Odamız tarafından her yıl düzenlenen Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın bu yıl 75’incisi 10-10 Nisan 20233 tarihleri arasında gerçekleştirildi. MTA Kültür Sitesi’nde yapılan kurultayımızın ana teması “Jeolojik Kökenli Kaynakların Sürdürülebilir Kalkınmadaki Rolü” oldu. Kurultaya, farklı meslek disiplinlerinden yurt içi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Kurultay Yoğun Katılımla Başladı
Odamız tarafından bu yıl 75’incisi gerçekleştirilen Türkiye Jeoloji Kurultayı, MTA Kültür Sitesi’nde yoğun katılımla başladı. Kurultay Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt ile kurultaya ev sahipliği yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan’ın yaptığı konuşmaların ardından, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ABB Genel Sekreter Yardımcısı Bekir Ödemiş, MTA Genel Müdürlüğü adına Genel Müdür Yardımcısı Haşim Ağrılı ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal birer konuşma yaptı.
75. Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın açılış konuşmasını yapan Kurultay Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt toplantının önemine vurgu yaparak konuşmasına başladı. Bozkurt, konuşmasının birinci bölümünde Kurultayın ana teması hakkında bilgi verirken devamında 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi sonrası yerbilimcileri camiasının yapmış olduğu çalışmaların öneminden bahsetti. Bozkurt konuşmasında afet ve özellikle depremle ilgili yerel yönetimler başta olmak üzere karar vericilerin risk yönetimine yatırım yapması gerektiğini vurgulayarak İzmir Büyükşehir Belediyesi modelini örnek gösterdi. Bozkurt, “İzmir Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle mühendisler ve uzmanlar olarak denizde ve karada geniş çaplı çalışmalar, incelemeler yapıyoruz. Türkiye’deki örnek projelerden biridir.Türkiye genelinde bu tür projeler, çalışmalar yürütülmelidir. Tüm kurum ve kuruluşlar buna destek vermelidir” ifadelerini kullandı.
Başkan Alan: Hem Gururlu hem de Üzgünüz
75. Türkiye Jeoloji Kurultayı açılış töreninde TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Kurultay Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt’un ardından konuşmasını gerçekleştirdi.
Alan konuşmasında şunları dile getirdi: “Kurultayımızın 75’incisini gerçekleştirmenin gurur ve onurunu yaşıyoruz. Yaşanan depremlerde birçok meslektaşımızı da kaybettik. Onları ve tüm yaşamını yitirenleri saygıyla anıyorum. Depremin acısı, ana temamızı gölgelese de jeolojik kaynakların önemi her geçen gün artıyor. Günümüzde kendi jeolojik kaynaklarının farkında olan ve bunları işletilerek kamusal yarar temelinde toplumların hizmetine sunan ülkeler bugün en gelişmiş ülkeler kategorisinde iken, bu kaynakları kullanamayan ve işletemeyen ülkeler ise geri kalmıştır.
Bizler de ülkemizin doğal kaynak ve varlıkları kamusal yarar temelinde arayıp, bularak çevreye duyarlı bir şekilde işletmek ve toplumun hizmetine sunmalıyız. Doğal kaynaklarda dışa bağımlılığımızı mutlaka azaltmalıyız. Ülkemizin sahip olduğu bor başta olmak üzere diğer maden ve enerji kaynakları ile petrol ve doğal kaynaklarımızın aranması, araştırılması, işletilerek uç ürünlere dönüştürülmesi gerektiğini belirten Alan, bu kaynakların işletilmesi süreçlerinde yaşanan çevresel kaygıların ise mutlaka giderilmesi gerektiğini belirtti.Bu kapsamda maden kanunun mutlaka yeni bir açısıyla ele alınması gerektiğini belirten Alan, çevre duyarlılığını ön plana alan bir işletme anlayışının ülkemizdede egemen olması gerektiğini ifade etti.
Yılmaz: Deprem Kader Olamaz!
Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz yaptığı açılış konuşmasında; TMMOB Jeoloji Mühendisleri odasına teşekkür ederek yıllardır Odamız ülke insanımızı ve yetkilileri uyarmak acıyla çok sayıda rapor yazdığını, basın açıklamaları, etkinlikler ile Türkiyenin deprem gerçegi konusunda bizleri uyarmasına rağmen, bizlerin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğini ifade ederek, Ülkedeki tüm yöneticlerin, yerel yönetimlerin kurumların TMMOB Jeoloji Mühendisleri odasına daha fazla kulak vermesi gerektiğini belirtti.
Ödemiş: ABB Deprem Bölgesinde
ABB Genel Sekreter Yardımcı Bekir Ödemiş yaptığı konuşmada TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasına 75 yıldır bu nitelikte bir bilimsel etkinlik düzenlediği için teşekkür ederek, odamızla birlikte gerçekleştirilen Ankara Kızılcahamam ve Çamlıdere Jeoparkı projesi ile ABB’sinin deprem bölgesi özellikle Kahramanmaraş bölgesinde yaptığı arama, kurtarma, ilk yardım ve inşa çalışmalarındaki faaliyetleri anlattı.
Mandal: Bilimsel Temelli Projeler Yürütüyoruz
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal açılış konuşmasında, “Gelecek odaklı, bilim temelli hayata bakmalıyız. Sorunları doğru biçimde ortaya koyup bilimsel yöntemlerle çözüm üretmeliyiz. Etkileşim yaratmalı ve toplumsal yarar gözetilerek çalışmalar yapılmalı. Bilgi üreten ve bilgiyi kullanan aktif ilişkiler kurmalıyız. Biz TÜBİTAK olarak ilgili devlet kurumlarıyla bilimsel temelli projeler yürütüyoruz. Bilimle birlikte başaracağız” dedi.Ayrıca 6 şubat kahramanmaraş depremlerinden sonra TÜBİTAK’ın bölgede yaptığı çalışmalar ve verdiği dbilimsel proje desteklerinede vugu yapan Mandal, Odamıza bu nitelikte bir bilimsel kongre düzenledikleri içinde teşekkür etti.
MTA Genel Müdür Yardımcısı Ağrılı: Çalışmalarımız Uluslararası Alanda da İtibar Görüyor
MTA Genel Müdürü Vedat Yanık’ı temsilen MTA Genel Müdür Yardımcısı Haşim Ağrılı yaptığı konuşmada, “Kurum olarak her zaman teknolojik gelişmeleri takip ederek, kaynakların doğru kullanılması için çalışmalar yürütüyoruz. Jeoloji alanda yaptığımız çalışmalar uluslararası alanda da itibar görmektedir. Bu yolda ilerlemeye, çalışmalarımızı geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.Ayrıca 6 Şubat kahramanmaraş depremlerinden sonra MTA Genel Müdürlüğünün bölgede yaptığı çalışmalara da değinen Ağrılı, önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmaların hızla raporlaştırlarak ülke yerbilimleri camiasının hizmetine sunulacağı ifade etti.
Altın Çekiç Ödülleri Sahiplerini Buldu
Yapılan açılış konuşmalarının ardından, Odamız tarafından her yıl jeoloji biliminin gelişmesine, mesleğin bilimsel ve pratik etkinliğine katkı veren ve odaya başvuran kişiler arasından seçilen bilim insanı ve araştırmacılarına TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Altın Çekiç Jeoloji Bilim ve Jeoloji Araştırma/Makale ödülü verildi.
Genel Jeoloji Anabilim Dalında ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Serdar Görkem Atasoy ve Mersin Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Cemile Solak,
Mineroloji ve Petrografi Anabilim Dalında Munzur Üniversitesi Coğrafya Bölümünden Alican Aktağ,
Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalında Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Arzu Arslan Kelam yazdıkları makalelerle ödül almaya hak kazandılar.
Staj Raporu Ödülleri
Yine Odamız tarafından her yıl düzenli olarak jeoloji mühendisliği bölümlerinde okuyan ve staj yapan öğrenciler arasında yapılan Staj Raporu Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi Onur Altun birincilik, Fırat Üniversitesi öğrencisi Şebnem Kürüm ikincilik, İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi öğrencisi Yağmur Zehra Kaya ve Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Batuhan Bozkurt üçüncülük ödülünü almaya hak kazandı.
Sponsorlara ve Katkı Verenlere Plaket Verildi
75’inci Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın açılışı seremonisi organizasyona destek veren sponsorlara ve kurultaya katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara plaket takdimi ile sona erdi.
Açılış Konferansı
Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın açılış konferansını Prof. Dr. Naci Görür verdi. 6 Şubat tarihinde merkez üstü Pazarcık olan 7.8 büyüklüğündeki deprem ile merkez üstü Elbistan olan 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, “Deprem özel oturumlarının” eklendiği Kurultay’ın açılış konferansını gerçekleştiren Prof. Dr. Naci Görür ‘Bugün depremi konuşmak istiyorum’ diyerek sözlerine başladı.
Görür’ün yapmış olduğu sunumdan satır başları şöyleydi: “Bu ülkeyi yönetenlere, muhalefete ve yerel yönetimlere depremi defalarca anlatmaya çalıştık. Çok yol kat edemedik. Deprem ekonomiden, hukuktan, eğitimden, işsizlikten daha önemli. İnsanın en aziz hakkı yaşam hakkıdır. Deprem bununla ilgilidir. 20 sene önce 1999 Marmara depremlerinde binlerce insanı gömdük bir gecede. Şubat ayında yine öyle oldu. Bu gündemi unutturmamalıyız. İş yapacak insanların, mekanizmaların ve halkın depremi unutmaması lazım. Depremi medyada sürekli tartışmamalıyız. Bu ülke bir deprem bölgesinde ve depremler olacak. Gerekli önlemleri almazsak bir gecede, yine binlerce insanı gömeceğiz.”
Deprem bilincinin halka, deprem gerçeğini siyasilere anlatılması gerektiğini ifade eden Görür, “Deprem dirençli yerleşim alanları oluşturmalıyız. Toplumun tüm kesimleriyle bunu hayata geçirmeliyiz. Japonya, Meksika, Çin, Şili oralarda da bu büyüklükte depremler oluyor. Tesadüfen birkaç kişi ölüyor. Adamların günlük yaşamı bile değişmiyor. Bizlerde bunu yapabiliriz. Siyasi irade de ülkemizi deprem dirençli hale getirme isteği yok. Siyasiler, deprem olsun sahaya ineriz diyor. Gıda, çadır veririz tamam diyor. Halkın aklına da deprem olmadan önce neredeydiniz, demek gelmiyor. Buradan halka serzenişte bulunmak istiyorum. Halk depremde ölmek istemiyoruz demeli” dedi.
Kuruktayda Ele Alınan Konular
Kurultayda “Jeolojik Kökenli Kaynakların Sürüdürülebilir Kalkınmadakı Rolü” ana temasına ve jeolojinin çeşitli alanlarına ilişkin oturumların yanı sıra 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve ülkemizde büyük bir yıkıma neden olan depremlerin ele alındığı “Deprem Özel Oturumları ve Paneli” düzenlendi. 6 Şubat 2023’te merkez üstü Pazarcık olan 7.8 büyüklüğündeki ve merkez üstü Elbistan olan 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kurultayda “Deprem” konusu özel oturumlarda ele alınıp tartışıldı. “Doğa Kaynaklı Afetler ve Afet Yönetimi” oturumunun yanı sıra 13 Nisan Perşembe ve 14 Nisan Cuma günlerinde “Deprem Özel Oturumu ve Paneli” gerçekleştirildi.
Deprem Özel Paneli
75. Türkiye Jeoloji Kurultayı 14 Nisan Cuma Günü Sadrettin Alpan Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Deprem Özel Paneli” ile sona erdi ‘6 Şubat Depremleri: Öğrendiklerimiz, Yaptıklarımız ve Yapmamız Gerekenler’ başlıklı panele TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Okan Tüysüz’ün yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’den Prof. Dr. Ali Pınar, MTA Jeoloji Etütleri Dairesi Yerbilimleri Araştırmaları Koordinatörü Doç. Dr. Selim Özalp ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yön. ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Mutlu Gürler katıldı.
10-14 Nisan tarihleri arasında 40’ye yakın oturum başlığı altında düzenlenen 75. Türkiye Jeoloji Kurultayı, 15 Nisan 2023 tarihinde Beynam Bölgesinde Ankara Melanjının Jeolojisi, Çamlıdere Fosil Ormanları ile Çubuk Agatları arazi gezileri ile son buldu.
Okunma Sayısı: 3248