sonucu yaşanan sorunlar değerlendirilerek, afetlerin risk azaltma odaklı, bütüncül bir afet yönetimi konusunda yapılması gereken çalışmalar hakkındaki katılımcıların değerlendirmeleri alındı.
Av. Fikret İlkiz’in Başkanlığında gerçekleştirilen çalıştaya, afetlerle ilgili farklı meslek disiplinlerine ait meslek odalarının yanı sıra çok sayıda akademisyende katıldı. Çalıştay’ın ilk bölümünde katılımcılara tek tek söz verilerek afet risklerinin azaltılması konusunda kurumsal altyapımızın yeterli olup olmadığı ile özellikle sivil toplum örgütlenmesinde yaşanan sorunlar, bu sorunların aşılması noktasındaki görüşler ile sivil toplum örgütlenmesinin kurumsal altyapıya kavuşturulması konusundaki model yaklaşım ve öneriler ele alındı.
Çalıştayın ikinci bölümünde ise afet hukukunun yeterliliği, afetlerde toplumsal mücadelede hukuksal sorunlar ile halk dayanışmasında hukuksal yardımların önemi konuları değerlendirildi.
Söz konusu çalıştayda Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan söz alarak, ülkemizin afet konusundaki kurumsal altyapının yetersizliğini ifade ederek, ülkenin afet gerçekliliği ve büyüklüğü göz önüne alınarak afetlerle mücadelede öncelikle merkezi idare bünyesinde “Afet, Acil Durum ve İklim Değişikliği Bakanlığının” bir an önce kurması gerektiği, yerel idarelerin kurumsal altyapısı içinde ise “Afet ve Risk Azaltma Daire Başkanlıkların” kurulmasının elzem olduğu belirtti. Sivil toplum örgütlenmesinin yetersiz ve eşgüdümden uzak olduğunu, bu durumun 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde bir kez daha ortaya çıktığı, vatandaşlarımız bireysel veya kurumsal olarak yapmaya çalıştığı yardımların birçoğunun amacına ulaşmadığını, bunun temel nedeninin ise sivil toplum örgütlenmesindeki eksikliklerden kaynaklandığını ifade etti. Bu sorunun aşılabilmesi için öncelikle kamunun doğru düzgün bir örgütlenmesi, sivil toplumun kuruluşlarının ise bu sürece aktif olarak eklemlenmesi gerektiğini belirten Alan; bu konuda meslek örgütlerine önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti. Bu kapsamda yapılan çalıştayın önemine vurgu yaparak TBB, TTB, TMMOB ve bağlı odaları, Sendikalar ile kent konseylerinin sürecin aktif bileşenleri olmaları gerektiği konusundaki yaklaşımını belirtti.
Çalıştay; iyi niyet temennileri ile afetlerle mücadelede toplumsal örgütlenmede yeni bir model oluşturulması gerektiği konusundaki düşünce ve iyi niyet temennileri ile son buldu.
Okunma Sayısı: 3245