DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIMIZ;
Mustafa Kemal Atatürk Nutuk’ta “Benim en büyük eserim Cumhuriyettir” demiştir. Bu yıl, 29 Ekim 1923’te bin bir zorlukla kurulan cumhuriyetimizin 100. Yılı’dır. Büyük tarihsel olaylar her yıl hatırlanır ve kutlanırlar. Ancak 100 yıl, başlangıç noktasından itibaren 100. Yıla kadar geçen sürecin kritiğini yapma, hedefler ve hedefleri gerçekleştirme derecelerinin belirlenmesi ya da çağdaşlarıyla karşılaştırılması açısından oldukça önemlidir ve bu kritik, 200. Yıl dönümünü aşmak için de önemli bir eşik olarak kabul edilir. Ne yazık ki 2023 yılının bu önemine yakışmayacak şekilde, şubat ayında Türkiye’yi yasa boğan, üzücü günlerinden biri yaşanmıştır. 14 milyon insanın hayatını etkileyen 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yerinden göç etmek zorunda kalmıştır.
Depremler, her ne kadar levha tektoniği olayların başladığı Proterozoyik’den beri Dünyamızın doğal devinimlerinden biri olarak gerçekleşse ve bugün gelinen bilim sayesinde Dünyanın herhangi bir yerinde kaç şiddetinde bir depremin meydana geleceği ya da depremin olası etkilerinin hangi bölgelerde yıkıcı etki göstereceği bilinse de, ülkemizde hala can ve mal kaybının önüne geçilememektedir. Türkiye gibi zengin bir jeolojik ve kültür çeşitliliğine sahip ülkede gerek yukarıda sözü edilen doğal döngüler, gerekse küresel iklim değişiminin neden olduğu çevresel faktörler, tüm bunların yanı sıra tedbirsizlik, özensizlik, cehalet ve en önemlisi kötü yönetim şekli jeolojik ve kültürel zenginliğimizin gün be gün kaybolmasına ve yok olmasına neden olmaktadır.
Bu yıl, yönetim kurulu olarak, yukarıda değinilen konular çerçevesinde, Cumhuriyetimizin 100. Yılına denk gelen 24. Paleontoloji Stratigrafi Çalıştayı’nda tartışmak üzere iki önemli konuyu öne çıkarmayı uygun gördük. llki, paleontolojide 100 yıl kritiği yapmak, bu çerçevede Osmanlı Dönemi’nden bu yana paleontoloji konularında Türkiye’de yapılan çalışma, gelişme ve yeniliklerin anlatıldığı araştırmaları özetlemek; ikincisi ise birer yerbilimci ve yurttaş olarak hem paleontolojik çalışma ürünlerimizin hem de jeolojik mirasımızın korunması konusundaki sorumluluklarımız ve yapılması gerekenlerin tartışıldığı “etik” konusunu özellikle jeolojik miras çerçevesinde tartışmaktır. Dolayısıyla, siz değerli meslektaşlarımızı “Türkiye’de paleontoloji çalışmaları ve etik” ana temasıyla uluslararası katılımlı 24. Paleontoloji Stratigrafi Çalıştayı’nda görmeyi arzu ediyoruz. Gerek ana temamızla uyumlu, gerekse paleontolojinin kendi ana konuları olan biyostratigrafi, paleoiklim, paleoortam, paleocoğrafya, evrimsel biyoloji ve evrimsel antropoloji gibi konulardaki bildirilerinizi bekliyoruz.
Uluslararası katılımlı 24. Paleontoloji Stratigrafi Çalıştayı 06-08 Ekim 2023 tarihleri arasında Mardin’de yapılacaktır. Türkiye Paleozoyik’inin önemli havzalardan biri sayılan Mardin havzası, jeolojik değerinin yanı sıra ülkemizin önde gelen kültürel ögelerini de barındırmaktadır. Çalıştaya bildiri kabulü, içinde bulunduğumuz sosyal ve ekonomik koşullardan dolayı yüz yüze ve çevrimiçi seçenekleriyle olacaktır. Sözlü bildiri göndermek isteyen meslektaşlarımız ekli ÖZET formatına uygun olarak hazırlanmış bildiri özetlerini (Türkçe ve İngilizce olarak) en geç 27 Ağustos 2023 tarihine kadar aşağıdaki elektronik posta adreslerinden birine gönderebilirler. Programda sıkışıklık yaratmamak için meslektaşlarımızın en fazla iki bildiri/etkinlik ile çalıştaya katılmaya özen göstermelerini rica ederiz.
Konaklama Anemon Mardin Otel’de gerçekleştirilecektir. Ayrıntılar diğer ekli dosyadadır. Ayrıca 08 Ekim 2023 tarihinde Mardin havzasında arazi gezisi planlanmaktadır.
24. Paleontoloji-Stratigrafi Çalıştayı’nda tüm akademisyen, meslektaş, öğrenci ve bilim gönüllülerini çalıştayımızda görmeyi arzu eder, saygılar sunarız.
Prof. Dr. Güldemin DARBAŞ
24.PÇG Yönetim Kurulu Bşk./ 24th PSW Chairman of the Board
KSÜ Müh. Mim. Fak. Jeoloji Müh. Böl. 46100, Kahramanmaraş
Telefon: 0 344 300 1674;
e posta: guldemin@ksu.edu.tr
paleontolojistratigrafigrubu99@gmail.com
(100 KB) (25.08.2023 17:23:26)
Okunma Sayısı: 3439