TMMOB Odalar 25 Nisan 2024, Perşembe

Amaç

Madde 1–Bu yönergenin amacı, Oda organlarının mesleki, toplumsal veya sosyal etkinliklerinin sağlıklı yürütülebilmesi, geliştirilebilmesi, mesleki uzmanlık alanına yönelik görüş oluşturulması, Oda Yönetim Kurulu ile Şube Yönetim Kurullarının çalışmalarına yardımcı olunması amacıyla oluşturulacak komisyon ve çalışma gruplarının çalışma usul ve esaslarını belirlemektir.


Kapsam

Madde 2– Bu Yönerge, Oda bünyesinde karar alma süreçlerinde yönetim organlarına yardımcı olabilmek amacıyla oluşturulacak komisyon ve çalışma gruplarına ilişkin çalışma usul ve esaslarını kapsar. Bilimsel Teknik Kurul, Deprem Danışma Kurulu, Jeoetik Kurulu ile Eğitim Eşgüdüm Kurulu’nun çalışma usul ve esasları bu yönergenin kapsamı dışındadır.


Dayanak

Madde 3- Bu Yönerge, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği‘nin 51. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.



Tanımlar

Madde 4- Bu Yönerge’de geçen;


Birlik: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini,


BTK: TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurulu’nu,


Oda: TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasını,


Şube: TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Şubelerini,


Temsilcilik: TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilciliklerini,


Üye: TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası üyelerini,


Komisyon/Çalışma Gurubu: Oda, Şube ya da Temsilcilik çalışmalarına yardımcı olmak üzere oluşturulan çalışma komisyon/ grubunu


ifade eder.


Komisyon ve Çalışma Gruplarının Oluşturulması


Madde 5- 1) Oda veya şubeler, üyelerin çalışma alanlarını da dikkate alarak örgütsel, mesleki, toplumsal veya sosyal amaçlı olarak Oda Yönetim Kurulu tarafından belirlenen aynı isimle komisyon veya çalışma grupları kurabilirler.


2) Oda komisyon ve çalışma grupları, Oda Yönetim Kurulu tarafından; Şube ve Temsilcilik komisyon ve çalışma grupları ise Şube Yönetim Kurulu tarafından, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Etik Yönetmeliğine aykırı davranış sergilemeyen üyeler arasından aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde atanır:


a) Tercihen konu ile ilgili varsa önceki dönem komisyon veya çalışma grup üyelerinden Oda çalışmalarına katkı koyan üyeler,


b) Başvuruda bulunan veya konu ile ilgili mesleki uzmanlığı bulunan üyelerden,


komisyon/çalışma grupları oluşturulur.


3) Komisyon/çalışma grupları, yönetim kurullarının çalışma dönemi süresince faaliyetlerde bulunurlar. Ayrıca gerek görüldüğünde belirli bir amaca yönelik olarak süreli çalışma grupları oluşturulabilir.


4) Komisyon veya çalışma gruplarında görev alan jeoloji veya hidrojeoloji mühendislerinin Oda üyesi olması zorunludur. Ancak farklı meslek disiplinlerinden kurulmuş olan ortak çalışma komisyon veya gruplarında bu şart aranmaz. Komisyon/ çalışma gurubu üyeleri en fazla üç komisyonda görev alabilirler.


5) Görev ve çalışmaları alt komisyonların oluşturulmasını gerektiren durumlarda, Yönetim Kurulunun onayı ile komisyon üyeleri arasından ya da dışarıdan seçilen üyelerden oluşan alt komisyonlar kurulabilir


6) Komisyon ve çalışma grupları ile Oda Yönetim Kurulu ve/veya Şube Yönetim Kurulu arasındaki koordinasyonu sağlamak amacıyla en az bir Yönetim Kurulu asıl ya da yedek üyesi komisyon veya çalışma gruplarında görev alır.


Madde 6- Komisyon veya çalışma gruplarının üye sayısı tek sayı olarak oluşturulur. Beş ya da daha az üyeden kurulu komisyon veya çalışma gruplarında üyeler kendi aralarında bir başkan ve bir raportör; yedi ya da daha fazla üyeden kurulu komisyonlarda ise bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir raportör seçerler.


Oda Genel Merkezinde BTK üyesi bulunan komisyon veya çalışma gruplarının başkanlığı, ilgili BTK üyesi tarafından yürütülür.


Komisyon ve Çalışma Gruplarının Çalışmaları


Madde 7 – Komisyonlar ve çalışma grupları, Oda Genel Kurul Kararları ve Oda ilkelerine uygun olarak faaliyetlerini yürütürler ve yönetim kurullarına karşı sorumludurlar.

Madde 8- Başkan, komisyonu veya çalışma gurubunu temsil eder ve komisyon çalışmalarını yönetir. Başkan yardımcısı, başkan bulunmadığı zaman onun görevini yürütür. Raportör, başkan ve başkan yardımcısının bulunmadığı zaman başkanlık görevini üstlenir, diğer zamanlarda komisyonun yazı işlerini yönetir. Raportörün bulunmadığı toplantılarda raportörlük görevi üyelerden biri tarafından yapılır.


Madde 9- Komisyon veya çalışma grupları, Başkan, başkan yardımcısı ve raportörün en az birisinin olması durumunda toplanır. Kararlar çoğunlukla alınır, eşitlik halinde konu bir sonraki toplantıda yeniden görüşülür. Yine eşitlik olması halinde Başkanın oyu iki oy sayılır.



Madde 10- Komisyonlar veya çalışma grupları kendilerine verilen konuları danışma organı olarak incelerler. İlgili bütün iş ve temasları kendi aralarında görev paylaşımı yaparak Oda veya Şube adına yaparlar. Yönetim Kurulu bilgisi ve kararları doğrultusunda Odayı veya Şubeyi temsil ederler. Çalışmalarını Yönetim Kuruluna rapor halinde sunarlar.


Madde 11- Komisyonun ilk toplantı günü, yeri ve konusu üyelere Oda veya Şube tarafından yazılı, sözlü veya diğer elektronik iletişim araçları ile bildirilir. Bunu izleyecek toplantıların gün ve saati en az ayda bir kez olmak üzere Odanın veya Şubenin bilgisi dâhilinde komisyon veya çalışma grupları tarafından belirlenir. İvedi durumlarda komisyon veya çalışma gurubunda yer alan ilgili yönetim kurulu üyesi tarafından toplantı gününün değiştirilmesini önerilebilir.


Madde 12- Komisyon veya çalışma grupları, ilk toplantılarında Oda Genel Kurulu, Oda Çalışma Programı, Oda/Şube Yönetim Kurulu ile meslektaş veya üyelerden gelen öneriler çerçevesinde dönemsel çalışma programını hazırlar ve yönetim kuruluna bildirir.


Madde 13- Gerektiğinde alt komisyonlar oluşturulabilir. Alt komisyonun çalışma biçimi ilgili komisyon tarafından belirlenir.


Madde 14– Bildirimsiz olarak üst üste üç toplantıya veya üç aylık dönemde toplantıların yarısından fazlasına katılmayan komisyon üyesinin üyeliğe devamı, komisyonun da bu konudaki kararı göz önüne alınarak Oda/Şube Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir.


Madde 15- Komisyon veya çalışma grupları, katılımlarında yarar görülen üyelerin komisyona atanması için Yönetim Kuruluna öneride bulunabilir. Komisyon çalışmaları ilgili yönetim kurulu üyesi tarafından koordine edilir.


Madde 16- Oda/şubelerde aynı amaçla kurulan komisyon ve çalışma grupları, örgütsel, mesleki, toplumsal veya sosyal alandaki etkinlikler arasında eşgüdümün sağlanması amacıyla yılda en az iki kez ortak toplantı düzenler. Toplantılar genel merkezde kurulan aynı adlı komisyon veya çalışma gurubu başkanının başkanlığında yürütülür.


Komisyonların ve Çalışma Gruplarının Görevleri

Madde 17-  Komisyonlar ve Çalışma Grupları aşağıdaki görevleri yerine getirirler;

a)Yönetim Kurulunun önerdiği konularda çalışma yapmak,

b)Çalışma konusu ile ilgili ülke gündemini takip ederek gerektiğinde gelişmelere ilişkin görüş oluşturmak,

c)Alanı ile ilgili çıkarılacak veya yayınlanmış mevzuatlara ilişkin görüş ve öneri geliştirmek

d)Yönetim kurulunun, çalışma alanıyla ilgili yapacağı basın açıklamalarına katkı sağlamak

e)Çalışma konusuyla ilgili düzenlenecek bilimsel, teknik, sosyal etkinliklerde görev alarak katkı vermek

f)Konusuyla ilgili bilimsel teknik kılavuz ve şartnameler hazırlamak,

g)Çalışma alanı ile ilgili meslek içi eğitim seminerleri düzenlemek,

Raportörün görevleri


Madde 18- Raportör aşağıdaki görevleri yerine getirir.


a) Komisyon veya çalışma grubu tarafından alınan kararları içeren tutanakların üyelere imzalattırılarak saklanmasının ve düzenli tutulmasının sağlanması,


b) Komisyon/çalışma gruplarının tutanaklarının ve devam cetvellerinin Oda/Şube’ye toplantı sonrasında verilmesi,


c) Yönetim Kurulu kararını gerektiren hallerde konunun Oda/Şube Yazman Üyesine iletilmesi,


d) Gerekli görülmesi halinde Oda/Şube adına, konusuyla ilgili açıklama veya yazıların hazırlanmasına, konu ile ilgili bilgi ve belgelerin sağlanmasına katkı koyulması,


e) Komisyon/çalışma grup üyelerin toplantılara çağırılması,


f) Toplantı günlerinin, diğer komisyonların çalışmalarını aksatmayacak şekilde tespiti ve komisyon/çalışma grup üyelerine bildirilmesi, gündem, bilgi ve belgelerin komisyon üyelerine iletilmesinin sağlanması,


g) Komisyon/çalışma gruplarının önceden belirlenen günde toplanamaması halinde Oda/Şube ile iletişim kurularak toplantı için uygun günün belirlenmesi,


h) Komisyon/çalışma gruplarının sözcülüğünün yapılması,


i) Her altı aylık dönemlerde Komisyon Çalışma Rapor taslağının hazırlanarak Komisyona sunulması.



Toplantı Tutanakları 


Madde 19– Toplantı tutanaklarında aşağıdaki bilgiler yer alır:


a) Komisyon adı,


b) Toplantı tarihi (günü, saati),


c) Toplantı sıra numarası,


d) Toplantıya katılanlar,


e) Mazereti nedeniyle katılamayanların isimleri,


f) Konuların sıra numarası,


g) Görüşülen konu hakkında sıra numarası izleyen kararlar,


h) Toplantıda bulunanların isim ve imzaları (Başkan, Başkan Yardımcısı, raportör, üyeler),


i) Gelecek toplantının tarihi ve varsa gündemi.



Madde 20- Komisyon çalışmaları; komisyonun kuruluş amacı, hedefleri, komisyona verilen somut görevler ve konular göz önüne alınarak Oda/ Şube Yönetim Kurulu Yazman Üyesi tarafından Komisyon dönem raporları üzerinden izlenir.


Madde 21- Komisyon/çalışma gruplarının çalışmaları için yapılan harcamalar Oda bütçesinden karşılanır.


Madde 22- Temsilciliğin önerisi ile Temsilcilik çalışmalarına yardımcı olmak üzere benzer esaslar dâhilinde Temsilciliklerde de Şube Yönetim Kurulu kararı ile komisyon kurulabilir. Temsilcilik adına çalışma yapan Temsilcilik Komisyonlarının Temsilcilik ile bağlantısı Temsilci tarafından sağlanır. Temsilcilikler, komisyon çalışmaları hakkında Oda/Şube Yönetim Kurulu‘na bilgi verir.


Yürürlük

Madde 23-  Bu yönerge, 28.Olağan Genel Kurulun 8 nolu Kararına dayanılarak Yönetim Kurulunun 11.06.2022 tarih ve 101 sayılı kararı ile yürürlüğe girmiştir. 

Yürütme

Madde 24- Bu yönerge hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.


ODA MEVZUATI LİSTESİ