TMMOB Odalar 23 Kasım 2024, Cumartesi
Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 29.11.2005
Güncellenme Zamanı: 29.11.2005 14:06:33

                                               

 “ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) EĞİTİM SEMİNERİ” BURSA DA YAPILDI

Bursa  il temsilciliğimiz tarafından düzenlenen “ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) EĞİTİM SEMİNERİ 24-25 kasım 2005 tarihinde Bursa da yapıldı. Çerçevesi odamız Bilimsel Teknik Kurulu Çevre Jeolojisi üyeliği komisyonu tarafından oluşturulan ve  Çevre ve Orman Bakanlığı elemanlarının da eğitime katıldığı, seminer Bursa İller Bankası Bölge Müdürlüğü tesislerinde yapıldı. Seminer BTK üyesi Dr. Selami TOPRAK, Odamız ÇED komisyon üyesi Erdal SARACOĞLU, Çevre ve Orman Bakanlığından  Mehmet Oğuz GÜNER ve Ahmet Oğuz ÖZTÜRK’ün tarafından verildi. İki gün (24 ve 25 Kasım 2005 tarihlerinde) süren seminer programı gerek meslektaşlarımız ve gerekse diğer meslek disiplinleri tarafından çok ilgi gördü. Organizasyon, yoğun bir programa sahip olduğu için çok kısa açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmasını programın yürütücüsü konumunda ve başkanı olarak bulunan BTK Çevre Üyesi Dr. Selami TOPRAK yaparak seminerin içeriği, anlamını aralarda da BTK’nın bilimsel faaliyetlerini kısaca anlattı.  Daha sonra JMO Bursa İli Temsilcisi sayın Mustafa ARIK seminerin ve ÇED’in önemini, ve Bursa’daki faaliyetlerini kısaca izah ederek herkese teşekkürlerini ve hoş geldiniz dileklerini sundu. İstanbul’daki Jeo-Arkeoloji seminerinden bir günlüğüne Bursa ya gelen oda başkanı İsmet CENGİZ açılış konuşmasında, odamızın son yıllarda yoğunlaştırdığı meslek içi eğitim seminerlerinin önemine değindi. Lisans eğitiminden kaynaklanan mesleki yetersizliklerin bu kurslarla kapatılmaya çalışıldığı, jeolojik ürünlerin bu kurslarla daha da niteliksel hale büründüğü ve ayrıca işsiz meslektaşlarımızın da bu kurslarda deneyim kazanarak kendilerini geliştirdiklerini vurguladı. Son 4 yılda ülkenin her köşesinde 100 den fazla bilimsel etkinlik ve meslek içi eğitim kursları düzenlediklerini vurgulayan oda başkanı bu kurslarda 1000 e yakın katılım belgesi verildiğini söyledi.

Daha sonra Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğünden sayın Mehmet Oğuz GÜNER  vereceği ders ile birlikte kısa bir açılış konuşması yaparak, Jeoloji mühendislerinin ÇED çalışmalarına verdiği önemden, Bursa halkının çok katılımlı güzel bir organizasyon düzenlemiş olmalarından dolayı memnuniyetini belirtti ve ÇED çalışmalarının ülkemiz koşullarında jeoloji mühendissiz olmaması gerektiğine değindi.

Yaklaşık 80 – 90  kişinin izlediği ÇED seminerinin ilk gününde sabah T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü Petrol ve Maden Bölümü Müdürü sayın Mehmet Oğuz GÜNER genel olarak değindi ve ÇED’in ana felsefesini anlattı.  Meslektaşlarımızın ve yeni mezunların cesaretle bu konulara atılmasının kendileri için faydalı olacağını anlatan sayın hocamız, ÇED Yönetmeliği konularına değinerek, EK- I ve II lere göre nasıl ÇED yazılacağını ve önemli deneyimlerini ortaya koydu. 

İlk gün öğleden sonra T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı elemanlarından Ahmet Oğuz ÖZTÜRK  ÇED raporlarının yazılmasında önem verilmesi gereken kısımlara ve madencilik konularında rapor yazımlarında yazılması gereken kısımlara da değindi.

İkinci gün sabahı T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü Yeterlik ve İzleme Şubesi müdürü ve JMO Çevre Komisyonu üyesi sayın Erdal SARACOĞLU bir müteşebbisin bir işyeri açtığı zaman EK-1 ve EK-II ye göre neler yapması gerektiğini, bir ÇED firması açan kişinin veya çalışma grubunun nasıl olması gerektiğini, özelliklerini ve yeterlik belgesi alabilmesi veya belgesinin iptal edilebilmesi özelliklerini ve tüm resmi prosedürleri detaylı olarak anlattı. Bu konuda ve ÇED konusunda kafayı meşgul eden tüm sorulara cevap vermeye çalıştı.

İkinci gün öğleden sonra  JMO BTK  ve Çevre Komisyonu Üyesi Dr. Selami TOPRAK “ÇED raporlarında Jeolojinin Yeri ve Önemi” konusunu anlattı. Yer seçiminin önemine değindi ve bir ÇED raporunda yazılması gereken bilgileri rapor üzerinde anlattı. Bazı ÇED örneklerine değinerek bazı özellikleri ve dikkat edilmesi gereken konuları belirtti. Daha sonra çevre ile ilgili bir tartışma zemini oluşturarak bazı konulara değinmeye çalıştı.

 


Okunma Sayısı: 3163