Anayasa Mahkemesi, 5177 sayılı Maden Kanunu‘nda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun‘un, bazı maddelerini iptal etti.
26 Mayıs 2004 tarihli 5177 sayılı kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi‘nde açılan davayı esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, Kanunun, 3. maddesiyle değiştirilen 3213 sayılı Maden Kanunu‘nun 7. maddesinin birinci fıkrasını iptal etti.
Söz konusu fıkra şöyle:
‘‘Orman, muhafaza ormanı, ağaçlandırma alanları, kara avcılığı alanları, özel koruma bölgeleri, milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtı, tabiatı koruma alanı, tarım, mera, sit alanları, su havzaları, kıyı alanları ve sahil şeritleri, karasuları, turizm bölgeleri, alanları ve merkezleri ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri, askeri yasak bölgeler ve imar alanları ile mücavir alanlarda madencilik faaliyetlerinin çevresel etki değerlendirmesi, gayri sıhhi müesseseler ile ilgili hususlar dahil hangi esaslara göre yürütüleceği ilgili bakanlıkların görüşü alınarak Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.‘‘
Kanunun, ‘‘gerçek dışı ve yanıltıcı beyanlar yönetmelikte tarif edilir. Tarif edilen bu fiiller dışındaki hallerde bu madde hükümleri uygulanmaz‘‘ yasanın 10. maddesine eklenen altıncı fıkrası da iptal edildi.
Anayasa Mahkemesi, bu fıkralara ilişkin iptal hükümlerinin, kararın Resmi Gazete‘de yayımlanmasından itibaren 1 yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.
Özellikle, kanunun iptal edilen 7 nci maddesinde belirtilen yerlerin büyük çoğunluğu ÇED Yönetmeliği‘nin EK. V listesinde belirtilen yerler olup, bu yerler doğrudan korunması gereken ve gelecek nesillere bozulmadan aktarılması gereken değerler olduğu açıktır. Bu düzenleme ile madencilik faaliyet alanı içerisine alınarak korunması mümkün olmayacak bu alanların madencilik faaliyetlerine feda edilmesi de önlenmiştir.
Anayasa Mahkemesinin kararı ile, iptal edilen bu kanun maddesine dayanılarak hazırlanmış olan ve Odamız tarafından da belirtilen olumsuzlukları taşıması nedeniyle Danıştay‘a dava açılan Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği de yasal dayanaktan yoksun kalmıştır.
Okunma Sayısı: 3137