Bir saldırı da Kula-Salihli Jeoparkı’na
Son bir yıldır Gümüşhane’deki Dipsiz Göl’ün Valilik izniyle define arayıcıları tarafından yok edilmesinden sonra, Erzurum-Narman’da jeopark niteliğindeki alanda Belediyenin yaptırdığı betonarme bina, Erzurum-Tortum Şelalesinde peyzaj düzenlemesi adı altında Valilik tarafından doğal çevre tahrip edilerek yapılan düzenlemeler, ardından Mersin’in Cennet-Cehennem Obruğu içine yapılan asansör rezaleti ile Dünya’nın sayılı jeoparkı olmaya aday Kapadokya’nın, Kapadokya Alan Yönetimi Kanunu ile imar rantı ve talanına açılması ve yok edilmeye başlanmasından sonra, son günlerde Kula-Salihli Jeopark Alanı sınırları içerisinde bir firmanın, Salihli-Karaağaç Mahallesinde Gümüş Çay’ı üzerinde baraj inşaatı çalışmasına başlaması kabul edilemez.
Ülkemizin, UNESCO Global Jeopark Ağına dahil olan ilk ve tek tek jeoparkı “KULA-SALİHLİ JEOPARK” alanı içerisinde, UNESCO’dan izin alınmaksızın, firmanın, bundan 6 yıl önce verilen ve geçerliliğini yitirmiş olan “ÇED Gerekli Değildir” raporuna dayanarak jeopark alan sınırları içinde kazı ve hafriyata girişmesi, bölgede yer alan ve bir kez yok edildiğinde bir daha yerine konulması imkansız nitelikteki jeositlere ve dolayısıyla KULA-SALİHLİ JEOPARKI’nın var oluş ögelerine zarar verecektir.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak uyarıyoruz!
Sonuç olarak; kamuoyuna yansıyan açıklamalara rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve ÇED Genel Müdürlüğünün duruma müdahale etmemesi, bu konuda caydırıcı tedbirler ile yasal düzenleme altyapısını oluşturmaması kabul edilemez. Bir yandan yeni jeopark alanları oluşturma girişimleri devam ederken bir yandan da UNESCO Global Jeopark Ağı içinde yer alan ilk ve tek jeoparkımız sınırları içinde yürütülen bu tahrip edici faaliyete göz yumulması büyük bir çelişki oluşturmaktadır. Bu durum, yeni jeopark alanı başvurularımızda karşımıza engel olarak konulacaktır. Her gün ülkenin farklı yerlerinde doğal varlık ve kaynaklarına karşı girişilen bu saldırı ve tahribatlara karşı TBMM’si duruma el koymalı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunda gerekli değişiklikler yapılarak jeopark alanlarına ilişkin düzenlemeler acilen gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde ender bulunan, bir kez yok edildiğinde bir daha yerine konulması imkansız olan doğal varlıklarımız yok edilmeye devam edilecektir.
Saygılarımızla,
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
Okunma Sayısı: 3184