TMMOB Odalar 03 Temmuz 2024, Çarşamba

Odamızın CBS ve Uzaktan Algılama Çalışma Grubu, 26.02.2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığında 2. toplantısını yaptı.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 04.03.2019
Güncellenme Zamanı: 08.03.2019 15:43:56

Odamızın CBS ve Uzaktan Algılama Çalışma Grubu, 26.02.2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığında 2. toplantısını yaptı. Söz konusu toplantıda Coğrafi Bilgi Sitemleri Genel Müdürlüğü tarafından, 2019 yılı çalışmaları, kapsamında AB İNSPİRE Direktiflerinin ülkemize uyumlaştırılması kapsamında yürütülen Mineral Kaynakları, Enerji, Toprak, Doğal Afetler, Halk sağlığı gibi meslek alanımıza ilişkin ana temaları içeren çalışmalar ile bu çalışmalara katılan gurup üyeleri bilgiler sundular.

Toplantıda yapılan değerlendirmede;

  • İNSPİRE Çalışmasının ülkemiz ve mesleğimiz için önemi de dikkate alındığında, CBS ve Uzaktan Algılama Çalışma Gurubunun ayda bir kez bir araya gelerek çalışmaları düzenli olarak ortak toplantılarda değerlendirmesi gerektiği,
  • Oda Genel Merkezinde QGIS eğitimin yapılması için Prof. Dr. Can AYDAY tarafından çalışma yürütülerek program hazırlanması
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sitemleri Genel Müdürlüğünde çalışan çalışma gurubu üyelerinin İNSPİRE Direktifleri kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar ile çalışmaları devam eden ana temaları ilişkin konular ile önümüzdeki yıllarda programa alınan çalışmalar hakkında yarım günlük konferans vererek üyelerimizi ve toplumu bilgilendirmeleri,
  • Meslektaşlarımızın ürettikleri mühendislik hizmetlerinde CBS Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan “atlas. gov.tr” sitesini daha fazla kullanmaları konusunda çalışma yürütülmesi ve daha fazla kurumun verilerini CBS üzerinden ülkemiz insanıyla paylaşması konusunda çalışma yürütülmesi,

Kararları alınmıştır.

Yapılan toplantıdan sonra; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür V. İsmail TÜZGEN ziyaret edilerek bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda Odamız adına Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, CBS ve UA Çalışma Grubumuzun kurulma amacını ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aktarmıştır.

Toplamtıda meslek grubu olarak, coğrafi veri üretimi ve paylaşımının önemine vurgu yapılarak, gerek nitelikli mühendislik hizmetlerin üretilmesi, gerekse etkin bir kamusal denetimin sağlanması açısından CBS ve UA çalışmalarının geliştirilmesi gerektiği belirtilmiş ve bu kapsamda yasal mevzuatların oluşturulması gerekliliği dile getirilmiştir.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün hazırlamakta olduğu TUCBS kanunu hakkında yapılan yasal mevzuat çalışmaları hakkında  bilgi sahibi olmak ve varsa katkı koymak istediğimiz  Genel Müdür V.  Sayın, İsmail TÜZGEN’e iletilmiştir.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan “Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri kapsamında coğrafi verilerin birlikte çalışabilirlik esaslarına uygun olarak paylaşımı ve kullanımı amacıyla coğrafi veri temalarına ilişkin standartların belirlenmesi çalışmaları”nda kamuda çalışan meslektaşlarımızın da ilgili oldukları alanlarda katılım sağlamalarının faydalı olacağı ifade edilerek, bu konuda genel müdürlük olarak hassasiyet gösterilmesi istenmiştir.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünde bulunan ve “atlas. gov.tr” üzerinden yayınlanan verilerin, nitelikli mühendislik hizmetlerinin geliştirilebilmesi adına, daha fazla veriyi içerecek şekilde paylaşıma açılması talep edilmiştir. Ayrıca serbest piyasada faaliyet gösteren mühendis ve mimarlar başta olmak üzere CBS standartlarını ve kullanımını yaygınlaştırmak adına eğitimler düzenlenmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Söz konusu ziyaretten sonra Daire Başkanı sayın Akın Kısa ziyaret edilerek, İNSPİRE Direktifleri ana temaları hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapılmıştır. Söz konusu ziyaret ve toplantılar iyi niyet temennileri ile son bulmuştur.


Okunma Sayısı: 3110