14 mart 2009 da İMO 2. öğrenci üye kurultayında yaşanan fiziki müdahale sonrasında 3 Haziran 2009 tarihinde İMO Ankara Şube küçük kurul/üye toplantısında yaşanan fiziki güç kullanımı üzerine tarafların karşılıklı açıklamalarını, odaların olayla ilgili açıklamalarını izliyoruz.
Ancak yaşanan sürecin tarafları İMO Merkez ve Ankara Şube yönetimleri ile +İvme çevresinin, olaylara yönelik farklı değerlendirmeleri olsa da, yaşama sol değerlerle bakıp emek, özgürlük, barış mücadelesi içinde ayrı kulvarlarda olsalar da son kertede aynı tarafta yer aldıklarını biliyor, ancak şiddetin gelişmesini de kaygı ve üzüntüyle karşılıyoruz.
Yaşanan süreçle ilgili tarafların açıklamaları, birbirini suçlamaları ile ilgili bir değerlendirmede bulunmak durumunda değiliz. Bize yansıyan biçimiyle yorumsuz, objektif nesnellik yaklaşımı içerisinde bakıldığında, oda platformlarındaki tartışma süreçlerinin aşılıp maalesef fiziki şiddetin yaşanmışlığıdır.
Yaşananları olumlamadan ve gerekçelendirip haklı gösteren bir yerde olmadan, olumsuzlukları sadece 3 Haziran 2009 İMO küçük kurul/üye toplantısı süreciyle sınırlamanın, onun üzerinden değerlendirme ve tavır geliştirmenin olaylar karşısında objektif bir konumlanış olmayacağı, aksine TMMOB içindeki sol unsurlar arasında olumsuz süreçlerin, kamplaşmanın tetikleyicisi olacağını düşünüyoruz.
Bugün gelinen sürecin bütünü değerlendirildiğinde; 14 Mart taki İMO öğrenci kurultayında yaşananlar 4 Nisan 2009 tarihinde yapılan TMMOB Danışma Kurulu‘nda dile getirilmiş olmasına rağmen açıklayıcı cevap verilmemiş, konu TMMOB ortamlarında tartışılmamış, biz dahil odalarca değerlendirilmeyerek eksikli davranılmıştır. Sadece 3 Haziran tarihinde yaşanan olaya odaklı olarak TMMOB ve Odalarca sürecin değerlendirilmesi TMMOB içerisinde bir ötekileştirme anlamına gelecektir. Toplumsal muhalif unsurlar içinde yaşanan, yaşanacak sorunlara yaklaşırken ötekileştirici sonuçlara yol açan birlik, beraberlik çağrılarının olumlu sonuçlar üreteceği kuşkuludur ve olsa olsa yeni polemik konularının üretilmesine katkı sunacaktır.
TMMOB içinde, sol toplumsal muhalif unsurlar/kişiler/grup/çevreler arasında hangi gerekçeyle olursa olsun şiddet hiçbir zaman kabul edilir olamaz ve uygulanmamalıdır. Bu nedenle söz konusu olaylar zincirinde şiddetin öznesi olanları sol duyuya davet ediyoruz..
Kendimizi dışında tutarak, suçlular yaratmadan, kimseyi dışlamadan TMMOB örgütlülüğü içinde farklılıkların diğerine bir şeyler kattığı demokratik ortamı yaratıp zenginleştirmeye çalışmanın doğru olduğuna inanıyoruz.
Olayda sözlü ve fiziki şiddete uğrayan meslektaşlarımıza ve tüm İMO camiasına geçmiş olsun diyor, gerçekten geçmişte kalmış olmasını ve bir daha bu tür olayların yaşanmamasını diliyoruz.
TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU
Okunma Sayısı: 3142