TMMOB Odalar 23 Kasım 2024, Cumartesi
Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 27.10.2009
Güncellenme Zamanı: 08.12.2009 12:15:11

Toplantı, Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Ankara Yerel Kurultayı Yürütme Kurulu adına Serap Kurt‘un açılış konuşması yapmasıyla başladı. Kurt özetle şöyle konuştu ; "TMMOB‘nin 40. Olağan Genel Kurul‘unda alınan kararla faaliyetlerine başlayan Ankara Yerel Kurultay çalışmalarında ücretli ve işsiz mühendislere ulaşmada pek çok toplantı yaptık. TMMOB‘nin üye profilinin yüzde 80‘ini oluşturduğunu düşündüğümüz ücretli ve işsiz mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunlarını tartışmak çözüm önerilerini geliştirmek ; TMMOB örgütlüğünü yaygınlaştırmak için sürdürülen çalışmalarda katılım mekanizmalarını aktifleştirmek hedeflenmiştir. İl toplantılarını hazırlamamızda bizi konuk edenn çalışmalarda yoğun emek harcayan iş yeri temsilcilerimiz, il temsilcilerimiz sendika temsilcisi arkadaşlarımıza tüm atölye çalışan arkadaşlarımıza yürütme kurulu adına teşekkür ediyorum. Bugün burada yapılacak tartışma ve öneriler 14-15 Kasım‘da İstanbul‘da yapılacak merkezi kurultaya aktarılacak."

Pektaş‘tan Devlet Denetleme Kurulu Raporu‘na sert eleştiri

Serap Kurt‘tan sonra söz alan TMMOB Ankara İKK Sekreteri, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu‘nun TMMOB ile ilgili hazırladığı raporu kastederek, "Meslek Odaları‘nın siyasetle uğraştığı, birilerini rahatsız ettiği, fincancı katırlarını ürküttüğü son günlerde söyleniyor. Fincancı katırlarını ürkütmeye devam edeceğiz. Hayatımızla ilgili her şeyle ilgilenmeye devam edeceğiz, adı siyasetse siyaset, adı meslek politikasıyla politika bunları bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Rahatsız olanlar da rahatsız olmaya devam edecekler" dedi.

TMMOB örgütlülüğünün bugüne kadar yaptığı ve bundan sonra da yapacağı şeylerden rahatsız olanların, TMMOB aleyhine kamuoyunu oluşturmaya çalıştığının altını çizen Ramazan Pektaş şunları söyledi, "Aleyhimizde kamuoyu oluşturmaya çalışsınlar. Hiç önemli değil. İstisnasız en tepeden en aşağıya kadar hepimize düşen sorumlulukları var. Herkesin atacağı adımın, söyleyeceği sözün TMMOB örgütlülüğüne zarar verip vermeyeceğini, düşünerek başkasını elini güçlendirecek söz ve hareketlerden sakınması gerekiyor. TMMOB örgütlülüğünün bu kültüre zaten sahip olduğuna inanıyorum."

"Birbirimizi anlayıp birbirimizi dinleyeceğiz"

TMMOB 40. Genel Kurulu‘nda alınan karar doğrultusunda Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı düzenlenmesi kararı alındığını ve bu karar doğrultusunda 9 bölgede çalışma yapılması istendiğini vurgulayan Pektaş şöyle konuştu, " Ankara‘nın da içinde bulunduğu bölgede TMMOB Ankara İKK Yerel Kurultay yapmakla görevlendirilmişti. Şubat ayının sonundan bu yana çalışmaları hummalı bir şekilde yaptık. Bu çalışmalarda her Oda‘dan arkadaşımız yer aldı, hepsine yürekten teşekkür ediyorum. Konya‘dan Afyon‘a, Kayseri‘den Yozgat‘a, Eskişehir‘e kadar her ile gidildiyse bu arkadaşların çok büyük emeği var. Ankara dışında 8 ilde toplantı yaptılar oralarda bu konular tartışıldı. Oralarda TMMOB örgütlülüğünün birbirini tanımayan 2 üyesini bir araya getirdiysek Kurultayın en önemli başarısı budur. Bugün yapılacak bölgesel kurultay sonuçları ne olursa olsun, illerde yaptığımız çalışmalarla kurultaya çok büyük katkılar vermiş durumdayız.

Bu konularda birbirimizi anlayıp birbirimizi dinleyeceğiz. 14-15 Kasım‘da bütün bu tartıştıklarımızı İstanbul‘a taşıyacağız. İstanbul‘da diğer 8 bölgeden de gelen arkadaşlarımızla bu konular tekrar masaya yatırılıp konuşulacak. Bizim çalışmalarımızda havuza tuz katacak. Bu çalışma 3 hafta sonra İstanbul‘da bitmeyecek bitmemesi gerekir.

Kapitalizmin küresel krizi Okyanus ötesinden patladı tsunami dalgasıyla ülkemize ulaştı. İşçiler emekçiler mühendisler, mimarlar, şehir plancıları krizden örgütsüz yakalandıklarından daha fazla etkilendiler. Artık hayatımızda neredeyse kronikleşen küresel kapitalizmin, neo liberalizmin faturasını bizlere kesmeye çalışacağı krizlere karşı örgütlü olmamız lazım. Krize karşı örgütlü olursak faturayı bizler değil patronlar öder. Hayatın her alanında örgütlenmeliyiz ki bize karşı hem fiziki hem ekonomik saldırılara karşı durabilelim. Hepimize çok büyük işler düşüyor, onun için diri olmalıyız birbirimizi anlamalıyız."

"Silahlanmaya harcanan para ile yeryüzündeki açlığı bitirebiliriz"

Ramazan Pektaş‘tan sonra kürsüye çıkan Ücretli ve İşsiz Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı Merkezi Yürütme Kurulu adına TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Kadir Dağhan"Ankara Bölgesel Kurultayı‘nda baştan sona kadar nefes almadan bu etkinliği gerçekleştirmeye çalışan yürütme kurulu düzenleme kurulunda emeği geçen tüm arkadaşları kutlamak istiyorum. Örnek bir çalışmadır. Bu arkadaşlar neredeyse bu etkinliklerle yatıp kalktılar. TMMOB camiasında emek en büyük değerdir anlayışı doğrultusunda bu arkadaşlarımı bir kere daha kutluyor teşekkür ediyorum" diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü, "Hayatın her alanında söyleyecek sözü olan TMMOB örgütlülüğünün mensuplarıyız. TMMOB bu anlayışla ücretli işsiz mühendis mimar şehir plancıları kurultayı gitmektedir. Bütün bu uygulamaların; işsizliklerin yoksullukların savaşların tek nedeni kapitalist vahşi politikalardır. Bunda hemfikiriz. Ancak bunun karşısında bizim ne yaptığımızın önemi var. Bu politikalar karşısında biz dur diyecek örgütlülüğe ve dayanışmaya sahip miyiz bunun üzerinde durmalıyız. Gündemi bizim belirlememiz gerekir. Oturduğumuz yerden bir şeyler söylemenin anlamı yoktur. Tarlada izi olmayanın hasatta yüzü olmaz. Hep birlikte terleyerek, eleştiri hakkını saklı tutarak bir yere varabiliriz.Çılgın bir silahlanma yarışı var. Biz devrimciler demokratlar sosyalistler olarak biliyoruz ki bir silaha harcanan parayla yeryüzünde açlığı işsizliği kaldırabiliriz ya da en aza indirebiliriz; barışı sağlayabiliriz. Barış içinde insanların bir arada yaşamasını sağlayabiliriz. Ovalarda dağlarda ceylanlar katlediliyor, ceylan derisi koltuklarda oturanlar tarafından. Bu olaylar karşısındaki toplumsal acizliğimiz toplumsal iletişimsizliğimiz. Örgütsüz bir yapıda TMMOB örgütlülüğünün çok daha güçlenmesi gerektiği inancıyla söylüyorum.Birileri bizi gözetliyor. Devlet Denetleme Kurulu devreye girer. Bizim söylediğimiz cümlelerle birileri bizi adam etmeye çalışmaktadır. Bu silahı onlara vermemeliyiz. TMMOB ilkeli ve dik duruşundan rahatsız olan çevreler olacaktır. Bu rahatsızlıktan dolayı kimseden özür dilemeyecek bu rahatsızlığı vermeye devam edeceğiz. Haklıyız ama güçlü müyüz? Haklının yanında güçlü olmadığımız zaman emin olun bir şey yapamayız. İktidarsız insanlar sürekli döverler ortadan kaldırırlar, biz yaşatmaya güzelleştirmeye dönük bir örgütün üyeleriyiz.TMMOB binlerce kurultay düzenleyen örgüttür. Tabii ki siyasidir, savaşa dur demek siyasi yaklaşımdır. Bilimsel bir örgütüz hayatın her alanında yaşamı teknolojiyi insanla buluşturmaya çalıştıran bir örgütsüz."

Kurultaya konuk olarak katılan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tuğrul Çulfa, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği adına Genel İş Sendikası Koordinatörü Serhat Salihoğlu‘nun konuşmalarının ardından Kurultay Divanı oluşturuldu. Divan Başkanlığı‘na TMMOB Ankara İKK Sekreteri EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş getirildi.

Divanın oluşturulmasının ardından, Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Ankara Yerel Kurultayı Yürütmesi‘nden EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Ömürhan Soysal, "Ankara Yerel Kurultayı Çalışmaları" hakkında bilgi sundu.

Soysal şöyle konuştu; "Bu dönem bizim için oldukça yoğun bir çalışma dönemi oldu. TMMOB 40. Olağan Genel Kurulu‘nda bu karar alındıktan sonra, İstanbul‘dan merkezi Yürütme Kurulu üyeleriyle yapılan toplantı sonunda Ankara İKK olarak Yürütme Kurulu oluşturduk. Toplam 20 toplantı gerçekleştirdik. 8 ilde 8 aylık çalışma ve 8 atölye çalışmasıyla beraber bugünkü toplantıyı yapıyoruz. Bu sunumda sizlerle beraber Ankara Kurultay çalışmaları ve 8 ilde gerçekleştireceğimiz toplantıların sonuçlarını paylaşacağım.

Nasıl bir süreçten geçtiğimizi, nasıl bir Türkiye profilinde bu kurultayı gerçekleştirdiğimizi ifade etmek istiyorum. İç Anadolu Bölgesi her ne kadar sanayi ağırlıklı bir bölge olmasa da krizin etkilerini çok yoğun olarak yaşayan bir bölge. Marmara ve Ege‘den sonra işten çıkartmalar en yoğun olarak İç Anadolu Bölgesi‘nde yaşandı. Toplam istihdamdaki daralmaya baktığınızda 440 bin düzeyinde bir azalma-daralma görüyoruz. Böylesine yoğun ekonomik krizin yaşandığı süreçte mühendis, mimar ve şehir plancıları da olumsuz etkileniyor. 2009 Haziran ayında İş Kur‘da iş arayan mühendis, mimar, şehir plancıları sayısı bir önceki yıla göre yüzde 33 artış gösteriyor. 2008 yılında KPSS‘ye giren mühendis, mimar, şehir plancısı sayısı 54 bin 805 iken bu sınavla beraber açılan kadro sayısı 1950 olduğunu o sınava girenlerin sadece yüzde 3.6‘sının istihdam edildiğini görüyorsunuz. 1980 sonrası uygulamaya konulan ve son siyasi hükümetle beraber tavan yapan özelleştirmelerin yoğun olarak yaşandığı, kamu kavramının dillerimizde yer almayacağı sürece doğru gidiyoruz. Türkiye‘nin genel profiline baktığınızda toplam 132 üniversitede yılda 30 binden fazla mühendis, mimar, şehir plancısının mezun olduğunu görüyoruz. Tüm bu ekonomik kriz içinde kurultayımızı gerçekleştirmeye çalıştık. Ücretli ve işsizlerin sayısına batkımız zaman TMMOB‘ne bağlı üyelerin 63.7‘sinin ücretli çalıştığını veya işsiz olduğunu görüyoruz."

Açılış konuşmalarının ardından atölye sunumlarına ve atölye forumlarına geçildi. Ankara Yerel Kurultayı‘nda oluşturulan bir heyet İzmir Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş.‘den atılan işçileri desteklemek amacıyla Abdi İpekçi Parkı‘na gitti. Burada yapılan konuşmalarda, direnişteki Kent A.Ş. işçilerine destek verildi.

TMMOB Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Ankara Yerel Kurultayı öğleden sonra da atölye sunumları, atölye forumları, serbest kürsü ile devam etti. Sonuç bildirgesi hazırlama komisyonu önümüzdeki günlerde bir araya gelerek Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Ankara Yerel Kurultayı Sonuç Bildirgesi‘ni hazırlama kararı aldı.


Okunma Sayısı: 3170