Ankara : 11.10.2006
Sayı : 5988/500-5
Konu : Uzman Yardımcılığı Sınavı hakkında
Sayın Osman PEPE
Çevre ve Orman Bakanı
TMMOB-Jeoloji Mühendisleri Odası, Anayasa ve özel kanunları (6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu, 3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun) ile 2 Ağustos 2002 gün ve 24834 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeoloji Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği’nde yazılı olduğu üzere, Jeoloji ve Jeoloji Mühendisliği ile ilgili konularda toplumu bilgilendirmek, kamuoyunu aydınlatmak, ülke yararına gerekli girişimlerde bulunmak ve meslek mensupları arasında koordine ve dayanışmayı sağlamak, mesleki hak ve sorumlulukları geliştirmek üzere faaliyetlerini sürdüren, kamu kurumu niteliğinde anayasal bir meslek kuruluşudur.
Odamız Jeoloji ve Jeoloji Mühendisliği hizmet alanlarına ilişkin ulusal ve Uluslararası bazda yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek, sahip olduğu kamu kurumu kimliği ile bilimsel ve yasal açılardan görüşlerini ilgili kişi ve kurumlara sunmaktadır.
Jeoloji bilimi ilk ortaya çıkışından bugüne kadar geçirdiği gelişim evreleri sonucunda insanlığın dünyayı tanıma ve yorumlama ihtiyacına yanıt veren 5 temel bilim (biyoloji, fizik, kimya, matematik ve jeoloji ) arasında hak ettiği yeri almıştır.
Jeoloji Mühendisliği (Geological Engineering); Jeoloji biliminin veri, teknik ve ilkelerini her türlü mühendislik kullanıma sunmak üzere, proje alanının 4 boyutlu (x-y-z-t) jeolojik modelini hazırlamak ve jeolojik verileri yorumlamak; yeraltısuyu ortam ve hareketleri ile kaya ve zemin özelliklerine ilişkin kavramsal modelleri ortaya koymak; mühendisliğin sanat ve bilime dayalı tanımı çerçevesinde, yerkabuğunu oluşturan malzeme özelliklerini incelemek, tanımlamak, sorunları önceden belirlemek ve sorunlara karşı mühendislik çözümlerini geliştirmek olan mühendislik dalıdır.
Bugün Jeoloji Mühendisliği, diğer mühendislik disiplinleri ile birlikte dünyanın daha sağlıklı, güvenli ve çevreye duyarlı bir yaşam alanı haline gelmesi için madencilikten enerji sektörüne, ulaşım ve yerleşim politikalarının oluşturulmasından içme ve yeraltı sularına; büyük mühendislik projelerinden, doğal çevre ve çevrenin korunmasına, küresel ısınmaya, insan sağlığı ve güvenliği konuları gibi geniş bir uygulama alanı içinde hizmet üretmektedir.
Bu gerçekliğe rağmen ülkemizde Jeoloji ve Jeoloji Mühendisliğinin hak ettiği yeri aldığını ne yazık ki söyleyemiyoruz. Dünyada geniş bir yelpazede istihdam imkanlarına sahip olmasına karşın Ülkemizde işsizlik sorununu en yakıcı olarak yaşayan meslek disiplini haline geldik. 26 Üniversitenin Jeoloji Mühendisliği Bölümlerinden mezun olan üyelerimiz bütün birikimlerine, topluma ve ülkemize hizmet edebilme istek ve olanaklarına rağmen, işsizlik sorunu yaşamaktadır.
Gerek Jeoloji Mühendisliği hizmetlerinin kamu yararı açısından öneminin kavranmasında gerekse yaşanan bu işsizlikle mücadele süreçlerinde başta Kamu kurumları olmak üzere kurum ve kişilerin daha duyarlı olması gerektiği açıktır. Bakanlığınız çalışma alanları açısından baktığımızda ise toprak ve yer altı suyu kullanım kirliliklerinin önlenmesi, çevreye duyarlı arazi kullanım kararlarının alınması, çevre süreçlerinde afet güvenliğinin gözetilebilmesi açısından Jeoloji Mühendisleri önemli bir role sahip olduğunun göz önünde bulundurulması gereklidir.
Yukarıda aktarıldığı şekliyle Jeoloji Mühendisliğinin en yaygın uygulama alanlarından biri olan Çevre konusunda çalışmalarını sürdüren Bakanlığınız tarafından ÇEVRE VE ORMAN UZMAN YARDIMCILIĞI YARIŞMA SINAV DUYURUSU'nda toplam 225 adet kadro içinde tek bir Jeoloji Mühendisi kadrosuna yer verilmemiş olmasını Oda ve Meslek camiası olarak üzüntüyle öğrendik.
Özellikle SINAV DUYURUSU'nda belirtilen su kirliliği, atık yönetimi, ÇED planlaması, toprak gibi konular göz önüne alındığında, bu asli hizmet alanlarından Jeoloji Mühendisliğinin dışlanması üzüntümüzü daha da arttırmıştır.
Sayın Bakanım,
Oda ve Meslek camiamızda tepkilere ve üzüntüye neden olan ÇEVRE VE ORMAN UZMAN YARDIMCILIĞI YARIŞMA SINAV DUYURUSU'ndaki sorunların Sizin değerli katkılarınızla en kısa sürede çözüleceği inancındayız.
Bakanlığınıza alınacak meslek disiplinleri arasında Jeoloji Mühendisliğine hak ettiği yerin verilmesi ve soruna en kısa sürede çözüm bulunması hususlarında gerekli duyarlılığı göstermeniz için gereğini saygılarımızla arz eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
İsmet CENGİZ
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu Başkanı
Okunma Sayısı: 3133