Denizli Traverten Jeoparkı’nın nasıl oluşturulabileceği, nasıl bir yönetim anlayışının benimseneceği ve kurulacak traverten jeoparkının bilim, eğitim, kültür ve alternatif turizm faaliyetlerine nasıl bir katkı sağlayacağının ortaya koyulması amacıyla düzenlenen Çalıştayı, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube, Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale Belediyesi, Merkezefendi Belediyesi, Honaz Belediyesi, Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği, Pamukkale Üniversitesi Yerbilimleri Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği Çalıştayı UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Jeolojik Mirası Koruma Derneği, Denizli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Menderes Doğa Sporları Kulübü destekledi.
Akademisyenler, Büyükşehir ve ilçe belediye çalışanları, meslek örgütleri temsilci ve yöneticileri ile çok sayıda öğrencinin katıldığı Çalıştay, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özkul, TMMOB Jeoloji Mühendisler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan ve meslektaşımız CHP Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in açılış konuşması ile başladı.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Nizamettin Kazancı “UNESCO Küresel Jeopark Anlayışı”, Prof. Dr. Mehmet Özkul “Denizli’de Yenilikçi Turizm Arayışları: Denizli Traverten Jeoparkı-Jeoturim, Yiğit Karakuzu “Kula-Salihli Jeoparkı”, Prof. Dr. Ercan Aksoy “Korunan Alanların Yerel Kalkınma Üzerindeki Etkileri” konularında sunum gerçekleştirdiler.
Çalıştayın öğlenden sonraki ikinci oturumunda ise, Gazi Murat Şen “Geçmişten Günümüze Denizli Turizmi”, Dr. Öğr. Üyesi Serap Alkaya “Denizli Turizm Rotaları”, Prof. Dr. Gürkan Semiz “Çürüksu Havzası’nda Ekoturizm Potansiyeli ve Biyolojik Çeşitlilik”, TMMOB Denizli Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Barış Semiz “Çürüksu Havzası’nda Yerbilimleri Eğitimi-Üç Yıllık Proje Deneyimi”, Hatimet Tarakçıoğlu ve Koray Özcan “Türkiye’de Jeolojik Mirasın Korunması Konusunda Ön Tespitler”, Prof. Dr. Halil Kumsar “Pamukkale ve Kaklık Mağarası’ndaki Güncel Traverten Oluşumlarını Bekleyen Stabilite Sorunları ve Çözüm Önerileri” Prof. Dr. Tamer Koralay “Çürüksu Vadisinde Antik Taş Ocakları” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.
Çalıştayın son bölümünde Denizli Traverten Jeoparkı ve Jeoturizm Çalıştayı’nın değerlendirildiği panele, Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, Jeoloji Mühendisler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Prof. Dr. Mehmet Özkul, Gazi Murat Şen’in panelist olarak katıldı. Çalıştayın birinci günü katılımcıların soru, cevap ve katkıları ile sona ererken, ikinci günde, Honaz Pınarbaşı Karstik Kaynağı, Kayaaltı-Değirmenler tufa oluşumları, Honaz Fayı, Menteşe Heyelanı, Kaklık Mağarasından oluşan Honaz Jeositleri ve Pamukkale güney kapısı antik traverten ocağı, Antik Havuz traverten kaynağı, Traverten Terasları, Pamukkale Fayı, antik yapılarda tarihi deprem izleri, Karahayıt Kırmızı Su jeositlerinden oluşan Pamukkale Jeositleri ziyaret edildi.
Oda Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan`ın açılış konuşması için lütfen tıklayınız.
Okunma Sayısı: 3190