720 sayfa
Dr. Muhittin tarafından yazılan “SEDİMANTERKAYAÇLAR: Çökelme Ortamları ve Hidrokarbon Potansiyelleri” kitabı Odamıztarafından yayımlandı. Elliyılı aşan meslek hayatı boyunca kazanmış olduğu bilimsel gelişmeleri ve ortayaçıkan gerçekleri daima göz önünde tutarak bu kayaçların hidrokarbon aramalarındakiönemini vurgulamaya çalışan Şenalp, kitapta sedimanter kayaçların genelözellikleri ve çökelme ortamlarının yorumlanmasında kullanılan parametreler,çökelme ortamlarının en güncel verileri tüm ayrıntıları ile ele almış ve farklıçökelme ortamlarından üretim yapan ülkelerin formasyonlarından bahsetmiştir.
KitaptaTürkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bünyesinde yürütülen Paleozoyikprojesi kapsamında Güneydoğu Anadolu’da yapılan arazi gezileri sırasında farklıçökelme ortamlarını temsil eden karbonat, evaporit ve silisiklastik bileşimliformasyonlardan ölçülen sedimantolojik kesitler, çökelme ortamları vehidrokarbon potansiyelleri istif stratigrafisi kuralları dikkate alınarakanlatılmıştır.
Kitabın tüm meslektaşlarımıza yararlı olacağınainanıyoruz. Kitabı yazan Hocamız Dr. Muhittin Şenalp’e bmeslek alanımıza ilişkin katkılarındandolayı çok teşekkür ediyoruz.
200 sayfa
TMMOB, Jeoloji Mühendisleri Odasının, meslektaşlarına ve yerbilimlerinin tüm disiplinlerine kamu yararının, doğal ortamın ve çevrenin korumasını esas alarak göstermiş olduğu çabaların küçük bir ürünü olan bu çeviri, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasının, Heyelan Çalışma Grubu faaliyetleri kapsamında gerçekleşmiştir. Telif hakkı olmayan kitap, başka dillere de çevrilmiş olup, bu kapsamda kitabın yazarları ve bağlı oldukları kurumlara göstermiş oldukları hassasiyetten dolayı teşekkür ederim. Kitabın Türkçe çevirisinin, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası yayınları arasında ücretsiz olarak sunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu belirtirim. Toprak, moloz ve kaya kütlesinin yamaç aşağıya hareketi olarak tanımlanan heyelanlar dünya da olduğu gibi ülkemizde de başta mekansal planlama ve mühendislik hizmetlerindeki eksiklikler ile son yıllarda giderek artan küresel iklim değişikliği etkileri sonucu önemli sosyal ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Hareket eden malzemenin cinsi, hareket eden kütlenin alansal büyüklüğü ve derinliği, hareketin tipi ve hızı ile heyelana neden olan hazırlayıcı ve tetikleyici faktörlerin çeşitliliği, çalışma alanının büyüklüğü, ölçeği, çalışmanın amacı gibi değişkenler göz önünde bulundurulduğunda, heyelanlar ile ilgili yapılan çalışmalarda farklı yaklaşımların kullanılması zorunlu hale gelmektedir. Türkçe çevirisini yaptığım, "Heyelan El Kitabı - Heyelanları Anlama Kılavuzu`nun, heyelanların karmaşık doğasını anlamak ve olası heyelan tehlikelerinin etkilerini azaltmak isteyen herkes için yararlı başvuru kaynağı olmasını dilerim.
56 sayfa
Niğde, ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda, Kapadokya bölgesinde yer almaktadır. Denizden yüksekliği 1.229 m olan Niğde ilinin nüfusu, 2023 yılı verilerine göre 377.080’dir. Aksaray, Nevşehir, Kayseri ve Konya illerine komşu olan Niğde’nin Çamardı ve Ulukışla ilçeleri Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır.