TMMOB Odalar 02 Temmuz 2024, Salı

Kültürel Jeoloji ve Jeolojik Miras Çalışma Grubumuz II. toplantısını çevrimiçi olarak 30.11.2020 tarihinde yaptı.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 08.12.2020
Güncellenme Zamanı: 12.12.2020 15:56:43

Kültürel Jeoloji ve Jeolojik Miras Çalışma Grubumuz 2. toplantısını çevrimiçi olarak 30.11.2020 tarihinde yaptı. Komisyon Başkanı Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI tarafından açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda;

Jeoloji Mühendisleri Odası bünyesinde görev yapan çalışma grupları ve konuyla ilişkili sivil toplum kuruluşlarıyla iletişimin önemine vurgu yapılarak iletişim ve iş birliğinin geliştirilmesi için neler yapılabileceği konusu görüşüldü. Odamız bünyesinde bulunan diğer Çalışma Grupları ve Komisyonlarla koordineli bir çalışmanın yürütülmesinin önemine vurgu yapıldı.

Ülkemizde jeopark oluşturulması çalışmalarında sayı bakımından önemli bir artış gözlendiği, bununla birlikte bu çalışmaları büyük bir bölümünün jeoturizme yönelik olduğunun görüldüğü belirtildi. Jeopark oluşturmanın uzun vadeli ve yerel halkın benimsediği bir çalışma gerektirdiğine dikkat çekildi. Jeoparkların yönetimsel, buna karşılık jeositlerin “Koruma Alanı” olarak tescil edilmesinin ise bilimsel bir konu olduğuna vurgu yapılarak aynı anda çok sayıda jeopark oluşturulmasına yoğunlaşmak yerine, gelecekte jeoparkların çekirdeğini oluşturabilecek jeositlerin “Koruma Alanı” olarak tescil edilmesi çalışmalarına öncelik verilmesi düşüncesi benimsendi.

Koruma alanlarının gittikçe artmakta olduğu bu nedenle jeositlerin, koruma statülerinin  tescil edilme işlemlerine öncelik ve hız verilmesi görüşü benimsendi.

Jeokoruma, jeolojik miras, jeoturizm ve jeopark konularındaki yeni gelişmeleri geniş bir çevreye duyurabilmek amacıyla sunumlar yapılmasının yararlı olacağı ve bu konuda grup üyelerinin hazırlık yapması görüşüne varıldı.

UNESCO tarafından 16-18 Kasım 2020 tarihlerinde yapılan toplantıda jeopark değerlendirme ölçütlerinde değişime gideceği, jeopark oluşturma koşullarının daha da zorlaşacağı konusunda bilgilendirme yapıldı.

Birleşmiş milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde BM’ye üye olan 193 ülke tarafından kabul edilen “Dünyamızı Dönüştürmek: 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi” anlaşmasında yer alan17 sürdürülebilir kalkınma hedefinin (SKH) merkezinde doğanın bulunduğu konusu görüşüldü.

Çalışma gurubumuz üyelerimizden Aysen ÖZGÜNEYLİOĞLU’ nun kısa bir süre önce hayatını kaybederek aramızdan ayrılması dolayısıyla duyulan üzüntü paylaşıldı.”

Grup toplantılarının her ayın son haftasının ilk pazartesi akşamı yapılması, bilgilendirme yapmadan (ya da haber vermeden) üst üste üç toplantıya katılmayan üyenin yerine yeni üye alınması kararlaştırılarak toplantı iyi niyet temennileriyle tamamlandı.


Okunma Sayısı: 3108