TMMOB Odalar 24 Kasım 2024, Pazar

Zonguldak Kilimli Beldesi’nde bulunan Türkiye Taşkömürü Genel Müdürlüğü Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı kömür ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu oluşan göçükte 30 maden emekçisi mahsur kalmıştır. Çalışanlarımızın biran önce kurtulmasını umut ediyor, benzer olayların bir daha yaşanmamasını diliyoruz.

Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ
Yayına Giriş Tarihi: 19.05.2010
Güncellenme Zamanı: 01.06.2010 12:05:50

 

KARADON KAZASI SON OLSUN!!


Zonguldak Kilimli Beldesi'nde bulunan Türkiye Taşkömürü Genel Müdürlüğü Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bağlı kömür ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu oluşan göçükte 30 maden emekçisi mahsur kalmıştır. Çalışanlarımızın biran önce kurtulmasını umut ediyor, benzer olayların bir daha yaşanmamasını diliyoruz.

Bu yıl içinde Bursa Mustafakemalpaşa maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu 19 ve Balıkesir özel bir şirkete ait maden ocağında meydana gelen göçükte 13 maden işçisi hayatını kaybetmişti. Zonguldak TTK Karadon işletmesinde 17 mayıs 2010 tarihinde grizu patlamasına bağlı oluşan göçük son altı ay içinde meydana gelen üzüntü verici üçüncü kazadır.


Maden ocaklarında artarak devam eden kazalar bilimsel ve teknik alt yapı eksikliği kadar madencilik alanında uygulanan politikaların bir sonucudur. Özellikle 80‘li yılların başından itibaren uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaşma, rodövans vb yanlış uygulamalar ile kamu madenciliğini küçültmüş, kamu kurumlarının elinde bulunan sahalar ya devredilmiş ya da kiraya verilmiştir. Birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine üretimin, teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlerce işçi sağlığı ve iş güvencesine yönelik tedbirlerin alınmadan, yeterli mühendislik hizmeti olmaksızın bilim ve teknik dışı işletmeler ortaya çıkmıştır.


Bütün madencilik faaliyetlerinin özellikle de kömür üretiminin riskli bir iş olduğunu ancak kazaların olağan ve kaderimiz olmadığını defaten belirterek, denetimsiz, kuralsız, ihmal, ilgisizlik, sendikasız, maksimum üretim ve kar hırsı odaklı bilimsel ve teknolojik gelişmelerden uzak, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yeterince alınmadığını belirterek Jeoloji Mühendisleri Odası olarak gereken uyarılarda bulunduk. Kazaların önlenebilmesi yada en asgariye indirilebilmesi için tüm bu uyarıların yanı sıra göçük, çökme ve kaymalara dikkat çektik ve de çekmeye devam ediyoruz.


Mühendislik hizmetlerinin yeterince yer almadığı güvencesiz çalıştırmanın gittikçe yaygınlaştırıldığı, kamu denetiminden çıkarılan özelleştirilen madencilik sektöründe yaşananlar, kaza değil cinayet olarak tarihe geçecektir.


Jeoloji Mühendisleri Odası olarak insan hayatının madenlerden daha değerli olduğunu halkımıza, kamuoyuna ve yetkililere bir kez daha duyuyoruz.

 


Okunma Sayısı: 3142