Odamız Bilimsel ve Teknik Kurul Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Ve Uygulama Merkezi Diri Fay Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hasan SÖZBİLİR ve çalışma arkadaşları tarafından 13.06.2017 tarihinde Midilli Adası açıklarında meydana ve İzmir başta olmak üzere Ege kıyı kentlerimizde hissedilen ve bölgede yaşayan halkımızı paniğe sevk eden depremlere ilişkin "12 HAZİRAN 2017 MİDİLLİ DEPREMİ (KARABURUN AÇIKLARI) ve BÖLGENİN DEPREMSELLİĞİ" raporu hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Gerek Odamız tarafından daha önce kamuoyuna yapılan açıklamalar, gerekse söz konusu rapordan da görüleceği üzere aktif tektonik kuşak üzerinde yer alan ülkemizde;
Özellikle son aylarda Ege Denizi, Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Çanakkale de meydana gelen depremlerin "İzmir- Balıkesir Tranfer Zonu" olarak adlandırılan bölge içinde yer alan ve 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip fayları harekete geçirebileceği belirtilmektedir. Bunun da başta kıyı alanlarında gevşek alüvyal zemin birimleri üzerine oturan kentsel ve kırsal yerleşim birimlerinde ağır can ve mal kayıplarına neden olacaktır.
TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI OLARAK UYARIYORUZ!!!
Ülkemizin jeolojik gerçekliği dikkate alındığında depremleri önleyemeyiz, ancak zararlarını en aza indirmenin elimizde olduğunu, meydana gelen depremlerin bizleri hazırlıklı olmamız hususunda uyardığını bir kez daha hatırlatıyoruz.
Saygılarımızla,
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
(388 KB) (15.06.2017 15:52:37)
(1978 KB) (15.06.2017 15:56:08)
Okunma Sayısı: 3585