Değerli Meslektaşlar,
Bilindiği üzere; Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 18.03.2018 tarih ve 30364 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden bu yana geçen yaklaşık yedi (7) aylık zaman dilimi içinde Oda olarak, Yönetmeliğin meslektaşlarımız tarafından daha iyi anlaşılması için çok sayıda eğitim çalışmasının yapılmasının yanı sıra, yönetmelik içindeki eksik ve tartışmalı konular hakkında ise idari ve hukuki süreçler başlatılmıştır.
Yönetmelik gereğince yapılması gereken bazı çalışmalara ilişkin olarak ise; başta meslektaşlarımız olmak üzere, bu alanda faaliyet gösteren tüm mühendislere yardımcı olunması amacıyla Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde yer alan (16A.1.4.“Sondaj Derinlikleri Bölümü); “Sondaj derinliği, bina temelleri için temel tabanından başlayarak yapı genişliğinin en az 1,5 katı veya net temel basıncından kaynaklanan zemindeki gerilme artışının (Δσ) zeminin kendi ağırlığından kaynaklanan efektif gerilmenin (σ`vo) %10’una eşit olduğu derinlikten (Δσ = 0,10 x σ`vo) daha elverişsizi olacak şekilde seçilecektir.” Maddesi gereğince zemindeki net temel basıncından kaynaklanan efektif gerilme, Boussinesq Yöntemi, Westergaard Yöntemi ve Yaklaşık Yöntem (1/2) temel alınarak Odamız tarafından “Sondaj Derinliği Hesap Cetveli Programı” geliştirilmiştir.
Sondaj derinliği hesap cetveli ile bu cetvelin sınırlama ve kullanımına ilişkin uyarıları içeren “Kullanma Kılavuzu” duyuru ekinde yer almaktadır. Kullanıcıların hesap cetvelini kullanmadan önce “Kullanma Kılavuzu” nu okumaları önerilir.
Hazırlanan hesap cetveline ait telif hakları, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasına ait olup, izin almaksızın içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Hesap cetveli JMO logolu kullanılmak kaydıyla ücretsiz olarak herkesin kullanımına açıktır. Ancak Odamız logosunun hesap cetvelinden çıkarılarak kullanılmasının tespit edilmesi durumunda 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince ilgili kişi hakkında gerekli hukuki yollara başvurulacaktır.
Ülkemizdeki mühendislik hizmetlerin geliştirilmesi ve daha iyi yapılmasını sağlamak amacıyla Odamız adına gönüllülük temelinde bu programın yazılımını gerçekleştiren İnşaat Mühendisi Ecmel ERTEK, Jeoloji Mühendisi Yavuz YILDIZ, Odamız Jeoteknik Komisyon Üyeleri Prof. Dr. Nihat Sinan IŞIK, Doç. Dr. Mustafa K. KOÇKAR, Dr. Nurgül GÜLTEKİN, Jeoloji Y. Mühendisi Gürel ÖZDEMİR ile diğer emeği geçenlere yürekten teşekkür ederiz.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
(447 KB) (24.07.2019 11:09:54)
(386 KB) (01.08.2019 15:57:41)
Okunma Sayısı: 3864