İndim maden ocağına, kara elmas diyarına
yeryüzü sıcak olsun diye dost...
yıllar boyu kazma salladım suskunca bu zindanda
çocuklarım gülsün diye dost
oysa bizim evde gülen yok.....
yürü derler yürü derler açlığa yürü derler
kara elmas tabut olmuş, gerekirse ölün derler
günü gelir utanmadan ağlaşana gülün derler
yalanlara artık sabrım yok...
Yer altı kaynaklarımıza ilişkin, ülke çıkarları temelinde yerli sanayimizi destekleyen, akılcı, halktan emekten yana bir madencilik politikasının olmaması, ülkenin kalkınmasında toplumsal refahın yükseltilmesinde madenciliğin payını arttıramadığı gibi, bu durum madencilik sektöründe çalışan emekçilere de işçi sağlığı ve işçi güvenliğinden yoksun bir çalışmayı, üretilen değerden hakça pay alamamayı da beraberinde dayatmaktadır.
Jeolojik olarak milyonlarca yılda oluşan, oluşurken hiçbir kişinin, kurumun, sınıfın katkısının bulunmadığı, emek harcamadığı madenlerimizin bu özelliğiyle de tüm insanlığın ortak değeri olduğu, sağlayacağı faydanın da toplumsal olması gerektiği bilinir. Bilinir bilinmesine de, madenlerin ülkeye yansıttığı zenginliğin çok uzağında kalır maden emekçileri... Zonguldak`ta grizudan yaşamlarını yitirmek onların ‘ kaderleri‘; Elbistan‘da açık ocakta altında kaldıkları milyonlarca ton toprak onların mezarları olur. Açlığa yoksulluğa mahkum edilirler, sigortasız çalıştırılırlar... İlkel koşullarda alın terlerini akıtmaya devam ederler... Genç yaşta öleceğini bilir yine üretirler.
Değerli Maden Emekçileri,
Ülkemizde madencilikte de uygulanan özelleştirmeler nedeniyle, ülkemizin kalkınmasında başta rol oynayan kamu kuruluşlarının büyük kısmı bu gün kalmamış; Etibank, Sümerbank, KBİ, Çinkur, Demir Çelik İşletmeleri, vb kurumlar yok edilmiştir. TKİ‘nin elindeki linyitlerimizin devri yasalaşırken, kamunun elinde kalan son kale "gözümüzün nuru" borlarımızın özel sektöre devrini öngören yasa da TBMM‘de hazır beklemektedir.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, ülkemizde ulusal bir madencilik politikasının oluşturulmasını; Yenilenemez doğal kaynağımız olan madenlerimizin, çevresel değerlerimizi de gözeterek en verimli biçimde işlenerek, yüksek katma değer yaratacak şekilde son ürünlere dönüştürülmesinin sağlanması ve ülkenin gelişmesinde, toplumsal refahın yükseltilmesinde madenciliğin katkılarının arttırılması yaklaşımımızı savunmaya yer altı kaynaklarımızın gerçek sahibinin halkımız olduğunun bilinciyle devam edecektir.
4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ`nde; madenleri arayıp bulan, işleyen, alınterleri ile karanlık maden ocaklarını aydınlatanlara, hayatı yaratanlara Selam olsun!
Yaşamları alınan maden emekçilerini saygıyla anarken, tüm maden emekçilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü‘nü kutluyoruz...
Bilimle, emekle, inatla, umutla.
TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
Okunma Sayısı: 3207