TMMOB Odalar 24 Kasım 2024, Pazar

Ulusal Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik Sempozyumu (MÜHJEO`2019), 3-5 Ekim 2019 tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Yerleşkesi Denizli`de düzenlendi.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 07.10.2019
Güncellenme Zamanı: 04.11.2019 11:00:04

Mühendislik Jeolojisi Derneği ile Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından ortaklaşa olarak bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve Odamız tarafından da desteklenen Ulusal Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik Sempozyumu (MÜHJEO 2019), Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışına; Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan’nın yanı sıra, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdinç Duru, Pamukkale Belediye Başkanı Av. Avni Örki, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aydın, Mühendislik Jeolojisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Remzi Karagüzel, jeoloji alanında çalışmalar yapan sempozyum katılımcısı akademisyenler, kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, özel sektörden çok sayıda firma temsilcileri ile kamu veya özel sektörde çalışan çok sayıda meslektaşımız katıldı.

Açılışta ilk konuşmayı yapan Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve sempozyumun düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar, düzenledikleri bu sempozyum ile yer bilimi alanında çalışma yapan araştırmacıları ağırlamaktan duyduğu memnuiyeti ifade ederken üç gün sürecek sempozyumda hangi konuların ele alınacağı ile ilgili kısa bir bilgilendirme yaptı. Ulusal Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik Sempozyumu’nun Pamukkale Üniversitesi’nde düzenlenmesinde emeği geçen başta Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ olmak üzere öğretim üyeleri, idari çalışanlar ile düzenleme kurulu üyelerine teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Kumsar, sempozyumdan elde edilecek sonuçların bilim camiasına ve yer bilimleri alanında çalışmalar gerçekleştiren kurum ve kuruluş ile özel sektör firmalarına faydalı olmasını diledi.

Açılış töreninin ikinci konuşmasını gerçekleştiren Mühendislik Jeolojisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Remzi Karagüzel, yaptığı konuşmada mühendislik jeolojisinin doğa olaylarının bir riske dönüşmeden yönetilmesine katkı sağladığını hatırlatırken özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünyanın birçok bölgesinde büyük mühendislik yapılarının artmaya başladığını, bu sırada yer bilimleri alanındaki çalışmalarda eksiklikler olduğunun fark edildiğini söyledi. Daha sonra konuşmasında Türkiye’de mühendislik jeolojisinin tarihi gelişimini anlatan Prof. Dr. Karagüzel, Mühendislik Jeolojisi Türk Milli Komitesi’nin kurulması süreçleri ile mühendislik jeolojisinin türkiyede gelişi hakkında ki çalışma süreçleri ifade etti.

Açılışın üçüncü konuşmasını gerçekleştiren Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan, “Ülkemizde üretilen mühendislik hizmetlerinde mühendislik jeoloji ile jeoteknik çalışmaların öneminin yeterince anlaşılmadığını, son günlerde gerek Denizli Acıpayam ve Bozkurt, gerekse İstanbul’da meydana gelen Mw=5.7 orta büyüklüğündeki depremlerde göstermiştir ki, ülkemizin depremlere ilişkin bütünlüklü çalışmaları bir arada yürütemediği, , bunun temel nedeninde ülkemiz kentlerinin tamamının büyük risklerle karşı karşıya olmasına rağmen yöneticilerin elle tutulur herhangi bir çalışma yürütmediğinin görünür hale gelmesinden kaynaklandığını ifade etti, Yine basın yayın kuruluşlarında son günlerde gündemin saptırılması amacıyla deprem çantasının tartışıldığı, oysa tartışılması gereken konuların başında ülkemiz insanını afet etkilerinden korumasını sağlayan, imar kentleşme, planlama, yapılaşma konularında ki yasal mevzuat düzenlemelerin yeterliliği ile yapı üretim ve denetim süreçlerinin yürütülmesinden kaynaklanan sorunlar olması gerektiğini belirtti. Benzer şekilde depremler denince ilk akla gelmesi gereken meslek disiplinin jeoloji mühendisleri olması gerekirken. 01.01.2019 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” hazırlaması süreçlerinde, komisyonlarda tek bir jeoloji mühendisinin bulunmadığını, şu an yürürlükte jeoloji bilim ve uygulamalarını red eden bir yönetmeliğin devrede olduğuna vurgu yaptı.

Açılışta konuşma yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, sempozyuma katılım gösteren konukları Pamukkale Üniversitesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken sempozyum sonunda elde edilecek teknik ve bilimsel çıktıların bilim dünyasına hayırlı olmasını diledi.

Açılışta konuşma yapan Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdinç Duru, bu tür sempozyumların amaçlarından birinin akademik anlamda çalışma yapan araştırmacılar ile aynı sektörde faaliyet gösteren özel sektör firmaları ile kurum ve kuruluşları aynı platformda bir araya getirmek olduğunu hatırlatırken üniversite ve sanayi işbirliği kapsamında tüm paydaşların iletişim içinde olacağı sempozyumun Pamukkale Üniversitesi, Denizli ve Türkiye’ye katkı sağlamasını diledi.

Açılışta konuşma yapan Pamukkale Belediye Başkanı Av. Avni Örki, Pamukkale ilçesi sınırları içinde jeolojik anlamda birçok yer altı ve yer üstü doğal güzelliklerin olduğunu hatırlatırken mühendislik gibi derin dallara sahip alanlarda belediyecilik hizmeti yürütürken profesyonel destek almanın önemine vurgu yaptı. Çalışmalarını yürütürken Pamukkale Üniversitesinin yaptığı çalışmalardan ve akademisyenlerin bilgi ve birikimlerinden faydalanmaya geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edeceklerini hatırlatan Örki, sempozyumun hayırlara vesile olmasını diledi.

Açılışta konuşma yapan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, şehir kurarken ve yapı inşa ederken yer biliminin önemini hatırlatarak başladığı konuşmasında bu bilincin en son 1999 Marmara Depremi ile arttığını belirtti. Yer kabuğunun geçmişte olduğu gibi hareket etmeye devam edeceğini belirten Zolan, Denizli olarak deprem bölgesi içerisinde olduğumuzu kabul edip yer kürenin kuralına uyarak yapıların ona uygun şekilde inşa edilmesinin önemine dikkat çekti. Denizli’de geçtiğimiz aylarda yaşanan Acıpayam ve Bozkurt depremlerinde herhangi bir can kaybının olmamasının kendilerini sevindirdiğini ifade eden Osman Zolan, yaşanabilecek depremlere karşı belediye olarak diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Zolan, doğal afetlerde can kaybının önüne geçebilmek adına yasa ve yönetmeliklerde yapılan değişiklikler ile artık yapıların çok daha sıkı denetimden geçirildiğini sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından program, Erguvanlı Mühendislik Jeolojisi Ödül Töreni ile devam ederken Mühendislik Jeolojisi Derneği tarafından yaptıkları çalışmalarla ödüle layık görülen araştırmacı ve akademisyenlere plaket ve belgeleri takdim edildi.

Açılış töreni, sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Reşat Ulusay’ın “Tarihi Alanlardaki Kayadan Oyma Yapıların Duyarlılıklarının ve Uzun Süreli Performanslarının Değerlendirilmesinde Mühendislik Jeolojisi ve Kaya Mekaniği Mühendisliğinin Önemi” konulu sunumu ve ardından günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Üç gün boyunca ulusal ve uluslararası düzeyde yerbilimleri mühendisliği alanında, özellikle mühendislik jeolojisi ve jeoteknik konularında yapılan araştırma ve uygulamalardan elde edilen bilimsel bulguların tartışıldığı sempozyum kapsamında 3 farklı salonda 18 oturum ile doğal afetler, su yapıları, tarihi yapıların korunması ve yenilenmesi, kaya ve zeminlerin mühendislik özellikleri ve jeotermal kaynaklar gibi konular alanında uzman yurt içi ve yurt dışından araştırmacıların katılımı ile ele alındı. Sempozyumun son gününde ise Kaklık Mağarası’na, Honaz Tüneli’ne ve Pamukkale travertenlerine teknik geziler yapıldı.

Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Hüseyin Alan`ın konuşmasını okumak için tıklayınız.

Dosyalar

(96 KB) (07.10.2019 15:25:40)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Okunma Sayısı: 3149