Bugün Prof. Dr. Engin MERİÇ hocamızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. 19 Nisan 1936 tarihinde İstanbul’da doğan Prof. Dr. Engin Meriç, 1960 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Bölümü’nden lisansını, 1963 yılında doktorasını tamamlayarak mezun oldu. 1974 yılında Doçent unvanını, 1982 yılında Profesör unvanını alan Meriç, 1960-1973 yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nde, 1973-1991 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ve 1992-2003 yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nde akademik ve idari görevlerde bulunarak 2003 yılında emekli oldu. Ayrıca hocamız Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Bölümü (1977-1978), Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Bölümü (1973-1982), Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü (1984 (Rotasyon))’nde misafir öğretim üyesi olarak görev almıştır.
Prof. Dr Engin MERİÇ tarafından tanımlanarak adlandırılan Dizerina (1978) ve Pseudomphalocyclus (1980) adlı iki foraminifer cinsi Alfred R. Loeblich, Jr. ile Helen Tappao tarafından, hazırlanarak 1988`de yayınlanan `Foraminiferal Genera and Their Classifıcation adlı kitaba alınmıştır. Ayrıca yine hocamız tarafından bulunmuş olan çeşitli Loftusia türleri de Catalogue of Foraminifera`ya dahil edilmiştir
1993 yılında TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Altın Çekiç Bilim Ödülü alan hocamız, aynı yıl ABI (American Biyographical Instute) tarafından hazırlanan Dünya’da 5000 Bilim İnsanı Listesi’ne girmiş, 2012 yılında, Prof. Dr. Engin Meriç’e ABI tarafından Altın Madalya verilmiştir. Emekli olduktan sonra 130 yayın yapan Prof. Dr. Engin Meriç, toplamda 325 yayına imza atmıştır. 70 civarında yurtdışı yayını bulunan Prof. Dr. Engin Meriç’in yayınlamış 10 kitabı bulunmaktadır.
Çalışma yaşamı boyunca çeşitli idari görevlerde de bulunan Prof. Dr. Engin Meriç, Odamızın 14. Dönem Onur Kurulu üyeliğinin yanında, 2002 yılında 55. Türkiye Jeoloji Kurultayı Düzenleme Kurulu Başkanlığı, Türkiye Jeoloji Kurumu Bülteni, Türkiye Jeoloji Bülteni, Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, Geosound- Yerbilimleri, Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, dergi editörlüklerinde, çeşitli sempozyum ve çalıştayların düzenleme kurulu üyelikleri ve çeşitli komisyonlarda görevler aldı. Prof. Dr. Engin MERİÇ evli olup bir kızı ve bir torunu bulunmaktadır.
Hocamız, üstlendiği akademik görevler, yayımlamış olduğu ders kitapları, ülkenin çeşitli bölgelerinde yürüttüğü proje çalışmaları ve gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası makale ve tezleri ve yetiştirdiği yüzlerce meslektaşımız ile mesleğimize çok değerli katkılar sunmuştur.
Oda çalışmalarımıza ve mesleğimize büyük emekleri geçen, Türkiye Jeolojisinin aydınlatılmasında görev alan hocamız, meslekteki ilk günkü heyecan ve azmiyle emekli olduktan sonra da bilimsel araştırma çalışmalarını sürdürmüştür.
Değerli Hocamızı saygı, özlem ve minnetle anıyor, ailesine, sevenlerine ve yer bilimleri camiasına başsağlığı diliyoruz.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Okunma Sayısı: 1376