22-24 Kasım 2006 tarihlerinde JMO Eğitim ve Kültür Merkezi Salonlarında, odamız tarafından ilk kez düzenlenen ve 3 gün süren "Jeoteknik Sondaj Kursu" tamamlanmıştır. Kurs, odamız Sondaj Komisyonu tarafından hazırlanmış olup, teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilmiştir.
Kurs, Odamız Yönetim Kurulu Mesleki Uygulamalar Üyesi Hüseyin ALAN‘ın açılış konuşması ile başlamıştır. Hüseyin ALAN jeoteknik etütler ve sondaj çalışmalarının jeoloji mühendisliği uygulamalarındaki önemini vurgulamıştır. Ayrıca, Jeoloji Mühendisleri Odasının Meslekiçi Eğitim Kurslarının artarak devam edeceğini belirtmiştir.
Odamız Sondaj Komisyonu Başkanı Kemal AKPINAR‘da, Türkiye‘de jeoteknik sondaj tekniği konusundaki bilgi düzeyinin henüz yeterli olmadığını ve meslektaşlarımızın eksiklerinin giderilmesi için bu ve benzeri meslekiçi eğitim kurslarının periyodik olarak yapılması gerektiğini belirtmiştir.
Sondaj Komisyonu Üyesi Adil ÖZDEMİR "Jeoteknik Etütler ve Sondaj Çalışmalarında Jeoloji Mühendisinin Önemi, Ülkemizde Sondaj Eğitimi ve Sondaj Sektörünün Güncel Durumu" konulu bir sunum yapmıştır. Bu sunum ile jeoteknik ve diğer sondaj çalışmalarının tamamına yakınının jeoloji mühendislerince yönetildiğini ve/veya yönlendirildiğini ve jeoloji mühendisinin meslek yaşamında başarılı olabilmesi için mutlaka uygulamalı sondaj bilgisine sahip olması gerektiğini vurgulamıştır. Kaya ve zeminlerin mühendislik özelliklerinin ayrıntılı olarak ortaya konabilmesinin tek yolunun jeoteknik sondaj kuyularının açılması ve kuyu içi deneylerinin yapılması olduğunu belirten ÖZDEMİR, ülkemizde kabul gören sondajı sondör yapar anlayışının terk edilmesi gerektiğini, çünkü sondaj çalışmalarının jeoloji mühendisi öncülüğünde sondaj personelinin gerçekleştirdiği bir işlem olduğuna dikkat çekmiştir.
Kursun birinci gününde; jeoteknik etütlerde yasal mevzuat, jeoteknik etütlerde jeoloji mühendisinin yeri ve önemi, Türkiye‘nin neotektoniği, imar planlama sürecinde ülkemizde gözlenen sorunlu zeminlerde yapılan jeolojik-jeoteknik araştırmalar, jeoteknik sondajlar ve planlanması, zemin sondaj yöntemleri ve kullanılan ekipmanlar, karotlu sondaj yöntemi ve kullanılan ekipmanlar konuları işlenmiştir.
Kursun ikinci gününde; jeoteknik sondaj makinaları, karotlu sondajlarda formasyon ve çalışma koşullarına uygun ekipman seçimi, jeoteknik sondajlarda kullanılan sondaj sıvıları, jeoteknik sondajlarda şantiye hazırlığı, jeoteknik sondaj aracılığı ile zeminlerden örnek alım işlemi, CPT(Koni Penetrasyon) deneyinin yapılışı ve değerlendirilmesi, kaya ve zemin mekaniğine yönelik kuyu içi deneyler, karotlu sondajlarda delme hızını ve karot yüzdesini etkileyen parametreler, jeoteknik sondaj log ve raporlarının hazırlanması, karot tanımlamaları, yönlendirilebilir yatay sondajlar konuları işlenmiştir.
Kursun üçüncü gününde, sahada yapılan jeoteknik sondaj çalışmalarının video görüntüleri izlenmiş ve uygulamalar üzerine tartışılmıştır. Daha sonra, İller Bankası Genel Müdürlüğü Makine ve Sondaj Dairesi Malzeme Ambarlarına teknik gezi düzenlenmiştir.
Kursa kamu kurum ve özel sektör kuruluş temsilcileri, işsiz ve öğrenci 45 meslektaşımız katılmıştır.
Kurs sonunda katılımcılara kursta işlenen konuların yeraldığı CD ve katılım belgesi verilmiştir. Katılımcılar, odamızın ilk defa bir jeoteknik sondaj kursu düzenlemesini yerinde bulduklarını ve mutlaka tekrarlanması gerektiğini vurgulamışlardır.
Okunma Sayısı: 3152