16 Nisan “Uluslararası Jeoçeşitlilik Günü” dolayısı ile 16 Nisan 2021 Cuma günü saat 16’ da Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi ev sahipliğinde online olarak “Jeoçeşitliliği Teşvik Çalıştayı” yapılacaktır. Çalıştaya katılım herkese açık olup, ücretsizdir.
Çalıştaya katılmak için: https://www.geodiversityday.org/outcomes web sayfasına girilerek kayıt yapılabilir. Sunum dili İngilizcedir.
Bu çalışta, ev sahibi ve finansal destek sağlayan kurumların yanında, International Association of Geomorphologists ve International Association for Promoting Geoethics tarafından da desteklenmektedir: Yine bu çalıştayda, Uluslararası Jeoçeşitlilik Günü kutlamalarının ile birlikte halkın ve politika yapıcılarının jeoçeşitliliğe ilgi ve katılımını teşvik etmek amacıyla kullanabilecek farklı yolların var olup, olmadığı değerlendirilecektir.
Söz konusu çalıştay ülkemiz için ise ayrı bir önemde olup, son bir yılda tüm uyarılarımıza rağmen Gümüşhane’deki Dipsiz Göl’ün define arayıcıları tarafından yok edilmesi, Erzurum-Narman’da jeopark niteliğindeki alanda betonarme bina yapılması, Erzurum-Tortum Şelalesinde peyzaj düzenlemesi adı altında doğal çevrenin tahrip edilmesi, Mersin Cennet-Cehennem Obruğu içine asansör yapılması rezaleti, Dünya’nın sayılı jeoparkı olmaya aday Kapadokya’nın, Kapadokya Alan Yönetimi Kanunu ile imara ve talana açılması, Konya-Hadim-Çifteler Yerköprü Şelalesi’nin üzeri ve çevresine yapılan peyzaj ve çevre düzenlenmesi ile bazı tesis inşaatlarıyla tahrip edilmesi, ülkemizin UNESCO’ya kayıtlı tek jeoparkı olan Manisa Kula-Salihli Jeoparkı içine HES inşaatının yapılmaya başlanması, Antalya-Kepez’de yer alan Düden Çayı ve Düden Şelale’sinin kirletilerek tüketilmesi gibi her gün bir başka kentimizdeki jeolojik varlığımızın yok edilmesine karşı “jeoçeşitliligimize” sahip çıkmak daha bir önem kazanıyor.
Konuşmacılar :
(665 KB) (12.04.2021 15:49:03)
Okunma Sayısı: 3209