Düzenleyen kurum ve kuruluşlar arasında TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubenin de yer aldığı `Denizli Traverten Jeoparkı ve Jeoturizm Çalıştayı`, 24-25 Ekim 2019 tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi Hierapolis Konferans Salonunda; Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi, Pamukkale Belediyesi, Merkezefendi Belediyesi, Honaz Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği, Pamukkale Üniversitesi Yerbilimleri Kulübü`nün iş birliğiyle düzenleniyor. Ayrıca UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Jeolojik Mirası Koruma Derneği, Denizli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ve Menderes Doğa Sporları Spor Kulübü etkinliğin düzenlenmesine destek veriyor.
Denizli Havzası başta Pamukkale olmak üzere travertenleri ile ünlü bir bölgemizdir. Havza genelinde Hierapolis, Laodikya, Tripolis ve Colassae gibi antik kentler yer almaktadır. Pamukkale göz alıcı beyaz traverten oluşumları ve Hierapolis antik kenti ile iç içe olması nedeniyle 1988 yılında UNESCO tarafından Dünya doğal ve kültürel miras listesine alınmıştır. Pamukkale travertenleri ve havzanın farklı kesimlerindeki diğer traverten oluşumları üzerinde ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda proje çalışması yapılmış ve yayın üretilmiştir. Ancak havzadaki tüm traverten oluşumları bugünkü koruma alanı içinde değildir. Yöre halkının Pamukkale’den elde edilen ekonomik, sosyal ve kültürel kazanımlardan yeterince yararlandığı söylenemez. UNESCO kriterlerine göre oluşturulacak ‘Belediyeler Birliği’ gibi bir yerel yönetim anlayışı ile Pamukkale’nin diğer traverten alanları ile birlikte dikkate alınıp, koruma-kullanım dengesi de gözetilerek UNESCO Global Jeopark kriterleri çerçevesinde jeopark statüsüne kavuşturulması bugünkünden çok daha yararlı olacaktır.
Bu çalıştay ile Denizli Traverten Jeoparkı’nın nasıl oluşturulabileceği, nasıl bir yönetim anlayışının benimseneceği ve kurulacak traverten jeoparkının bilime, eğitime, kültüre ve alternatif turizm faaliyetlerine nasıl bir katkı sağlayacağının ortaya konması amaçlanmıştır.
ÇALIŞTAY PROGRAMINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
(1509 KB) (11.10.2019 11:01:33)
(2945 KB) (16.10.2019 16:51:00)
Okunma Sayısı: 3158