TMMOB Odalar 24 Kasım 2024, Pazar

“Bilinsin ve anlaşılsın ki; kadınların kendilerine dayatılan koşullar karşısında susmalarını, korkmalarını ve itaat etmelerini bekleyenler yanılıyor. Bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancısı kadınları olarak, iktidarın tüm saldırılarına karşı, işyerlerimizi de sokakları da bırakmayacağız. Çünkü biz kırıntılarını değil tüm hayatı istiyoruz.”

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 20.11.2019
Güncellenme Zamanı: 27.11.2019 13:43:27

16-17 Kasım 2019 tarihinde TMMOB 6. Kadın Kurultayı gerçekleştirildi. “Kadınlar Her Yerde” ana temasıyla gerçekleştirilen Kurultaya TMMOB’ye bağlı Oda ve Şube bileşenlerinden 244 mühendis katıldı.

TMMOB Kadın Çalışma Grubu adına M. Işık Gürbulak’ın ve TMMOB Yönetim Kurulu adına Ayşegül İbici Oruçkaptan’ın açılış konuşması ile başlayan Kurultay Divan, Sonuç Bildirgesi Komisyon ve Önergeler Komisyonu seçimi ile devam etti. 6. Kadın Kurultayı’nın altlığını oluşturmak üzere daha önce çeşitli il ve tarihlerde İKK Kadın Çalışma Kurulları aracılığı ile gerçekleştirilmiş bulunan Yerel Kadın Kurultaylarında yapılan çalışmaların sunumuna geçildi. 

“TMMOB’de Kadın Örgütlenmesi”, “Kadına Yönelik Şiddet”, “Güncele Ve Gündeme Dair Konular”, “Türkiye Kadın Grevi Örgütlenmesi”  başlıkları altında yapılan sunumlarda özetle, kadınların demokratik kitle örgütü olan TMMOB’de, odaların yönetim kadrolarında yeterince temsil edilemediği, genel kurul salonlarında çoğu zaman azınlık olarak dahi yer bulamadığı, toplumsal yaşamda kadınların önündeki cam tavanların, cam duvarların burada da kendini gösterdiği, TMMOB’nin kadın üye, genç üye ve öğrenci üyeyi de kapsayacak bir yapıyı yaratması gerektiği, gerek kadın kurultayları, gerekse diğer yapılacak etkinlikler için TMMOB ve Odaların bir “kadın bütçesi” ayırmaları gerektiği, önceki Kadın Kurultaylarının bir çıktısı olarak hayata geçirilmiş bulunan “cinsiyet eşitliği takip sekretaryasına” henüz bir işlerlik kazandırılamadığı, kadın üyeye yönelik mobing, taciz vb konularla ilgili dosyaların karar merciinin Onur Kurulları olmasına karşılık bu organda kadın üyelerin yer alamadığını, tarihin tüm dönemlerinde, tüm coğrafyalarda evrensel ve toplumsal bir sorun olan “toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin” etkilerinin eğitim, siyasi temsil, ekonomik yaşam gibi her alanda görüldüğü; çözüm sürecinin sancılı ve uzun soluklu olmasıyla birlikte kadınların kamusal alandaki konumlarının güçlendirilmesi ile karşılıksız ev emeğinin ortadan kalkması, işgücü piyasasındaki eşitsizliklerin aşılması, kadınların nitelikli işlerin gerektirdiği özeliklere ulaşabilmesi, eğitim olanaklarından yararlanma düzeyinin arttırılmasının mümkün olabileceği, konularına değinildi.

Ortaklaşa hazırlanarak, sunulan “Kadınlar Her Yerde Basın Açıklaması”nın ardından önergelerin görüşülüp karara bağlanmasına geçildi. Müzik dinletisi, kısa film gösterilerinin de yer aldığı Kurultay “Sonuç Bildirgesinin” okunması ile kapandı.

Basın açıklaması için tıklayınız.


Okunma Sayısı: 3129