TMMOB Odalar 22 Kasım 2024, Cuma

Kütahya Gümüşköy‘de bulunan Eti Gümüş A.Ş.‘ne ait gümüş madeni işletmesinde atık depolama barajında taşma meydana gelmiş ve atık barajı yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 26.05.2011
Güncellenme Zamanı: 19.07.2011 15:57:12

Kütahya Gümüşköy‘de bulunan Eti Gümüş A.Ş.‘ne ait gümüş madeni işletmesinde atık depolama barajında taşma meydana gelmiş ve atık barajı yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

 

Atık depolama barajındaki sızmalar ve taşmalar neticesinde atık depolama havuzundan siyanürün yanı sıra aktif durumda bulunan ağır metaller (arsenik, kurşun, bakır, çinko, antimuan vs.) yeraltı sularına ve besin zincirine karışmaktadır.

 

Bölgedeki içme suyundan alınan numunenin Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) tarafından yaptırılan laboratuar analizi sonucunda, sudaki siyanür miktarının limit değerden %40 daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Çevre ve Ormana Bakanı Veysel Eroğlu‘nun "Gram sızıntı yok" açıklamalarına rağmen ÇMO‘nun yapmış olduğu ölçümlerle Çevre ve Orman Bakanlığı ve Kütahya Valiliği sızıntının olduğunu kabul etmiştir.  İlerleyen günlerde sızmalarla birlikte bu miktar daha da artacaktır.

 

Sızmaların dışında atık havuzundan sürekli olarak buharlaşan hidrojen siyanür gazı çevreyi ve insanları zehirlemektedir. 

 

Diğer taraftan, son Simav depremi de göstermiştir ki atık havuzu deprem riski altındadır. Kütahya çevresinde daha büyük depremleri üretecek diri fayların bulunduğu dikkate alınacak olursa atık barajı ciddi bir deprem tehlikesi ile karşı karşıyadır.

 

Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızın korunması için; 

  • Kütahya Gümüşköy‘de bulunan Eti Gümüş‘e ait gümüş madeni işletmesi DERHAL KAPATILMALIDIR.
  • Atık havuzları ile ilgili olarak devlet tarafından ıslah çalışmalarına başlanmalı ve tüm ıslah çalışması maliyetleri firma tarafından karşılanmalıdır.
  • Tesiste çalışanların tüm yasal hakları firma tarafından ödenmeli ve çalışanlar devlet tarafından başka bir işe yerleştirilmelidirler.
  • Suları, toprakları ve hayvanları zehirlenen yöre halkının tüm mağduriyetleri devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • Yöredeki köylerde yaşayanların sağlık durumları acilen değerlendirilmeli, bölge halkı siyanür ve ağır metallerin sağlık etkileri yönünden aydınlatılmalı, sağlık durumları ileriye dönük olarak izlenmelidir.
  • Gümüşköy‘de yaşananlar, yıllardan bu yana sendikalar ve meslek örgütleri tarafından yapılan uyarılar ve yargı kararları dikkate alınarak İzmir-Bergama-Ovacık,  İzmir-Efemçukuru, Uşak-Eşme-Kışladağ, Eskişehir-Kaymaz, Gümüşhane-Mastra, Erzincan-İliç-Çöpler, Tunceli-Ovacık, Manisa-Turgutlu-Çaldağı, Ulukışla-Tepeköy, Ordu-Fatsa, Giresun-Bulancak, Trabzon-Tonya, Artvin-Cerattepe ve benzer bütün işletmelerde faaliyetler bir an önce durdurulmalı ve projeler iptal edilmelidir.
  • Gümüşköy‘deki kaza Türkiye‘nin bütün yörelerinde aynı yöntemle gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerinde meydana gelecek kazaların habercisidir.
  • Gümüşköy‘de gerekli önlemleri almakta yetersiz kalan ve "bir gram dahi siyanürlü su sızmamıştır" diyerek bilimsel ve etik davranmaktan uzak olan Çevre ve Orman Bakanı istifa etmelidir.

Yukarıda yapılması gereken tüm uygulamalar için biz aşağıda imzası olan sendikalar ve meslek örgütleri olarak oluşturduğumuz "Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu" olarak tüm bilgi ve birikimlerimizi yöre halkıyla paylaşacağımızı ve süreci sonuna kadar takip edeceğimizi kamuoyuna duyururuz. 25.05.2011

 

 KÜTAHYA GÜMÜŞKÖY İZLEME PLATFORMU                                                        :        

DİSK Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası, KESK Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, KESK Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, KESK Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, KESK Tarım, Orman, Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türk Tabipler Birliği, Ege Çevre ve Kültür Platformu, Ekoloji Kolektifi, Suyun Ticarileştirmesine Hayır Platformu


Okunma Sayısı: 3184