Basına ve Kamuoyuna
"2014 İŞ CİNAYETLERİ YILI OLARAK TARİHE GEÇTİ...."
İşçi sağlığı ve iş güvenliği bütün çalışanları ilgilendiren, çalışma yaşamının en temel unsurlarından biridir. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin göstergeler, temel insan hakları, çalışma yaşamı ve ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin önemli göstergeler sunmaktadır.
ILO rakamlarına göre; dünyada her 15 saniyede bir işçi, iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her gün yaklaşık 6 bin 300 kişi meslek hastalıkları ve iş kazalarından ötürü yaşamını yitirmektedir. Her yıl 360 bin kişi iş kazalarından, 1 milyon 950 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybetmekte, 270 milyon iş kazası meydana gelmekte, 160 milyon kişi meslek hastalıklarına yakalanmakta ve çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde, zehirli maddelerden dolayı 651 bin işçi yaşamını yitirmektedir.
Ülkemiz açısından ise durum daha da vahimdir. Ülkemizde her gün ortalama 176 iş kazası olmakta, 3 emekçi yaşamını kaybetmekte ve 5 emekçi iş kazası sonucu iş göremez hale gelmektedir. Bu nedenle ülkemiz iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda; ölümlü iş kazalarında ise Avrupa‘da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır.
2014 yılında ise, ülkemizde 1886 işçi "iş katliamlarında" yaşamını yitirmiştir. Soma, Torunlar, Ermenek, Yalvaç, Yığılca, Şırnak, Mersin faciaları 2014 yılındaki iş kazalarının bir kaçıdır. Madenlerde, inşaatlarda, tersanelerde, tarlada, fabrikalarda neredeyse her gün can verdi işçiler. Yaşamını yitiren 1886 işçiden 29`u meslek hastalığı nedeniyle, 423`ü inşaatta çalışırken, 386`sı madende iş esnasında, 309`u ise tarım işkolunda emek harcarken hayatını kaybetti. Trafik ve servis kazası nedeniyle ölen işçi sayısı ise 421 olurken, zehirlenme ve boğulma nedeniyle 395, düşme nedeniyle ise 298 işçi can verdi.
İşçiler, kamu çalışanları, doktorlar, mühendisler, iş güvenliği uzmanları ve akademisyenlerin bir araya gelerek oluşturduğu İSİG Meclisi`nin raporunda ölen işçilerin 54`ünün çocuk olması dikkat çekti. 2014`te emekli ya da emeklilik çağında çalışırken hayatını kaybeden işçi sayısı 331 oldu. Ölen işçilerin 132`si kadın, 53`ü ise göçmen. Geçen yıl itibarıyla Manisa`da 343 işçi, İstanbul`da 198 işçi ve Kocaeli`nde 67 işçi iş kazası nedeniyle can verdi. Raporda sadece Aralık ayında ise 127 işçinin hayatını yitirdiği açıklandı.
Bugün ülkemizde neoliberal ekonomi politikaları sonucunda iş güvencesinin azalması, çalışma koşullarının ağırlaşması, özelleştirme ve taşeronlaştırmanın yaygınlaşması, sosyal güvenlik ve güvenceden yoksun kayıt dışı işçilik ve çocuk işçi çalıştırma ve yasal düzenlemelerdeki yanlışlıklar iş cinayetlerinin nedenleri arasındadır.
Türkiye`de iş kazalarının başlıca nedeni, yeni çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`na rağmen mevzuatın sorunlu olması, uygulamanın etkin olmaması ve iş denetimlerinin yetersiz kalmasıdır. Bunlarla birlikte, işçi sağlığı ve güvenliği bilincinin ve kültürünün yaratılamamış olması da iş kazalarının başlıca nedenleri arasındadır.
İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde temel amaç; çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel bütünlüğünün korunması olmalıdır.
İlki 2013 yılında düzenlenen "3 Mart İş Cinayetlerine karşı Mücadele Günü" TMMOB ve bağlı meslek odalı ile emek örgütlerince ortaklaşa çeşitli etkinliklerle karşılanıyor. İş cinayetlerinin, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için işyerlerinde "önce insan, önce sağlık, önce işçi güvenliği" anlayışı yerleştirilmelidir.
İş cinayetlerine dikkat çekmek için "3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü"nde "İş Cinayetlerini ve İşçi Katliamlarını Durduralım.
TMMOB jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
Okunma Sayısı: 3256