TMMOB Odalar 23 Kasım 2024, Cumartesi
Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 13.03.2010
Güncellenme Zamanı: 13.03.2010 14:01:45

 JMO Malatya İl Temsilciliği adına İl Temsilcisi Muhittin YIĞMATEPE 09.03.2010 tarihinde depremin etkili olduğu alanlarda gözlem ve tespitlerde bulunmak amacıyla çalışmalar yapmıştır. Çalışmalar sırasında Tabanözü, Yukarı Kanatlı, Okçular, Göçmenler, Yukarı Demirci, Kayalık köyleri ve civarı ziyaret edilmiştir. Bu kısa süreli gözlem ve tespitler şöyledir;

      08.03.2010 tarihinde saat 04.32'de magnitüdü 6.0 olan ve geniş bir alanda hissedilen bir deprem olmuştur. Depremde 41 vatandaşımız hayatını kaybetmiş 74 vatandaşımız da yaralanmıştır. Deprem, Türkiye'nin en aktif doğrultu atımlı faylarından olan Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde meydana gelmiştir. Doğu Anadolu Fayının etki alanı içerisinde olan birçok yerleşim merkezi Elazığ-Okçular ve çevresinde olduğu gibi risk altındadır. Ne yazıktır ki orta büyüklükte olan bu depremde de can kayıpları yaşanmıştır. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde ileriki zamanlarda da depremlerin olacağı bilimsel bir gerçekliktir. Bu kısa süreli de olsa yapılan gözlemler ve tespitler göstermiştir ki; yerleşim yerleri konusunda hala tedbirler alamıyoruz, uygulayamıyoruz ve denetleyemiyoruz. Aslında çok zor olmayan bu tedbirleri acilen hayata geçiremezsek, üzülerek söylemek gerekir ki bu acıları tekrar tekrar yaşayacağız.

      Bu çalışma sırasında, genel olarak bilinen Doğu Anadolu Fay Zonunun deprem üretme kapasitesinin dışında, yerleşim yerlerinden bazılarının heyelan alanlarının üzerinde veya etki alanı içerisinde kurulmuş olmasıdır. Maalesef bu durum da ileride benzer acılar yaşamamıza neden olacaktır. Bu nedenle yerleşim yerlerinin Doğu Anadolu Fay Zonunun etki alanının dışına konumlandırılması çalışmaları ile birlikte heyelan oluşturabilecek alanlar özellikle belirlenmeli ve her iki durum dikkate alınarak yeni yerleşim planlamalarının yapılması gereklidir.

      Böyle olmazsa olmaz genel planlamaların yanı sıra acilen yapılması gerekenler; yapıların deprem yönetmeliğine uygunluğu kontrol edilmeli, yapıların sağlamlığı kontrol edilmeli ve deprem yönetmeliğine aykırı bir kümes yapılmasına bile izin verilmemelidir. Şehir merkezlerinde bu duruma nispeten uyulurken, ilçe, belde ve köylerde deprem yönetmeliğine uygun hiçbir iş yapılmamaktadır.

      Elazığ-Okçular depreminin etkilediği alanlardan çekilen fotoğraflar hem kanıt hem de ibret olması açısından ilgililere sunulur.  

JMO MALATYA İL TEMSİLCİLİĞİ


Okunma Sayısı: 3181