalar ve meslek örgütleri tarafından yapılan uyarılar ve yargı kararları dikkate alınarak Türkiye‘deki Bergama, Gümüşhane, Kışladağ ve İliç vb. ülkede ve dünyadaki siyanürle madencilik yapan tüm tesisler derhal kapatılmalıdır.

• Gümüşköy‘de gerekli önlemleri almakta yetersiz kalan ve "bir gram dahi siyanürlü su sızmamıştır" diyerek bilimsel ve etik davranmaktan uzak olan Çevre ve Orman Bakanı istifa etmelidir.

 

Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu tüm bilgi ve birikimlerini yöre halkıyla paylaşacak
TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Arzu ERBİLİCİ basın açıklamasının sonunda, Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu olarak, yapılması gereken uygulamalarla ilgili tüm bilgi ve birikimlerini yöre halkıyla paylaşacaklarını, süreci sonuna kadar takip edeceklerini söyledi.

Simav‘da meydana gelen deprem Eti Gümüş‘ün atık barajını etkiler
"Dün Kütahya Simav‘da meydana gelen depreme ilişkin TMMOB/Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dündar ÇAĞLAN‘da şöyle dedi; "Simav‘da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin her ne kadar depremin merkez üssüne 90 km uzakta olsa da Eti Gümüş‘ün atık depolama barajını etkilememesi söz konusudur. şu ana kadar gelen bilgilerden setlerde gözle görünür bir yıkılmanın olmadığı yönündedir.

Depremin etkisiyle atık barajın setlerinde çatlaklar oluşacak ve gittikçe büyüyecek
Ancak, deprem etkisiyle atık barajındaki son sette gözle görülemeyen çatlak/fissürler oluşabilecektir. Oluşabilecek bu küçük çatlaklar içerisinden zamanla su akışı başlayacak ve bu çatlaklar gittikçe büyüyerek borulanma dediğimiz olay gerçekleşebilecektir. Bu süreç son setin duraylılığına (yıkılmamasına) da olumsuz etki yapacaktır.

Setlerin aşınması hızlanacak, yıkılmaya karşı direnci azalacak
Havuzun son seti yaşanan yıkılmadan sonra şu anda daha fazla yük altındadır. Yöre halkı son 3 yıldır set içerisinde sızıntılar olduğunu belirtmektedirler. Bu durumda zaten set içerisinde var olan çatlakların ve su sızıntılarının olduğu kanalcıkların/zayıf zonların, depremin etkisiyle daha da büyümesi söz konusu olabilecek ve setin duraylılığı bozulabilecektir.

Halk sağlığı açısından bölgede acilen bilimsel teknik incelemeler yapılmalı
Atık havuzu şevlerinin duraylılığını bozabilecek mevcut faktörlerin yanı sıra depremin belirtilen etkileri ile bu duraylılığı olumsuz etkileme olasılığı dikkate alınmalı ve hiçbir riski dikkate almayan sorumsuz açıklamalar yerine acilen bölgede tarafsız bilimsel bir heyet tarafından bilimsel ve teknik inceleme yapılması kamu ve halk sağlığı açısından gereklidir.

Basın açıklaması süresince kurum temsilcileri, "SİYANÜRE İNAT YAŞASIN HAYAT - SİYANÜRCÜ ŞİRKET MEMLEKETİ TERKET - ÇEVREYİ HOR GÖREN İNSANI HOR GÖRÜR - BAKAN VEYSEL İSTİFA" sloganlarını haykırdılar. Basın açıklaması saat: 13:05‘te sona erdi.


Okunma Sayısı: 3163