TMMOB Odalar 17 Mayıs 2024, Cuma
Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 22.05.2010
Güncellenme Zamanı: 19.06.2010 14:34:31

Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü‘ne bağlı kömür ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucunda 30 maden emekçisini kaybettik.

Bu acı olayda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ve tüm halkımıza baş sağlığı diliyoruz.
Faciada hayatını kaybedenler, TTK‘na "hizmet alımı" suretiyle iş yapan Yapı -Tek adlı özel şirketin, ikisi maden mühendisi olmak üzere 30 sendikasız çalışanıdır.

Maden ocaklarında artarak devam eden kazalar ve can kayıplarının nedeninin, esas olarak bilimsel ve teknik alt yapı eksikliği kadar madencilik alanında uygulanan yanlış politikaların bir sonucu olduğu açıkçtır.. Neoliberal politikaların bir sonucu olarak her alanda olduğu gibi genelde madencilik ve özelde de kömür madenciliğinde de kamu kurumlarının süreç içinde asli işlerinden çekildiği, özelleştirme, taşeronlaştırma, kiraya verme, hizmetlerini ihale etme gibi yöntemlerle kamu madenciliğinden vazgeçildiği bir noktaya gelinmiştir.

Sonuçta bu durum, insanı merkezine almayan, maksimum üretim ve kar hırsına odaklanmış, bilimsel ve teknolojik altyapıdan uzak; eğitimsizliğin ve sendikalaşmanın olmadığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yeterince alınmadığı bir kömür madenciliğini ortaya çıkarmıştır.

Bunun sonucunda da son yıllarda maden facialarında bir artış olmuş, 2004 yılında iki, 2005‘te bir ve 2006 ve 2007‘de üçer ölümlü kaza meydana gelirken, 2008‘de 22 ayrı ilde 38 ölümlü kaza yaşanmış ve 43 işçi kaybedilmiştir. 2009 yılında ise 24 ildeki 63 kazada 92 işçi hayatını kaybetmiştir. 2010 yılında kaybettiğimiz maden emekçisi sayısı son olayla birlikte 67 ye ulaşmıştır. Bu sonuçlarla Türkiye maden kazlarında Dünyada üçüncü Avrupada birinci hale getirilmiştir.

Özellikle 2004 yılından sonra Maden Kanunu‘nda yapılan değişiklike; TTK nın asli iş ve hizmetlerinin özelleştirilmesinin önünün açılarak, üretime hazırlık işlerinin özel şirketlere havale edilmesiyle Zonguldak‘taki kazaların da önü açılmıştır.

Özelleştirmelerle birlikte ölümlü maden kazalarının artışı açık olarak ortadayken, Başbakan, "Bu yörenin insanları aslında bu tür olaylara alışıktır", "Bu mesleğin kaderinde bu var." "Bu mesleğe girenler bunu bilerek giriyorlar." gibi sorumluluktan kaçıp, gerçek nedenleri gizleyerek, özrünün kabahatinden büyük olduğu talihsiz açıklamalar yapmakta, faciaların nedeninin takdiri ilahi değil takdiri idari olduğunu örtmeye çalışmaktadır.

Zonguldak halkı bu ölümlerin nedenlerine de ölümlere de alışmamıştır, alışmayı da kabul etmeyeceğini tepkileri ile göstermiştir. Bilinmektedir ki, ölümlü kazaların nedenlerini ortadan kaldırmak bilimsel ve teknik olarak mümkündür ve ölümler madencilerin kaçınılmaz kaderi değildir.

AKP iktidarının, tüm dünya halklarına kabus yaşatan küreselleşme politikalarını ülkemizde de harfiyen uygulanmasını sürdürerek; her yıl milyonlarca aç, yoksul ve işsiz yarattığı artık gizlenemeyecek kadar ortadayken, bu mesleğe bilerek giriyorlar diyerek aç kalmamak için asgari ücrete ve zor şartlara mahkum ettikleri insanları kendilerinin yarattıklarını bilmezden gelerek çaresizliği suçlamasını kabul etmek mümkün değildir.


TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak madencilikte ölümlerin yaşanmaması için uyarılarımızı bir kez daha hatırlatıyoruz..

Şimdi yapılması gereken; insan hayatını, kamusal faydayı merkezine almayan anlayışlardan vazgeçilerek, denetimsiz ve kuralsız çalışmakta olan, teknolojik yenilenmelerini yapmayan, sendikalaşmayı engelleyen ve kaza riskine açık işletmelerin etkin denetiminin yapılarak yaptırımların uygulanması ve işçi sağlığı ve işçi güvenliği mevzuatının günün gerekleri ışığında yeniden düzenlenmesidir.

Bu kapsamda,
Özelleştirmelere, taşeronlaşmalara, hizmetlerin devrine derhal son verilmelidir.

Öncelikle özel maden işletmelerinde maliyet unsuru olarak görülüp uygulanmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri eksiksiz alınmalı, başta kömür ocakları olmak üzere iş kazaları sonucu yaşadığımız can kayıpları artık önlenmelidir.

İş güvenliği denetiminden birinci derecede sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü yaşanan iş kazalarının önlenebilmesi için görevlerini tam olarak yerine getirmeli, bu konuda köklü önlemler acilen alınmalı ve ödünsüz uygulanmalıdır.

Kazaların önlenebilmesi için bilimsel ve teknik yatırımların yanı sıra, örgütlenmenin ve sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Kömür madenciliğinde faaliyet gösteren her işletmede acilen risk değerlendirmesi yapılmalı, çalışması uygun olmayan işletmeler hemen kapatılmalıdır.

Bütün madencilik faaliyetlerinde olduğu gibi kömür madenciliğinde de gerekli mühendislik hizmetleri alınarak bilim ve tekniğe uygun faaliyet yürütülmelidir.

ve

30 madencimizin yaşamına mal olan bu facianın nedenlerinin bir an önce ortaya çıkarılmasını, sorumluların bulunarak hesap vermesini, artık can kayıplarının önüne geçilmesinin gereklerinin yapılmasını ve bunun takipçisi olacağımızı belirtiyor,

Kaybettiğimiz madencilerimizin yakınlarının ve meslektaşlarımızın acısını paylaşıyor, maden kazaları ve ölümlerin engellenebileceğini ve kaderimiz olmadığını bir kez daha belirtiyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu


Okunma Sayısı: 2979