TMMOB Odalar 24 Kasım 2024, Pazar

Munzur Vadisi`nin Jeopark Potansiyeli ve Jeoturizm Çalıştayı “Munzur’u Keşfet, Koru” teması ile Tunceli Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 30.09.2019
Güncellenme Zamanı: 11.10.2019 10:30:09

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ve Tunceli Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Munzur Vadisi`nin Jeopark Potansiyeli ve Jeoturizm Çalıştayı “Munzur’u Keşfet, Koru” teması ile Tunceli Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çalıştaya; Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, TMMOB Jeoloji Mühendisler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Tunceli Vali Yardımcısı Akın Zor,  Çalıştaya sunum yapmak için gelen akademisyenler, ilçe ve belde belediye başkanları, siyasi parti ve kurum temsilcileri, meslek örgütleri temsilci ve yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

‘Munzur Vadisi İnsanlığın Ortak Mirası Haline Getirilmelidir’

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Oda Başkanımız Hüseyin Alan, “Tunceli Belediyesi başta olmak üzere, ilçe belediyeleri, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, siyasi partiler ve duyarlı yurttaşlarımıza önemli görevler düşüyor. Bu konuda odamız tarafından başlatılan çalışmaya, yerel idareler başta olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlar ile birlikte tüm duyarlı yurttaşlarımızın katkısını bekliyoruz. Munzur Vadisi ve mücavirinde bulunan alanlar içerisinde bulunan, bir kez tüketildiğinde bir daha yerine konulması imkansız olan jeolojik ve jeomorfolojik yapı ve oluşumlar, flora ve faunası ile tarihi, kültürel, inanç merkezlerinin belirlenmesi, tescil edilerek korunması, Avrupa Jeopark Ağı ile UNESCO Global Jeopark ağı içerisine alınarak insanlığın ortak mirası haline getirilmesi, bugün olduğu gibi vahşi kullanımdan korunması amacıyla, koruma kullanma dengesi sağlanarak Jeoturizm yani  doğa ve kültür turizmi yoluyla insanlığın hizmetine sunulması, yerel kalkınmanın sağlanarak kırsal ve kentsel göçün engellenmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘Munzur Vadisi’nin Sonraki Nesillere Korunarak Bırakılmasını İstiyoruz’

Alan’ın ardından açılış konuşması yapan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Bizim bu çalışmayı yürütmekteki tek amacımız, doğayı korumak. Munzur Vadisi’nin korunması; bu şehre, bu şehrin korunması bu ülkeye, bu dünyaya bir örnek teşkil edecek. Hepimiz Munzur’un kutsallığını biliyoruz. Çocuklardan, yaşlılara bu kutsallığa dokunulan bütün durumlara karşı çıkılacağını biliyoruz. Munzur Vadisi geçmişten bugüne korunarak geldi. Sonraki nesillere de korunarak bırakılmasını istiyoruz” dedi.

Vali Yardımcı Sayın Akın Zor ise; Munzur vadisinde yapılması planlanan barajlara Tunceli Valisi başta olmak üzere, tüm kurumların karşı olduğunu, ancak şu anda Ovacık ilçesi başta olmak üzere birçok köyün atık sularının herhangi arıtmadan geçirilmeden doğrudan Munzur Çayına verildiğini belirtti. Zor, Munzur suyunun bu tür kirleticilerden korunması gerektiğine vurgu yaparak, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından önerilen “Munzur çayına canlı yaşam statüsünün” tanınması gerektiği konusundaki girişimleri de desteklediklerini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, Jeopark ve Jeoturizm’e Çağrı, Prof. Dr. Ercan Aksoy “Korunan alanların yerel kalkınma üzerindeki etkileri”, Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem, “UNESCO Jeopark Kriterleri”,  Yiğit Karakuzu ise Türkiye’de tek Jeopark olan Kula – Salihli Jeoparkı konularında sunum gerçekleştirdiler.

Çalıştayın öğlenden sonraki ikinci oturumunda ise, Dr. Zeynel Çılgın tarafından “Munzur Vadisi’nin Jeopark Potansiyeli”, Dr. Ahmet Doğan tarafından “Munzur Vadisi’nin Bitki Çeşitliliği (Flora)”, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan tarafından “Tunceli’nin Somut Olmayan Kültürel Varlıkları ve Jeopark İçindeki Yeri”, Prof. Dr. Halim Perçin tarafından “Munzur Gözeleri ve Çevresinin Peyzaj Tasarımı”, TMMOB jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Düzgün Esina tarafından “Munzur Vadisi Jeopark Projesi; Yol Haritası ve Beklentiler” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.

Çalıştay, katılımcılarla birlikte soru cevap yapılarak sona ererken çalıştayın ikinci gününde Dikilitaş, Ana Fatma, Halvori Gözeleri, Munzur Vadisi Kanyonu, Laç Deresi Kanyonu, Tornova Fay Sırtı, Ovacık-Pul Apart Havzası, Munzur Gözeleri, Eğripınar Genç Buzul Çökelleri, Ovacık Kayak Pisti, Ovacık Fay Zonu ve Buzul Kanyonu ziyaret edildi.

Hüseyin Alan`ın açılış konuşması için lütfen tıklayınız

 

Dosyalar

(20 KB) (02.10.2019 11:28:18)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Okunma Sayısı: 3140