TMMOB Odalar 22 Kasım 2024, Cuma
SERAP DURMAZ IN AÇILIŞ KONUŞMASI
Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 09.03.2007
Güncellenme Zamanı: 10.03.2007 19:41:15

 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğimiz, odamız eğitim ve kültür merkezinde 46 kişinin katılımıyla "Toplumsal Cinsiyet, Pozitif Ayrımcılık ve Kadının Rolü" paneliyle başlamıştır. Panel, Oda Başkanımız İsmet Cengiz‘in açılış konuşmasının ardından, Oda yönetim kurulu üyemiz Serap Durmaz‘ın 8 Mart‘ın tarihsel gelişimini anlatmasıyla başlamıştır. Ardından Oda Kadın Komisyonu üyelerimizden Ahu Ünal ve Zübeyde Arslan‘ın konuşmalarıyla devam etmiştir. Etkinlik yaklaşık 2 saat sürmüş daha sonra lokalimizde düzenlenen canlı müzikli yemeğimizin ardından etkinliğimiz sona ermiştir.

8 Mart‘ın Tarihçesi...

Neden 8 martları dünya emekçi kadınlar günü olarak kutluyoruz.

8 mart çok anlamlı ve çok özel bir gündür. Çünkü kadınların insanlık dışı çalışma koşullarını iyileştirmek için mücadele ettiği ve bu mücadelede katledildikleri gündür.

8 mart 1857 yılında Amerika‘nın New York kentinde tekstil ve konfeksiyon fabrikalarında çalışan kadın işçilerin düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla 40 000 kadın işçinin greve gittiği gündür. Olayların büyümesinden korkan sermaye güçleri kadınların greve başladıkları fabrika kapılarını kilitleyip müdahale etmiş ve bu kargaşa esnasında çıkan yangında 129 kadın işçi hayatını kaybetmiştir.

Bu olaydan sonra 1908 yılında yine New York‘ta 15.000 kadın daha kısa çalışma saati, daha iyi gelir, doğum izni ve oy hakkı için yürüdü..

Ve 1909 yılında İlk Kadın Günü 28 Şubat ta kutlandı. Avrupa‘daki kadınlar da Şubat ayının son pazar gününü Kadınlar Günü olarak kutladılar.

1910 yılında Danimarka‘nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi Önderlerinden Clara Zetkin 8 Mart 1857 tarihinde yangında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart‘ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliği ile kabul edildi.

1911 yılında Kophenag kararından sonra ilk kez 19 Mart ta Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre de kutlandı. Yüz binlerce kadın ve erkek değişik aktiviteler yaptılar. Oy verme, seçme seçilme hakları yanı sıra meslek edinme ve mesleki eğitim görme haklarını istediler.

1917 yılında da Rus kadınlar " ekmek ve barış" için grev yaptılar. Yaşam koşullarının kötülüğünü protesto ettiler.

1977 yılında da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 martı Dünya emekçi kadınlar günü olarak kabul etti.

Evet 8 mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Çünkü kadınlarımızın hepsi emekçi değil mi zaten ... iş yerlerinde ücretli ise evlerde de ücretsiz işçi olarak çalışmıyorlar mı...

Hepinizin, hepimizin Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.


Okunma Sayısı: 3142