Odamız, Devlet Personel Başkanlığının web sayfasında yayımlanan Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı`nın personel alım ilanı ile ilgili olarak bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada bu ilanın; "Alınacak personelin çalışacağı projelere, yapacağı görevlere ve aranan niteliklere bakıldığında; kurumların akıldan, bilimden, mesleki uzmanlıkların ayrımını yapmaktan uzak, ne kadar hazin bir noktaya geldiğini bizlere bir kez daha açıkça gösterdiği" belirtildi.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPMAKLA GÖREVLİ BİR ENSTİTÜ,
BİLİMDEN NE KADAR UZAK OLDUĞUNU İLAN ETTİ !
Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı, "ülkemizin kısa ve uzun dönemli su yönetimi stratejisinin geliştirilmesi, su yönetimi ile ilgili görev yapmakta olan kurum ve kuruluşlar arasında eşgüdüm sağlanmasına yönelik bilgi üretmek. Ulusal ve uluslararası su politikaları geliştirmek amacıyla bilimsel araştırmalar yapmak ve bunların yapılmasını desteklemek" amacıyla 2011 yılında yayınlanan 658 sayılı KHK ile kurulmuştur.
Enstitünün 27.11.2014 tarihinde Devlet Personel Başkanlığının Web sayfasında yayınlanan personel alım ilanında;
Proje ve işlerinde görev almak üzere; Üniversitelerin Coğrafya, Biyoloji veya Çevre Mühendisliği bölümlerinden en az lisans düzeyinde mezun olan, yabancı dil bilgisi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri(CBS) pogramını bilen 2 adet personel alınacağı duyurulmuştur.
Personelin görev alacağı konulara bakıldığında özellikle birinci ve ikinci sırada yer alan konuların tamamen jeoloji veya hidrojeoloji mühendisliği uzmanlık alanlarında yer alan konular olduğu görülmekte olup, aldıkları eğitim geregi yeraltısuyu ve yeraltısuyu akiferleri ile bir ilgisi olmayan coğrafya, biyoloji mezunlarının veya çevre mühendisinin Ceylanpınar gibi ülkemizin önemli tarımsal alanlarından birinde yeraltısuyu akiferlerini
nasıl tespit edeceği veya yeraltısuyunu nasıl modelleyeceğini akıl ve bilimle bağdaştırmak mümkün değildir.
Su yönetimi konusunda stratejisi geliştirilmek, su politikaları konusunda bilimsel araştırma yapmak ve bilgi üretmek amacıyla kurulmuş olan bir Enstitünün, yürüteceği projelerin teknik kapsamının ve bu projede tanımlanan işlerin hangi meslek disiplini tarafından yapılabileceğini bilememesini anlamak da, açıklamak da imkansızdır.
Yeraltısuları konusu jeoloji mühendisliğinin bir uzmanlık alanı olup, işin önemine binaen buğün ülkemizde hidrojeoloji eğitimi de verilen jeoloji mühendisliği bölümlerinin yanı sıra Hacettepe Üniversitesi ile Aksaray Üniversitesin`de ayrı bir Hidrojeoloji Mühendisliği eğitimi verilmekte ve hidrojeoloji mühendisleri mezun edilmektedir.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak Türkiye Su Enstitünün bağlı olduğu Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu`na sormak isteriz.
Değerli basın emekçileri,
Su konusunda bilimsel araştırma yapmak ve bilgi üretmek amacıyla kurulmuş olan bir Enstitünün, yürüteceği projelerin teknik kapsamının ve bu projede tanımlanan işlerin hangi meslek disiplini tarafından yapılabileceğinin farkına vararak, akla ve bilime aykırı bu ilanın düzeltmesini acilen bekliyor ve Su Enstitüsü`nün kurumsal yapısının görevleri ile uygun nitelikli personelden oluşturulmasını talep ediyoruz.
Odamız, bu yaşananların takipçisi olacak ve gerekli hukuksal girişimleri başlatacaktır.
Kamuoyuna ve üyelerimize saygıyla duyurulur.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
Okunma Sayısı: 3153