TMMOB Odalar 22 Kasım 2024, Cuma

Ankara Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında Odamızın katkılarıyla “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Depremlere Genel Bakış ve Alınacak Önlemler” konulu konferans düzenledi.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 27.12.2023
Güncellenme Zamanı: 05.01.2024 09:57:37

Ankara Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında Odamızın katkılarıyla “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Depremlere Genel Bakış ve Alınacak Önlemler” konulu konferans düzenledi. Konferansa; İTÜ Jeoloji Mühendisi ve JMO Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür konuşmacı olarak katıldı. Konferansta ABB Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan da yer alarak açılış konuşması yaptılar.

“Cumhuriyetimizin 100. Yılında Depremlere Genel Bakış ve Alınacak Önlemler”  adlı konferansın açılış konuşmasında Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan, 2020 yılı ocak ayından bu güne kadar ülkemizde meydana gelen jeolojik, meteorolojik, biyolojik kökenli doğa kaynaklı afetler ile yangınlardan kaynaklı olarak 250 bine yakın insanımızın yaşamını yitirdiği, 110 bini aşkın insanımızın yaralandığı, 250 milyar doların üstünde ekonomik kaybun yaşandığını ifade derek, yerel ve merkezi idarenin afet dirençli kentler oluşturulması konusunda çalışma yürütmesi gerektini belirtti.. Açılış konuşmasında ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Türk insanında şöyle bir alışkanlık var; ‘bir şey olmaz’ diyor tedbirini almıyor. Önceden tedbir almak yerine daha çok başımıza bir iş geldikten sonra ne yapacağımızı düşünmeye başlıyoruz. Bir de çabuk unutuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından plaket verilen Prof. Dr. Naci Görür, konuşmasında deprem gerçeğini anlatarak, toplumun bu gerçekle yüzleşmesinin önemine vurgu yaptı.

Görür, depremle baş etmenin temelinde halkın tutumu ve yönetim stratejilerinin bulunduğunu belirtti. Deprem tehdidini belirlemenin yanı sıra, kentlerin depremle başa çıkma stratejilerinin oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Naci Görür, yerel yönetimlere ve merkezi yönetimlere önemli tavsiyelerde bulunarak, kentlerin tehdit eden unsurların belirlemesi, fay sistemlerini araştırması ve kent bileşenlerini göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı. Bu adımların atılması durumunda, depremin minimum zararla atlatılabileceğini belirtti.

Görür, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"Deprem meydana geldiği zaman gündeme gelen bir doğa vakası. Türkiye’nin hemen hemen her bir tarafı ileride deprem üretecek özellikte. Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir gece uyandığımız zaman 7 veya üzerinde bir deprem olması işten değil. Deprem işini bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Çözüm için önemli olan halkın tutumu ve davranışı. Mülkün sahibi sizsiniz. Bu toplantıda yerel yönetimlere ve merkezi yönetime de bazı tavsiyelerde bulunacağım. Bulunduğunuz kenti yönetirken önce o kenti tehdit eden, kente zarar verecek tehlikeyi belirleyin. O kenti tehdit eden fay sistemini araştırın. O düşmanın tüm özelliklerini bilmek zorundayız. Kentin bileşenleri olan halk, alt yapı, yapı stoku, ekosistem, çevre ve ekonominin depremlere hazır hale getirilmesi gerekiyor. Kentlerimize zarar veren risklerin azaltılması durumunda  “kente deprem uğrasa” bile minimum zararla atlatılır.”

Konferansta Ankara Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel’de  ABB Afet İşleri daire olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler sunudular. Konferans soru ve cevap bölümüyle tamamlandı.

Dosyalar

(940 KB) (27.12.2023 16:30:31)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Okunma Sayısı: 3311