TMMOB Odalar 24 Kasım 2024, Pazar

Odamız tarafından oluşturulan heyet, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İMAMOĞLU’nu ziyaret etti.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 23.09.2020
Güncellenme Zamanı: 09.10.2020 09:45:02

Ziyaret için Odamız adına oluşturulan heyette, Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin ALAN, Yönetim Kurulu Üyesi Buket YARARBAŞ ECEMİŞ, İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sami TEYMURTAŞ, İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Dr. Murat Yılmaz ile BTK’nun Kıyı ve Deniz Jeolojisi Üyesi Prof. Dr. Erol SARI yer aldı.

Yapılan ziyarette Odamız heyeti adına söz alan Alan, Odamız tarafından yıllardır dile getirilen bazı konulara ilişkin görüş, öneri ve yaklaşımlarımızı dile getirdi. 

Söz konusu ziyarette;

  • Birinci konu başlığında, genelde ülkemiz, özelde ise olası İstanbul Depreminin Marmara Denizi ve çevresinde yer alan yerleşim birimleri üzerine etkilerinden bahsederek, 30 milyondan fazla insanı etkilemesi beklenen olası Marmara Depremi konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarının değerli olmakla birlikte, stratejik bir temelden yoksun olduğu izlenimi edinildiği ifade edilerek, bu konuda yapılacak çalışmalara ilişkin oda yaklaşım ve önerilerimiz sunulmuştur.

 

  • İkinci konu başlığı olarak, günümüz eğitim sisteminin ülkemiz insanını hızla pozitif bilim, laik eğitim ve seküler yaşam anlayışına saygıdan uzaklaştırdığı, yine bu eğitim sisteminin çevresine ve doğasına karşı duyarsız bir toplum yapısının oluşmasına vesile olduğu belirtilerek, Doğa Tarihi Müzelerinin toplumsal eğitim üzerindeki rolü konusuna değinilerek, dünyada sayılı metropoller arasında yer alan İstanbul’da bir doğa tarihi müzesinin bulunmamasının eksikliği dile getirilmiş ve İBB tarafından bir doğa tarihi müzesi kurulması konusunda çalışma başlatılması talep edilmiştir. Bu kapsamda İstanbul Şubemiz tarafından hazırlanan “İstanbul Doğa Tarihi Müzesi Projesi Raporu ile Mavi Gezegen Dergimizin bu konuyu işleyen özel sayısı takdim edilmiştir.

 

  • Üçüncü konu başlığı olarak, ülkemizin 8000 km. üzerinde kıyı şeridi bulunmasına rağmen toplumun kıyı ve denizlerden yeterince yararlandığından bahsetmenin mümkün olmadığı, bu durumun İstanbul kenti özelinde daha belirgin olduğu vurgulanarak, İBB tarafından “ İstanbul Plajlarına Kavuşuyor” adı altında bir proje başlatılarak, 1950’li yılardan bu yana çeşitli gerekçelerle yok edilen eski plaj alanları başta olmak üzere, toplumun hizmetine açılabilecek yeni alanların da belirlenmesi amaçlanan çalışmaların başlatılması talep edilmiş, kıyı ve deniz suyu kirlik çalışmalarının günü birlik takip edilmesi için sistem kurulması ile yine Haliç’in temizlenmesi konusunda Odamız da kurulan komisyonun çalışmaları hakkında bilgiler aktarılmıştır.

 

  • Dördüncü konu başlığı olarak, İstanbul’da uygulana gelen imar, planlama, kentleşme politikaları ile kendi kendine yeter bir kent olmaktan hızla uzaklaştığı, kıyı alanlarını, doğal kaynak ve varlıklarını, orman ve tarım alanlarını, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını tüketerek yok ettiğini, başta Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Tekirdağ, Kırklareli gibi kentler başta olmak üzere, çevre kentlerin kaynak ve varlıkları üzerinde aşırı baskı oluşturduğu ifade edilerek, İstanbul kentinin kendi kendine yeter hale getirilmesi ve çevresel kaynak ve varlık üzerindeki baskısının azaltılması için bir strateji çalışması başlatılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu konuda beton lobisinin kentlerimizi tüketen politikaları yerine geniş halk kesimlerinin desteğini alan strateji, politika ve projelere ağırlık verilmesi gerekti ifade edilmiştir.

 

  • Beşinci konu başlığı olarak, İBB ile meslek örgütleri arasındaki ilişkinin daha kurumsal hale getirilmesi konusundaki oda yaklaşımımız ifade edilmiş ve TMMOB İstanbul IKK ile İBB arasında işbirliği protokolünün yapılmasının önemine vurgu yapılmıştır.

 

Söz konusu görüşmede Sayın Ekrem İmamoğlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, Odamız tarafından yazılı olarak da takdim edilen konulara ilişkin olarak,  olası İstanbul depremi ile ilgili çalışmaları son derece önemsediğini, bu konuda bir bilim kurulu oluşturduklarını, çalıştaylar yapıldığını ifade ederek varsa eksikliklerin giderilmesi konusunda ilgili birimlere aktaracağını belirtti. Yine İstanbul Planlama Ajansını kurduklarını, gerek meslek örgütlerinden, gerekse STK’lardan İstanbul’a ilişkin gelen proje ve önerilerin bu Ajansa aktarıldığını, Planlama Ajansı ile Odamız arasında bağ kurulmasına destek vereceğini, Odamız tarafından hazırlanan bu projelerin hayata  geçirilmesi konusunda destek vereceğini belirtti.

 

Söz konusu değerlendirmelerden sonra Odamızın logosunu ve başarı dileklerimizi içeren bir plaket ile yine “akıl ve bilimi” temsil eden “jeolog çekici” Oda Yönetim Kurulu Başkanımız tarafından Sayın İmamoğlu’na takdim edilmiştir.

Söz konusu görüşmeden sonra İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Iyileştirme  Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman ziyaret edilmiştir. Söz konusu görüşmede, olası İstanbul Depremi konusunda yapılan çalışmalar ve buna ilişkin önerilerimiz sunulmuş, birlikte çalışma düşüncemiz ifade edilmiştir. Sayın Kahraman’da Odamızın yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bu konuda her türlü katkı ve desteğe açık olduklarını ve bundan memnuniyet duyacaklarını belirtti. Görüşmeler iyi niyet temennileri ile son buldu.


Okunma Sayısı: 3184